A Heineken és az egészséges nemzetkép

2017. március 27. 10:31

A Fidesz nemzetképe negatív, kirekesztő nemzetkép, amely egyúttal politikai vállalkozók számára rendkívül hatásos eszköz is: paravánként képes elfedni bármilyen (rossz, korrupt) kormányzati tevékenységet.

2017. március 27. 10:31
Madlovics Bálint
Republikon

„A Heineken elleni hadjárat is több egyszerű »multiellenességnél« vagy »ellenségképgyártásnál«. Itt egy már hosszú évek óta forgalomban lévő és minden megszólalást jól körülbástyázó narratívával, illetve annak működésmódjával állunk szemben. Ez a narratíva nem más, mint a Fidesz nemzetképe.

A Fidesz nemzetképe negatív, kirekesztő nemzetkép, amely egyúttal politikai vállalkozók számára rendkívül hatásos eszköz is: paravánként képes elfedni bármilyen (rossz, korrupt) kormányzati tevékenységet. Ez a következőképpen történik. Miután a kormány definiálja a »nemzeti érdek« fogalmát (azaz megtölti az amúgy üres kifejezést tartalommal, s hozzárendel egy szerinte megvalósítandó célt), ezt a »nemzeti érdeket« megkérdőjelezhetetlen öncélként tünteti föl, s egyfajta morális értékké misztifikálja. A »nemzeti = jó, minden más = rossz« felosztást alkalmazva a kormány az általa kijelölt célokat vitathatatlanná teszi, illetve a vitatkozókat »nemzetietlenként« vagy »hazaárulóként« azonosítja. Ezen a moralizáló szinten pedig teljesen elveszik már annak a jelentősége, hogy milyen érvek is szólnak az egyes intézkedések mellett; elképzelhető például, hogy tényleg előnyös az ország szempontjából, ha a Csíki Sör érdekében az állam beavatkozik. De az is lehet, hogy csak bizonyos, nem is föltétlenül hazai cégek és baráti oligarchák érdekei szerint jár el a kormány – ám a Fidesz nemzetképe megakadályozza, hogy ezt bárki is szóvá tegye anélkül, hogy »nemzetietlen« bélyeget kapna a homlokára. Az Orbán-rendszer tehát azt tesz meg »nemzeti érdeknek«, amit akar, legyen az közérdek vagy magánérdek: a Fidesz nemzetképe automatikusan, a tényleges érvektől függetlenül elnyeri neki a győztes, azaz morálisan magasabb rendű (»Jó«) pozíciót, az ellenérdekelteket pedig – legyenek nekik is bármilyen érveik – rögtön (»Rosszként«) megbélyegzi és kirekeszti a »nemzetből«.

A Fidesz azért képes erre a mutatványra, mert – hosszú, lényegében a ’90-es évek közepétől kezdődő kemény munkával – kisajátította magának a »nemzeti« jelzőt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2017. március 27. 19:51
Közvélemény kutatás a vers csillagról mikor lesz???
amok
2017. március 27. 19:47
Maradjunk annyiban, hogy a fidesz nem kisajátította a "nemzeti", "nemzeti érdek" stb. fogalmakat. Ti menekültetek tőle. Büdös, mucsai volt nektek. Most is az, egyedül azt sajnáljátok, hogy nem ismertétek fel a benne rejlő marketing értéket.
Megtalálta
2017. március 27. 15:35
Nagy kaland. A másik oldal meg a "demokrata" jelzőt tette magáévá. Hogy lehet erről ilyen hosszú és ennyire unalmas cikket írni?
SilentBob
2017. március 27. 13:26
Nem sok, de annál súlyosabb ismerőse van: Hungaro Valantájn, Szarvas Koppány Bendegúz, Lakner, Somogyi Zoltán, meg ilyenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!