Összetartozunk?

2017. június 04. 14:51

Bár évek óta nemzeti emléknapja van az összetartozásnak, az iskolások pedig közvetlenül szerezhetnek élményeket a határon túli magyar területeken, a társadalom jó részének a nemzet véget ér Röszkénél, Ártándnál, Záhonynál és a Mária Valéria híd második pillérénél.

2017. június 04. 14:51
Póla Gergely
Magyar Nemzet

„Hogyan lesz a székelyből román? Úgy, hogy elmegy Budapestre – szól a régi vicc, amely sajnos ma is aktuális. Hiába hagytuk már több mint negyed századdal magunk mögött a Kádár-rendszert, még mindig sokan vannak, akik magyarul beszélő szlováknak, románnak, szerbnek tartják a határon túli magyart, és megdöbbennek, ha az anyanyelvén szólal meg. Rendszeresen előfordul az is, hogy idegen nevükön emlegetnek magyarlakta településeket, esetenként még nívós közéleti lapok is, sőt olykor a meteorológiai szolgálat is román helységnevet használ a magyar helyett. Sokatmondó ugyanakkor, hogy néhány éve egy közismert zenész lövöldözésig, terrorizmusig, nemzetközi békefenntartók jelenlétéig tudta megrajzolni az ívet a teljes Kárpát-medencére vonatkozó időjárás-előrejelzés jelentette »piszkálódástól«. Bár az illető később elnézést kért, az írás kiválóan jellemzi egy réteg hozzáállását a határon túliakhoz.

Emlékezhetünk, hogy a 2004-es népszavazás előtt az MSZP és az SZDSZ rosszindulatú hecckampányt folytatott a magyarországiakat »anyagilag megroppantó, állásukat elvevő« külhoniak ellen, az utóbbi években pedig a mára mezei Facebook-csoporttá törpült Milla olyan üzenetekkel jelentkezett a »rinyálás napján«, hogy a környező országok szélsőjobboldali figurái Slotától Funarig mind elismerően csettintenének. Ezzel együtt valószínűleg nincsenek többségben azok, akik ellenségesen viszonyulnak a határon túli magyarsághoz, a kettős állampolgársághoz vagy a »tizenötmillió magyar« szókapcsolathoz. Erre utal legalábbis, hogy a baloldali politikusok többsége másként fogalmaz, mint tíz éve, a Millától pedig saját hívei is elhatárolódtak ízléstelen akciója után.

A legjellemzőbb hozzáállás ma az érdektelenség. Bár évek óta nemzeti emléknapja van az összetartozásnak, az iskolások pedig közvetlenül szerezhetnek élményeket a határon túli magyar területeken, a társadalom jó részének a nemzet véget ér Röszkénél, Ártándnál, Záhonynál és a Mária Valéria híd második pillérénél. A sajtó sem kivétel: sok lapnál nemcsak a kárpátaljai lövöldözés nem hír, hanem a kifejezetten a magyar közösség ellen irányuló hatósági, politikai hadjáratok sem – vagy ha mégis, a külföldi hírek között, a venezuelai összecsapások és az észak-koreai rakétakísérletek társaságában.

Szinte mindegy is, hogy az érdeklődés vagy az információ hiánya miatt, de a külhoniak helyzete nem témája a közbeszédnek – szlovák, ukrán, román, szerb belügynek számít. Akik hallottak is a magyarság jogaiért küzdő szervezetekről, illetve a Tamás Aladárné- és Hantz Péter-féle magányos hősökről, többnyire »veled vagyok, de nélküled« hozzáállással szemlélik a tevékenységüket. Az anyanyelvhasználat korlátozásáról, diszkriminatív intézkedésekről, állampolgársági törvényekről, megfélemlítésről, túlkapásokról, törvénysértésekről szóló híreket pedig lemondó beletörődés vagy teljes közöny övezi.

A téma nem trendi, a másságért és a kisebbségi jogokért rendszeresen síkra szálló liberálisok sem mutatnak iránta érdeklődést. Ahogy az olyan szimbolikus ügyek iránt sem, mint a kollektív bűnösséget kimondó Benes-dekrétumok megerősítése, a kisebbségi magyarokért és a zsidóságért kiálló, üldözötteket segítő, mégis háborús bűnösként elítélt Esterházy János rehabilitálásának elutasítása vagy épp Avram Iancu román nemzeti hőssé emelése. Ma számos utca, tér, iskola, sőt település és repülőtér is viseli annak az embernek a nevét, akinek a vezetésével különös kegyetlenséggel mészárolták le magyarok ezreit, megváltoztatva Erdély etnikai arányait. Akik minden követ megmozgattak azért – még Barack Obama amerikai elnökig is elvitték az ügyet –, hogy a vitatott megítélésű Hóman Bálintnak ne lehessen szobra Magyarországon, nem emelték fel a szavukat sem Románia nagykövetségénél, sem a sajtóban egy népirtó nemzeti hőssé nyilvánítása ellen.

