Széll Tamás, az európai győztes: hihetetlen siker, de nem áttörés

2016. május 12. 22:48

Gyakori sajtófordulat, hogy a Bocuse d’Or győztesét a világ legjobb szakácsának vagy az európai győztest Európa legjobb szakácsának nevezik, ami nyilvánvaló hülyeség.

2016. május 12. 22:48
Uj Péter
444

„Érdemes azért némi távolságtartással kezelni néhány állítást, ami a győzelmi mámorban már előfordult vagy elő fog fordulni. Gyakori sajtófordulat, hogy a Bocuse d’Or győztesét a világ legjobb szakácsának vagy az európai győztest Európa legjobb szakácsának nevezik, ami nyilvánvaló hülyeség.

A szakácsmesterség nem versenysport, nincs világlegjobb, és azt sem árt tudni, hogy azok, akiket a szakma a legnagyobbaknak tart, nem indulnak a Bocuse d’Oron. René Redzepi (Noma, Dánia), Ferrán Adriá (katalán, ex-elBulli), Thomas Keller (amerikai) vagy Heston Blumenthal (angol) (és még sorolhatnánk a csúcsséfeket) sosem indult a versenyen, néha zsűritagnak fölkérik őket, vagy részt vesznek egy-egy versenyző felkészítésében. A világ legjobbnak tartott éttermeiből olykor egy-egy fiatal sous séfet indítanak, például Thomas Keller French Laundryjából többször indult versenyző.

A budapesti elődöntő mezőnyében gyors rápillantás után csak egyetlen igazán híres étterem alkalmazottját fedeztük föl: a wolfsburgi három Michelin-csillagos Aqua egyik szakácsa a német versenyző. A másik fordulat, amit sokszor fogunk hallani, hogy a magyar konyha újra világhírű lesz. Hosszú tanulmányt kellene publikálni arról, hogy a magyar konyha világhírűségének mítosza mikor és miért alakult ki, sok tanulsága lenne, de a lényeg egyszerű: a magyar konyha valójában soha, semmilyen formában nem volt világhírű.

Volt jobb és rosszabb állapotban, most inkább rosszabban van, és szerencsére javulgat, de világhírű csak Magyarországon volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2017. szeptember 24. 22:57
Nehez elhinnem, hogy ennyit ertettel meg a cikkbol. Vagy nem is olvastad.
balbako_
2017. április 26. 10:14
Ha van siker - és hála Istennek sok van - mindig kipenderül egy savanyújóska és elmondja ez tulajdonképpen rossz. Szánalmas, piti, szarrágók!
egysegelem
2016. december 13. 19:47
Azert szeretem Uj Petert, mert rendet vag a sok zagyvasagban a temaban laikusok szamra is.
egysegelem
2016. december 13. 19:47
Nem, nem ertettela cikkbol egy arva szot sem, es felesleges foglalkozol Orban lanyaval is ennyit. Uj Peter nem irt semmi olyat, hogy emiatt nyert, azt irta, hogy Mo kormanya azert szallt be az ugybe, mert Orban lanya, aki turisztikaval foglalkozik, fantaziat lat abban, hogy a gasztronomiat es a turizmust ezen siker menten felfutassa. Ez az alaptezis. Ezturan irja le, hogy ez nem fog menni, mert Mon alapveto dolgok hianyoznak ahhoz, hogy a gasztronomia vonzo legyen, vagyis egy-egy ilyen egyedi sikerbol nem fogod tudni levezetni a vegcelt, ahogy az olimpiai sikerekbol sem sikerult elerni, hogy tobb ember sportoljon vagy eljen egeszsegesebben. Vagyis a konkluzio az, hogy ettol nem lesz attores, mert az alapproblmak tovabbra is fennallnak, tobbek kozott, hogy nincs mogotte olyan mezogazdasag, ami megfelelo alapanyagokat tudna eloallitani. Errol szol a cikk, orulok, hogy segithettem. "Orbán meg a cigányhitler" De felek, te ennel a szintnel maradsz meg a jovoben is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!