Kész csoda, hogy még itt vagyunk a szláv-germán tengerben

2020. június 06. 13:05

A határon túli hétköznapokban derül ki csak igazán, hogy tényleg nyelvében él a nemzet. Interjú.

2020. június 06. 13:05
Matl Péter
Magyar Nemzet

„A Patrónus Alapítvány megrendelésére készített új turulszobrot a sátoraljaújhelyi Magyar Kálváriára, melyet ma adnak át. Stílusa a Vereckei-hágói honfoglalás emlékműére emlékeztet.

A helyszín is nagyon hasonlít Vereckéhez, hisz egy hegy, egy kilátó. Innen gyönyörűen látszik a város és a Felvidék, jó időben még az ungvári hegyek is. A Magyar Kálvárián korábban volt egy turulszobor, de a kommunizmusban lebontották. A megrendelők azt hitték, hogy egy bronz turult készítek, de abból már rengeteg van az országban és amikor megláttam a helyszínt, nyilvánvalóvá vált, hogy a hegyoldalban eltűnne a szobor, messziről nem látszana.

A hatalmas kőturul viszont Felvidékről is látszik. Ez volt a cél?

A szobor szimbolikusan 896 centiméter magas, a honfoglalás emlékére. Lehet, hogy ezzel a Kárpát-medence második legnagyobb turulszobra lett, de ennek még utána kell járnom (a tatabányai Turul-szobor fesztávolsága 17 méter – a szerk). Mindenesetre ugyanolyan anyagból készült, mint a vereckei emlékmű: andezitből és lapos kőből, vasbeton maggal. A vereckei egymásra helyezett síkokból, a turulszobor viszont ívekből áll, ezáltal nagyon mozgalmas, szinte él. Ha légvonalban nézzük, a szobor az ungvári hegyekre néz, mögöttük pedig Verecke következik.

Szinte látom, hogy a szomszédok fenyegetésként fogják értelmezni.

Pedig én inkább az egyensúlyról beszélnék, mert együtt kell élnünk a Kárpát-medence népeivel, fenn kell tartanunk valahogyan ezt a törékeny egyensúlyt, hogy ne legyen köztünk ellentét és gyűlölet. Ez a szobor is erről szól. Sátoraljaújhelyt kettévágta a trianoni határ, a város fele a mai Szlovákiához került. A turulmadárra általában harci madárként gondolnak az emberek, én ezzel szemben egy olyan modern turult terveztem, amely nem egy kardot markoló, támadó madarat ábrázol, hanem angyalszárnya van, szárnyformájában pedig felismerhető a tulipánmotívum is, amely a magyar néphagyományt jelképezi. A kőturul is egyensúlyoz: felfelé tartja szárnyát, nekifeszül a hegynek, mintha fel akarna szállni.

…egészen Vereckéig.

Jó helyre menne, hisz a vereckei honfoglalási emlékművet sokféleképpen lehet értelmezni, de hogyha ismerjük a magyar népművészetet, akkor van egy pozitív és egy negatív látásmódja is. Gondoljunk csak a szépen, mívesen kifaragott léckerítésekre: a pozitív oldaluk maga a forma, de a negatívjuk is egy formát képez. Ez a férfi-nő örök szimbóluma, és voltaképpen erről szól a turulmonda is. A vereckei emlékmű kiszögellései, „szárnyai” egy turulmadarat is jelképezhetnek, belül, az üresség, a negatívja pedig egy ősanyát formáz, mert van feje, válla és lába, mintha Emese álma volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. június 06. 23:08
"A turulmadárra általában harci madárként gondolnak az emberek, én ezzel szemben egy olyan modern turult terveztem, amely nem egy kardot markoló, támadó madarat ábrázol, hanem angyalszárnya van," A turul ragadozó madár. Ezért van szüksége a kardjára. A galamb a békés, a szomszédokkal barátkozó madár.
Akitlosz
2020. június 06. 23:04
"Szinte látom, hogy a szomszédok fenyegetésként fogják értelmezni." Már amelyiknek feltűnik és szándékában is áll fenyegetésként értelmezni.
Akitlosz
2020. június 06. 23:03
"A megrendelők azt hitték, hogy egy bronz turult készítek, de abból már rengeteg van az országban" Nem elég rengeteg. És azért, mert az szebb. De más fémből is lehet szobrot készíteni. Ólomból például. Aztán bearanyozni. Az ám a szép! https://st2.depositphotos.com/3378121/5533/i/950/depositphotos_55337467-stock-photo-golden-sculptures-in-the-gardens.jpg
Beseharkány
2020. június 06. 17:42
Halvány lila fingod nincs az előfeveltevéseimről, viszont a tieid egyértelműen azok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!