Finoman szólva is álságos, ahogy a 444 meg a 24 szerkesztői az Index átállítása kapcsán siránkoznak

2020. július 24. 15:30

Az elsők közt jelzik, hogy ők az örökösök.

2020. július 24. 15:30
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„Finoman szólva is álságos, ahogy a 444 meg a 24 szerkesztői az Index átállítása kapcsán siránkoznak, s az elsők közt jelzik, hogy ők az örökösök. Szép, fekete öltönyben érkeznek a temetésre kezükben hatalmas koszorúkkal, melyeken szalagok hirdetik, hogy »nagyon hiányzol«, hogy »nincs belőled másik« meg hogy »örökké siratlak«, aztán sorban odamennek a ravatalhoz, s egyikük már csatolja is le az aranyórát a halott csuklójáról, míg a másik a jegygyűrűt vágja zsebre.

Bede Márton, a 444 munkatársa tőle szokatlanul dagályos gesztusokkal demonstrálja együttérzését. »Teljes szolidaritásom az Index szerkesztőségével. Örök átkom a rájuk taposókra. Különös tekintettel a most helyezkedni kezdőkre.« Bede főnöke, az egykori Index-főszerkesztő Uj Péter az eset erkölcsi dimenzióját emeli ki. »Szégyellheti magát mindenki, külsős szakértő és belsős gerinctelen, aki ennek az embernek kicsinálásában, besározásában közreműködött. Pontosan tudják, hogy Dullnak van igaza.«

Nem értem, mi lelte Bede Mártont, Uj Pétert és társaikat, hiszen ők hozták divatba a röhögést azokon, akik nem veszik tudomásul, hogy az erősebb kutya b@szik. Ők tették a csontvelőig ható cinizmust és a szolidaritás felmondását kulturális normává Magyarországon – most mi történt? Divatba jött a lánglelkű hitvallás meg az ábrándos tekintettel demonstrált tisztesség? Hol rejtőzött ez a szellem huszonöt éven át? Úgy tűnik, egyetlen olyan ügy nem zajlott itthon, amit úgy át tudtak volna élni, mint egy Index-főszerkesztő elbocsátását.

Hányszor kell még elolvasnia mindenkinek, aki olvasni tud, hogy most már tényleg nagyon vége van az Indexnek, akik pedig maradnak, azok mind kiegyeztek a hatalommal? Először akkor jelent meg ez az álláspont, amikor a 444 mai munkatársai Uj Péterrel az élen kiszálltak az Indexből – s azóta minden második évben előadják, hogy »ez már nem függetlenség, na most lett vége a Index szabadságának, úgyhogy lehet végre jönni hozzánk mérvadó, objektív hírekért. Jaj, bár ne így volna, de hát ez van. Orbán Viktor így döntött.« Holott ha nem volna elismerhetetlen, maguk is belátnák, hogy rég nem újságot írnak, hanem propagandát állítanak a propagandával szembe – ezzel számolják fel önmaguk vállalható mivoltát, s legitimálják a jobboldalon Orbán Viktor sajtójának hasonló működését. Az Index e tevékenység legfőbb műhelye volt.

A szerkesztőség zöme felmondott, kisebbik része folytatja a munkát – aligha függetlenül, bár ennek elsősorban Uj Péter a megmondhatója. Én személy szerint úgy gondolom, hogy ilyen helyzetben az ellenállás helyes módja nem a felmondás, hanem a sztrájk – mindig is ez volt a munkavállalók leghatékonyabb fegyvere az államhatalommal és a tőkével szemben. Érdekelne továbbá, hogy az a sok tízmillió forint, amit a szerkesztőség összetarhált a fideszes tulajdonosnak, hogy az Index függetlensége megmaradjon, most majd visszajár? Vagy az a pénz is a NER-nél marad, mint az ország?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agrippa
2020. július 26. 10:28
A hiénák és a keselyűk a sajátjaikat is felfalják? Úgy biztos nem, hogy közben gyászindulókat zengedeznek.
Vakfolt
2020. július 25. 23:35
Szépen mindenki kiválogatja ami neki kell, ahogy előre lezsírozták és közben siránkozik, hogy a szemét Orbán.
llnnhegyi
2020. július 25. 16:02
a HVG jó helyen van? Orbán Viktor 2002 ben,a bukása után kijelentette, a liberalbolsevista -politikusokra,- közérdeklodokre célozva: - Háromszor verem ezt kendteken vissza! Ez a politikusokon már megtörtént! Médiájuk jöttek/ jönnek szépen sorban. Ha jól emlékszem 1990- ben rendszerváltásért kiáltott az ország zöme. Zajlik!
valeron
2020. július 25. 12:56
Puzsér szűklátókörűen ítéli meg az eseményeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!