És hol voltak a CEU-ért tüntetők akkor, amikor ellehetetlenítették a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatát? Amikor megfogalmazták a magyar nyelvű oktatást teljes egészében megszüntető új ukrán nyelvtörvénytervezetet? Amikor Szerbiában a hatályos törvényt megszegve megtiltották a Vajdaság tartományban hivatalosnak számító magyar nyelv felsőoktatási felvételin való használatát?

Fogadjuk el egy pillanatra azt az érvelést, hogy a CEU-ért kizárólag Soros-katonák vonultak utcára, akiket nem érdekel a Budapesten kívüli világ. De így is adódik a kérdés: hol voltak a magukat nemzetinek nevező pártok, szervezetek? Hol volt az a CÖF, amely a CEU-vita leghevesebb időszakában Brüsszelig utaztatta tagjait demonstrálni? Tényleg veszélyesebb egy magyarországi egyetem léte, mint sok külhoni magyar egyetem megszűnése? Amikor minden perc számít, tényleg célravezető parttalan belharcokba menekülni azon küzdelmek elől, amelyeket a sors ránk kényszerít?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2017. június 05. 10:49
"A téma nem trendi, a másságért és a kisebbségi jogokért rendszeresen síkra szálló liberálisok sem mutatnak iránta érdeklődést. " ---- Dehogynem trendi ! Hihetetlen trendi , sőt legnyugatibb haladó nyitott társadalmi trendi De ugye csak akkor trendi számukra ha nem magyarról van szó . A DK meg a Milla gyakorlatilag magyarellenes a mai napig . A szoci vezetők nagy nagy nehezen váltottak de 2004-et akkor sem tudom elfelejteni. --- Emlékszem utána való évben mentünk ki Erdélybe és elfordultak tőlem a kocsmában mikor megtudták hogy anyaországiak vagyunk . Szar érzés volt . De igazuk volt . Én is így tettem volna a helyükben . ---- Azóta szerencsére jó irányt vettek a dolgok . A 2010-es kettős állampolgársági törvényt már nagy többséggel elfogadták . Bár Vona a vezérkara egyes tagjaival eltűnt éppen a szavazás napján . Egy szintre kerülve Botox Ildikóval. De szerencsére nem volt rájuk szükség . Pedig Szanyi , Fletó és láss csodát a mostani szoci elnök Molnár NEM-el szavaztak még akkor is ! A Fletó -féle érvelés : Elfertőződhet a történelmi seb . Te fertőződtél itt el nyomorult senki más . ---- Valóban lerománozzák leszlovákozzák sokan azóta is őket akiknek nem volt olyan szerencséje mint nekünk hogy az új határon belül maradjanak . Az egyetlen "bűnük" . Pedig nem sokon múlott ám hogy pl. Szeged is erre a sorsra jusson ! Akkor most ők is románok lennének ... Elképesztő tudatlanság. ---- Kötelességünk fellépni , szóvá tenni ha ezt tapasztaljuk a környezetünkben . Nincs mese ! A szégyen azé legyen aki románozza ,szlovákozza őket . Elég volt ebből .
ottapont
2017. június 05. 10:00
Összetartozunk, mindenek ellenére... Azért vannak itt érdekes kérdések is.
Akitlosz
2017. június 04. 18:58
Mindig a fejétől büdösödik. A magyar állam nem akar a határon túliakkal foglalkozni. Csak extra nyűgnek tartja. Fontosabb a V4, meg az EU meg a NATO, mint a magyar nemzet. Meg sem fordul a fejükben példáál az, hogy az országgyűlés nemzetgyűlés legyen és a határon túliaknak is legyenek ott saját jogon képviselőik. Nem hiszem, hogy a társadalmat kellene cseszegetni, amikor az állami vezetés a Ii. vilgáháború vége óta kb. semmit nem tesz a nemzeti egységért. Az állampolgárság osztogatás is inkbáb csak azért van, hogy a magyarországi demográfiai helyzetet így orvosolják és dupla haszonként csökkentsék a határon túli magyarok számát így a létükből fakadó zavaró tényezőt is. A CEUért tüntetők mert jórészt eleve nem is magyarok. Kun Béla népe ugyan miért is állna ki a határon túli magyarokért? Nem az ő népük.
Mich
2017. június 04. 16:32
Nácika, új idők...?! Most már nem zsidózol és cigányozol, csak fideszciganyozol...? G.Lali, annak csicskái és nácijai maguk írják ki magukat a magyar nemzetből...! Szerintem: a Nemzetben egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!