A magyar külpolitikai semmi

2020. augusztus 17. 16:38

Egy fix pont van a magyar külpolitikában: ha lehetséges, álljunk a rossz ÉS vesztes oldalra.

2020. augusztus 17. 16:38
Bede Márton
444.hu

„Rendszereken, ideológiákon, lassan már évszázadokon átnyúlóan egy fix pont van a magyar külpolitikában: ha lehetséges, álljunk a rossz ÉS vesztes oldalra. Ez nem kis mutatvány, hiszen a rosszak néha nyernek, a jók pedig igazán nagyokat tudnak bukni, de a magyar külpolitika irányítóinak sikerülni szokott. Ha nincs nagy világégés, csak egy kis belarusz rendszerváltás, akkor ott. Hogy Belaruszban ma melyik a jó és melyik a rossz oldal, viszonylag könnyű eldönteni.

Az egyik oldalon vidám, békés tüntetők százazrei állnak, akiknek elcsalták a szavazatait. A másikon egy, az országot 26 éve irányító diktátor, aki eddig sem riadt vissza vélt vagy valós ellenfelei megölésétől, az utóbbi napokban pedig verőlegényeit és mészárosait uszította a saját népére. A helyzet annyira egyértelmű, hogy Belarusz közvetlen szomszédai, valamint Kelet- és a szélesebb Európa országainak vezetői is egészen világosan elkötelezték magukat a szabadság, a demokrácia és a belarusz nép mellett, és egyúttal az elnyomás és Lukasenka diktátor ellen.

Még olyan, egyébként Orbán Viktorral és kormányával szimpatizáló, a liberális demokráciaideáltól egyre inkább eltántorodó kormányok is, mint a lengyel, a cseh és a szlovén is világosan kimondták, hogy mi a véleményük Lukasenkáról. Mások, mint a litván külügyminiszter egészen odáig mentek, hogy nem ismerik el a diktátort az ország vezetőjének, Pozsonyban pedig az elnöki palotát világították ki a belarusz tüntetéseken lobogtatott fehér-piros-fehér zászló színeivel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. augusztus 18. 16:11
Ki ez a hülye fasz judeo bolsevik?
Tatulus
2020. augusztus 18. 13:54
Pont ez a mocskos szaralak, senkiházi galíciai szemétláda véleményez kormányzati hozzáállást? Aki itt ájtatosan pofázik a liberális demokráciáról, ami rosszabb, mit a kommunista diktatúra, mert anarchiához, a csőcselék hatalmához vezet. Másrészt egy rohadék, gerinctelen féreg, Böszme lakájmédiájának tagja, aki egy kinézhetne magának egy lámpavasat, olyat, amilyeneket ők szoktak találni nekünk - mert akkor nekik is jár!
atila68
2020. augusztus 18. 11:21
Villáminterjú Bede Mártonnal - Nem zavarja, hogy külpolitikai szempontból Magyarország az egyik legsikeresebb évtizedén van túl? - Nem. - Köszönöm az interjút.
DrPepper
2020. augusztus 18. 06:21
Egyelőre várjuk ki, ki lesz a győztes, aztán álljunk az odalára. Merkelék elég sokáig támogatták Lukasenkót, ld. a 2014-es minszki tárgyalások, ha most leveszik róla a kezüket vagy belemennek az oroszokkal ebbe szkanderbe, mint az ukránok esetében ám legyen, de mivel ebben nekünk nincs sok érdekünk (sokat az ellenzék győzelmével nem nyerhetünk) , nem is szomszédos országról van szó, óvatos kivárás a legjobb politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!