Önkényuralmi csiki-csuki

2017. március 27. 21:32

Akkor most a vörös sörcsillag-óriás Heinekent legyőzték az ellenük fellépett nemzeti erők? Vagy mégsem rendeződött a vita? A jelképes ügynek mostantól lehet igazán éles közjogi és politikai tétje.

2017. március 27. 21:32
Kardos Gábor
Vendégszerző

A nap híre, hogy a gonosz multi Heineken megegyezett az amúgy szintén félig holland hátterű Csíki Sörrel, így azt hihetnénk, hogy végre mindenki lenyugodhat, a nemzet momentán legsürgetőbb ügyét sikerült tisztázni, legfontosabb érdekeinket megvédte a kormány és végre talán mással is foglalkozhatna a közvélemény, mint ezzel a sörszagú gumicsonttal. A régi rendszerváltós Kispál-szöveggel summázhatnánk:

„Vége van ennek nagyon, kicsi csillag.”

De várjunk csak egy pillanatra! Egy merőben üzleti háttéralkunak vajon mi köze lehet ahhoz, hogy a vörös csillag önkényuralmi jelkép és cégek általi használata logójukban vagy arculati elemként mélyen sérti a kommunizmus áldozatait, az általuk elszenvedett legszörnyűbb sérelmeket idézve fel? Arra ugye gondolni se mer most senki, hogy a kormány csupán zsarolási eszközként használta a kommunizmus áldozatait és a törvényhozást, kommunikációjával feltépve a kommunizmus áldozatainak legfájóbb sebeit – mert ha korábban nem zavarta volna az érintett idős embereket a Heineken vörös csillaga, a kormány botránykommunikációja nyomán már biztosan mindenki, így a kommunista rémtettek áldozatai is sokáig csak erre tudnak majd gondolni, ha meglátják egy-egy doboz ilyen sörön a csillagot.

Ugye mindenki számára nyilvánvaló, hogy egy ilyen határozott elvi és alkotmányjogi állásfoglalás nem lehet csupán olcsó népszerűséghajhász pártpolitikai húzás és nyilván kizárt annak elvi lehetősége is, hogy egy üzleti háttéralku után a kormány megfeledkezne mindarról, amit az ügyben elvi és közjogi állásfoglalásként kinyilvánított. Ugyan miért is hátrálnának meg egy multi és egy félig holland cég háttéralkuja miatt, mikor immáron példát kell statuálni, hogy senki sem használhat büntetlenül önkényuralmi jelképeket, mélyen megsértve a kommunizmus áldozatainak érzelmeit.

Vagy ezek az emberi sorsok és az elvek, a közjogi konzekvencia valójában egy pillanatig se érdekelt senkit?

Mondjuk ki minden irónia nélkül, egészen komolyan:

bár eddig ócska bulvársztori és olcsó gumicsont volt ez az ügy, tulajdonképpen mostantól lett igazán érdekes, valódi tétje.

Lássuk tehát, mit lép Magyarország kormánya!

Persze következetes kiállásuknak jó eséllyel milliárdos bírság lehet később az ára, mint a pécsi közművekért vívott szabadságharc esetében és más hasonló ügyekben. Ezeket a bírságokat persze nem az ügyet vivő politikusok fizetéséből tiltják le, hanem közpénzből, az adófizetők pénzéből szokták kifizetni. (A multiknak tehát minden ilyen ügy gyakorlatilag sok milliárdos ingyenreklám, ami után még peres úton extra bónusz közpénz ajándékhoz is juthatnak, amiből jól látszik, hogy az efféle álnemzeti politika valójában az ő érdekeiket szolgálja.)

Akárhogy is lesz, végre kiderül az ügy tükrében, mi az igazság a sörös csiki-csukinál sokkal fontosabb kérdésekben, melyeket ezúton a köz elé tárni bátorkodtunk.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2017. március 28. 19:11
Kardos fejlődik. A sületlenségeit most már olvasható terjedelemben fejti ki.
Aerion
2017. március 28. 18:37
Szerintem pedig felesleges ideológiát keverni ebbe a Heineken mizériába. Vajon miért nem adja el a söreit a Heineken horogkereszttel? Nem azért, mert ideológiai értelemben ez gondot okozna, hanem azért, mert nem ez a trendi. Nem hoz hasznot, mert a horogkereszt szimbólumot legyőzték, a vörös csillagosok, meg akik a vörös csillagosok cimborái voltak, ha a horogkereszt szimbólum nyert volna, a vörös csillagosokkal és cimboráikkal szemben - és lenne Heineken, eséllyel szerepelne rajta ez a szimbólum. Pénz. Haszon. Elvtelen értéktelenség. Posztmodern Weimar.
Claypool
2017. március 28. 16:36
A csillagot leszarom, felőlem le is vetethetik velük. De! Én dunántúli gyerek vagyok, nem a magyarnál is magyarabb székelyek földjéről származom, így aztán lokálatriótaként én sopronban főzött sört iszom. Evvan. A medve nem játék, de a nádifarkas se kutya! Elegem van abból, hogy nekem mások mondják meg, hogy mitől leszek jó magyar, és mitől nem.
Ellensúly
2017. március 28. 11:45
A világtörténelem legtöbb áldozatot szedő diktatúrájának jelképe pedig továbbra is ott fog virítani a sörcímkén. Pezsgőt bonthatnak a régi munkásőrök és a holokausztabszolutizmust már-már vallássá alakító körök, hogy a kormány pitiáner üzleti bosszúra használta a vörös csillag elleni hadjáratot, és most nyilván kukába dobja az egyébként értelmes javaslatot. Visszatérünk tehát oda, hogy szvasztika semmin, vörös csillag bármin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!