Water Willy vérciki, de lehet, hogy jól járunk vele

2016. november 30. 12:54

Egy nemzet saját nyelvéhez való viszonya remekül kifejezi az önbecsülését. A magyarság tényleg ezt tudja felmutatni egy jelentős nemzetközi tornára – és talán egy olimpiára – készülve?

2016. november 30. 12:54
Póla Gergely
Magyar Nemzet

Igaz, végső soron hálásak lehetünk »Vízi Vilinek«, hiszen a botrány hatására talán megváltoztatják a nevet – amely egyébként a pajzán jelentéstől függetlenül is vállalhatatlan. Nemcsak azért, mert fantáziátlan, hanem azért is, mert angolul van. Pedig egy nagy nemzetközi torna minden esetben az országimázs fejlesztésének lehetősége is, ilyenkor természetes módon előtérbe kerülnek az adott nemzetre jellemző motívumok, nevek. Ha végigtekintünk az elmúlt évtized vizes világbajnokságain, azt láthatjuk, hogy csak Ausztráliában találtak angol nevet a kabalának: a melbourne-i tornához a Penny, a rómaihoz a Diva, a sanghajihoz a Csing Csing, a barcelonaihoz a Xop, a kazanyihoz az Itil és az Alszu – és nem Alsu, mint több helyen tévesen megjelent – névre esett a választás. De vegyük a jóval jelentősebb eseménynek számító nyári olimpiákat, ott sem találunk a Water Lilly és Water Willy névhez hasonlót: sem a müncheni, sem a moszkvai, sem a szöuli, sem a pekingi, sem a riói játékok kabalája nem angol nevet visel. S a magyarhoz hasonlóan tizen-egynéhánymilliós görög nyelvet sem szégyellték az athéni rendezők: a 2004-es olimpia kabalája Athena és Fevosz volt.

Ezekkel szemben itt van a magyar rendezvényt hirdető Water Lilly és Water Willy. Jelképei annak a kultúrának, amelyben a boltnál menőbb a »shop«, a partinál a »party«, a márkánál a »brand«, a nyitvánál az »open”, a vezető pénzügyi elemzőnél a »senior financial analyst«, a külsősnél és a kívülállónál az »outsider«, a találkozónál és a megbeszélésnél a »meeting«, az értékesítésnél a »sales«, a radarkontrollnál pedig a halandzsa »radar controll«. Sokan mintha cikinek tartanák a magyar nyelvet. Ez a beteges mentalitás a kádári »merjünk kicsik lenni« gondolkodásban gyökerezik, de a kilencvenes években terjedt el igazán, és még mindig nagyon erősen jelen van – »mindegy, csak angolul legyen«. Egy nemzet saját nyelvéhez való viszonya remekül kifejezi az önbecsülését. A magyarság tényleg ezt tudja felmutatni egy jelentős nemzetközi tornára – és talán egy olimpiára – készülve?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ashcombe
2016. november 30. 20:47
Á, legyen Vízipók. Az aranyos lenne. Ha szívatni akarnák a külföldieket, akkor Gyöngyhalász. Elsírja magát mind, mire megtanulja kimondani :).
Forsz
2016. november 30. 19:27
Ez a cikk többről szólna, mint a vizes VB.kabalafiguráiról. Valójában a napjainkra kikristályosodott magyar lelkületről szólna, de nem tudom arról akar-e valóban szólni. Arról az önsorsrontó, magát lebecsülő, a végtelenségig önmagát lenéző, tragikus lelkületről, amely évszázadokon át nem volt jellemző, amelyet talán a két vesztes világháború következményei alakítottak. A szomorú az, hogy ez a szemlélet egyre terjed és nem csak ilyen szinten. Ezt az önfeladó, kifelé forduló mentalitást tartom a magyarságra, a magyar népre nézve a legveszélyesebbnek. Egyelőre csak az ú.n. anyaországiakra jellemző az öngúny, az önön lenézése, az idegen, az angol felértékelése mellett a felvidéki magyarok egyre terjedő identitászavara, önazonosságának feladása figyelhető meg. Azt hiszem, hogy a magyar lélekben valami nagyon megtört. Úgy gondolom, hogy ha valaki, vagy valakik tenni akarnak a magyarság jövőjéért, akkor ezen a téren tehetnék a legtöbbet.
Haragosi
2016. november 30. 18:50
Ingyen és bérmentve adom az ötletem: Legyen Hany Istók a kabalafigura Magyar, vizi, érdekes (talán lesz pár külföldi, aki elmegy a Hanságba is)
DrPepper
2016. november 30. 18:19
Aki úgy érzi, hogy valami rettenetes dolog történt, annak ajánlom az alábbi összeállítást minden idő legrosszabb olimpiai maszkotjairól: http://www.sbnation.com/london-olympics-2012/2012/8/8/3224625/olympics-mascots-summer-games Szvsz. Water Willyt el kel felejteni, Lili/Lilly szakáll nélkül, és nemzeti színű ruhában oké, egy kabalafigurától ennél nem kell többet elvárni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!