Nem kértem a száraz safe space-ből! Száraz November, 9. nap

2016. november 10. 11:10

A száraz kocsma ugyanez. Mi az, hogy a száraz asztaltól ne látszódjon italreklám? Meg hogy a száraz asztalnál középkori módon diszkriminálják, aki egy sörrel vagy pálinkával ülne oda?

2016. november 10. 11:10
Trinks Náci
Mandiner.bor

Szerzőnk, Trinks Ignác úgy döntött: végigcsinálja a Száraz Novembert, tehát egy korty alkoholt nem fogyaszt ebben a hónapban. Náci erről a Mandiner.boron vezet naplót.

*

A Száraz November alkalmából tegnap estére Száraz Barát Estet hirdetett a Gólya, aminek először egészen megörültem és lelkesen elkezdtem hívogatni a száraz ismerőseimet az eseményre. Aztán miután végiggondoltam a dolgot, rájöttem, hogy valójában a liberálnáci progressziónak az absztinencia máza mögé rejtőzött ördögével van dolgom, így végül is messze elkerültem a nyolcker hashtagbaloldali gyöngyszemét szerda este.

A program leírása szerint tegnap este a Gólya „személyében” felavatták Budapest első „szárazbarát kocsmáját”. A továbbiakban pedig azt írták, hogy „a csendes, beszélgetős-sóvárgós eseményre várunk minden olyan Száraz November résztvevőt, aki elég bátornak és stabilnak érzi magát ahhoz, hogy egy kísértésekkel teli helyen keressen menedéket és minőségi száraz programot!

Itt azért felröhögtem, egyem a szívüket! Hiszen én már több mint egy hete olyan bátor és stabil vagyok, hogy a megszokott törzshelyeimen almafröccsözök meg almdudlerezek, és még mindig nem kaptam idegösszeomlást.

Ahol viszont kibújt a liberálprogresszív szög a zsákból, az a „szárazbarát kocsma” definíciója volt. Eszerint a következő követelményeknek kell megfelelni:

- legalább két fő pultos száraz novemberezik
- van legalább egy száraz asztal, ahonnan nem látható ital reklám
- elérhető igényes száraz november itallap (alkoholmentes)
- legalább egy száraz november eseményt szerveznek
- a száraz asztalnál az alkohol fogyasztása tilos.

Ez pont olyan, mint a safe space-őrület az amerikai egyetemeken: ahol külön helyiségeket tartanak fenn, hogy a melegek, transzneműek, feketék, vagy csak simán nők - szóval az összes magát elnyomottnak érző kisebbség tagjai - biztonságban érezhessék magukat, és még csak látniuk, hallaniuk se kelljen olyan dolgokat, ami az ő érzékenységüket sértheti. Vagyis mesterséges valóságkizárás felsőfokon.

Na, a száraz kocsma ugyanez.

Mi az, hogy a száraz asztaltól ne látszódjon italreklám? Meg hogy a száraz asztalnál középkori módon diszkriminálják, aki egy sörrel vagy pálinkával ülne oda? Ez az egész száraz safe space pont hogy a Száraz November lényegének mond ellent: az ugyanis az lenne, hogy teszteled, hogy a normális életednek mennyire fontos része az alkohol, és mennyire tudod a megszokott életedet anélkül élni.

A normális életedet: tehát nem az otthonra egy hónapra begubózó remetéét, de nem is a száraz kocsmákban vagánykodó safe-absztinensét. Az utóbbi módszer még nagyobb röhej, mert még önámító parasztvakítás is.

Mindezt végiggondolva inkább nem mentem el a Gólyáig tegnap, hanem útközben beültem egy, az utóbbi időben méltatlanul mellőzött kedvenc helyemre – így legalább a nap szexista tanulságát is levonhattam. Érdekes módon ugyanis a megértő és empatikus női pultosoktól egy rossz szót, de még egy grimaszt sem kaptam azért, mert almafröccsöt kértem, így csak az értetlen alkoholista, söröző-pálinkázó férfi asztaltársaságnak kellett magyarázkodnom Száraz November-ügyileg.

De ettől még nem sérült a safe space-em.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2016. november 12. 15:59
10/10
morc
2016. november 12. 15:58
Ez az egész annyira kínos. Van egy középkorú faszi, aki moderált alkoholista, és most egy hónap szünetet tart. Eddig rendben vagyunk. Viszont az életében továbbra is a pia viszi a főszerepet, még ha nem is iszik. Minden áldott nap ökölbe szorított fülcimpával járja a nagykörút stációit, és betér. Nem iszik. Csak vágyik, és kiírja magából a kocsmaszagú, mocskos, savanyú szagú mondatokat. De milyen élet ez? Élet ez egyáltalán - alkohollal vagy nélküle - ahol minden sarkon törzshely van. Ahol minden kocsmában van már ismerős társaság. Ahol a napi terv arról szól, hogy melyik helyen ne igya most le magát. Ember, hol a párod? Hol a célod? Nincs valami ami érdekel a pián kívül? Sétálj ki az erdőbe, menj el táncolni, játsz társasjátékot, ülj be egy moziba, nézz meg egy darabot, vagy olvass otthon. Nem a piától kell egy hónapra megszabadulnod, hanem az életformádtól. Ha nem megy, keress egy segítőt, de ne írj többet.
o _ A
2016. november 10. 23:03
Nekem tetszenek az írásai. :D
BPasternak
2016. november 10. 21:23
Nem kellene erőltetni az írást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!