Péterek, Petruk és Mohamedek

2016. december 12. 08:34

Semmi okuk a románoknak, hogy gyűlöljék a magyar kormányt, sőt.

2016. december 12. 08:34
Póla Gergely
Magyar Nemzet

„A Fidesz ellenzékben többé-kevésbé következetesen kiállt a kisebbségi magyarok jogaiért, és amikor a 2010-es választás után felálló Országgyűlés 97,7 százalékos többséggel elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, úgy tűnt, új korszak kezdődik. Ezzel szemben az elmúlt hat évből a székelyzászló-ügyet és a mostani alkalmat leszámítva nemigen tudunk olyan esetet említeni, amikor Budapest felemelte volna szavát, pedig a szomszédos országok bőven adtak rá okot a magyar intézmények elleni harctól az anyanyelvhasználat korlátozásán át az egyének megfélemlítéséig.

Idővel többen is kritikát fogalmaztak meg határon túlról, köztük Tőkés László és az idén elhunyt Tamás Aladárné. Persze senki sem állítja, hogy asztalt csapkodva kell követelni Székelyföld hatvanas években megszüntetett autonómiájának visszaállítását, ahogy az is egyértelmű, hogy a magyar kormánynak számtalan szempontot kell figyelembe vennie – Szlovákia esetében a visegrádi együttműködés sok mindent felülír –, de egyes esetekben érthetetlen a hallgatás. Még abból sem lett botrány, hogy a románok, nyilván a megbékélés jeleként, Avram Iancut választották a kolozsvári repülőtér névadójának, majd idén nemzeti hőssé avatták. Iancu volt az, akinek a vezetésével kiirtották Gyulafehérvár, Nagyenyed, Medgyes és Torda környékének magyarságát, megváltoztatva a térség etnikai összetételét.

Mindez nagyon megfelel Bukarestnek, hiszen jelzi: a hatóságok továbbra is szinte bármit megtehetnek, senki sem emel szót a sovinizmus ellen. Romániának kifejezetten jól jön, hogy mindehhez Budapest még fedezéket is biztosít, amikor Brüsszel ellen verbális szabadságharcot vív, és önként eljátssza a rosszfiú szerepét. Azért pedig kifejezetten hálásak lehetnek a román nacionalisták, hogy a Fidesz kommunikációjában az elsősorban Nyugat-Európát érintő migráció ügye hosszú ideje a magyarság sorskérdéseként jelenik meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2016. december 12. 17:41
Egy ilyen hülye cikkhez mit lehet hozzászólni?
napvilág
2016. december 12. 14:11
Tessék: hat óra alatt 10 komment, ebből is egy dupla meg egy tripla. A horthyzós, zsidózós, zorbánozós, vonázós cikkek már minimum 100-nál járnának, a zaftosabbak 2-300-nál. Lassan már Lovas, Bauer, Bayer sem jut el 100-ig.
Antigoné
2016. december 12. 09:50
Vicces. Amikor szót emelnek, akkor meg jön a károgás, hogy miért rontják a jószomszédi viszonyt. Van sapka, nincs sapka.
tündérláng
2016. december 12. 09:13
"a palesztinokkal is azt kellene elérni, mint amit a magyarokkal már elértek: véglegesen lemondtak Erdélyről és a többi elcsatolt területről." A közvetlen cél nem valami visszacsatolás, hanem az autonómia, függetlenné válás. Skócia és Katalónia is napirenden van. Nem beletörődni kellene Erdély román kézre kerülésébe, hanem az autonómiát szorgalmazni energikusan, minden fórumon, legfőképpen a Székelyföldön és a Partiumban. A gond az, hogy a Népszabadság és társai (ebbe az egész rákosi-utódok által kézivezérelt média beletartozik) 70 év alatt olyan sikeres lobotómiát végzett a magyarokon, hogy a témát érdektelenség kíséri, ezért csak mérsékelt népszerűséget lehet hajhászni vele. Hosszú, kitartó népnevelésre van szükség, és persze nem szervilis politikára, hanem bátor szókimondásra. Ez most úgyis trendy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!