Mindenszentek és halottak napja Kolozsváron

2021. november 01. 12:01

A román televíziókban ámuldoznak azon, hogy milyen szép, milyen meghitt, milyen civilizált ünnep, és ez is a magyarokhoz kötődik.

2021. november 01. 12:01
null
Szalma György
Kontra

„ [...] A kolozsvári Házsongárdi temető mindenszentek és halottak napjának éjszakáján mesebeli erdőre emlékeztet, amit teleraktak pirosló mécsesekkel a bolyongó lelkek. Ezen az estén sokan nemcsak a hozzátartozóik sírjához mennek ki, hanem meglátogatják Brassai Sámuel és még néhány fontos magyar síremlékét is. Többek között Dsida Jenő sírboltját is. Talán az ővé az egyik legnépszerűbb, különösen a fiatalok körében.

Minden évben több tucatnyian, talán több százan gyújtanak gyertyát a nagy magyarok sírja előtt. A székelyföldi egyetemisták, akik nem mennek haza mindenszentekre, kifejezetten az otthoni sírok helyett tisztelegnek mécsessel a „nagyok” sírja mellett.

Ennek az ünnepnek valami egészen különleges spirituális és hazafias aurája van Kolozsváron. Semmi pátosz vagy színpadiaskodás, egyszerűen ilyen a normalitás.

Ahogy mondtam, a mindenszentek és a halottak napja főként a nyugati keresztény hagyomány része. Ennek ellenére Erdélyben, a nagyvárosokban, ahol a magyaroknak módjuk volt kultúrájukkal hatást gyakorolni a románokra, az amúgy ortodox románok is kimennek halottak napján a temetőbe. Pedig az ortodox halottak napja húsvét után van. A román televíziókban ámuldoznak azon, hogy milyen szép, milyen meghitt, milyen civilizált ünnep, és ez is a magyarokhoz kötődik.

Ha a román jövevények olyan gyorsan integrálódnának az őshonos magyar társadalomba, amilyen energiával képesek csodálkozni, akkor a két nép között semmilyen gond nem lenne Erdélyben.”

Nyitókép: MTI/Komka Péter

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabormiklos84
2021. november 01. 20:13
Ez a sokadik ilyen ámuldozásuk. Amit bevallanak. S többszöröse annak, amit nem is vallanak be. A logikai átkötés meg tökéletes. Ezért van különbség ma is az erdélyi román és Kárpáton túli betelépítettek között. Iuliu Maniu, bár hitványnak születtél, de még hitványabban haltál meg. Nem sikerült terved, mert nem Erdély szintjére emeltétek fel a Regátot, hanem a balkáni szintre süllyesztettétek le Erdélyt. Ahol pl a világ első vallásbékéjét mondták ki.
erdei nyezega
2021. november 01. 13:59
na románok...lassan eljött az idő hogy egy kicsit civilizálódjatok már.....ha már ennyire rühellitek a magyarokat (ami kölcsönös és nem véletlen és nem a ti javatokra)....
Haramia
2021. november 01. 13:24
Az érzelmi oldala érthető, de aránytévesztés van. A logikai átkötés sántít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!