Mozgalmas évtizedek elé nézünk

2016. november 27. 22:29

Nagy változtatásokat nem tervezek, a borászat stílusa mindenképp marad, de finomhangolások lesznek. A kísérletezésnek sem vagyok ellenére, de a stílust tovább szeretném vinni. Interjú.

2016. november 27. 22:29
Ifj. Tiffán Zsolt
Borászportál

Hogyan fér meg egymás mellett a hagyománytisztelet és a fiatalos, újító szándék?

Vannak változtatásokra vonatkozó terveim, de konkrét dolgok csak akkor lesznek belőlük, amikor eljön az első év, hogy januártól decemberig itthon vagyok. Nagy változtatásokat nem tervezek, a borászat stílusa mindenképp marad, de finomhangolások lesznek, hiszen a borászat is állandóan fejlődik, az innováció nagyon fontos. A kísérletezésnek sem vagyok ellenére, de a stílust tovább szeretném vinni.

Mekkora hangsúlyt kap a Tiffán Borászatban a Villányi Franc? Lehetnek mellette hasonlóan fontos fajták?

Természetesen kiemelten kezeljük, de ne feledjük el azt sem, hogy van egy portugieserünk, amely szintén Villány hagyományos fajtája. Mindezek mellett egyébként remélem, hogy a francon kívül hangsúlyt kapnak a jövőben a cabernet és merlot alapú házasítások is. Természetes, hogy a külföld felé a franc-nal lehet nagyon dobni, de az egy remek dolog, hogy van a borvidéknek egyfajta kettőssége: ott a portugieser, vagy a kadarka, amelyből könnyebb, de szép, kedves bor készíthető, és ott vannak a cabernet-k, amelyek a borvidék adottságaiból kifolyólag hihetetlen minőséget tudnak adni.

A borvidékek fajtaválasztéka az évszázadok során változik, nem csak Magyarországon, hanem mindenhol a világban. A filoxéra előtt rengeteg ősi, magyar fajtát termesztettek a borvidékeken, ezt követően alakult át Magyarország fajtaválasztéka. A rendszerváltás után pedig megindult a kísérletezgetések kora… A magyar borfogyasztó szeret fajtákat kóstolni, mi sem tehetjük meg, hogy legyen egy portugieserünk és egy francunk, mert a magyar fogyasztó inkább a fajtát szeret inni – holott tudjuk, hogy a dűlők nagy változatosságot adnának kevesebb fajta esetében is.

Hogyha pedig a fajtákról van szó, a jövőben azt is figyelembe kel venni, hogy a felmelegedés át fogja rendezni a világ bortérképét. Már most látjuk, hogy a csapadék eloszlása megváltozik. Az előrejelzések nem egyértelműek, de úgy tűnik, a közösségnek kell majd megoldania egy csomó dolgot, például az öntözés kérdését is. Mozgalmas évtizedek elé nézünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!