A világ úgy készül a Black Friday-re, mint a Messiás eljövetelére

2021. november 26. 09:31

Tényleg arra van szükségünk, hogy egy fogyasztói őrjöngés kapcsolódjon az egyik legszebb ünnepünkhöz?

2021. november 26. 09:31
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„A Halloween utórengései még el sem múltak, máris újabb lökést kap a karácsonyi ünnepkör minden szentségtől való megfosztatása.  A kifejezést eredetileg az amerikai rendőrség használta (még 1965-ben), mikor a hálaadást követően az amerikai polgárok hagyományosan ráeszméltek arra, hogy még senkinek nem vették meg a karácsonyi ajándékokat, ezért mindenki autóba ült, és hatalmas közlekedési káoszt csaptak. Ez azóta is így történik minden évben, immár évtizedek óta ez a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. De!

Keresztény kultúrában, egyáltalán, egy nyugalomért kiáltó korban tényleg arra van szükségünk, hogy egy hónapnál is hosszabb fogyasztói őrjöngés kapcsolódjon az egyik legszebb ünnepünkhöz? Tényleg arra van szükségünk, hogy például a bűnbeesés almájával szimbolizált cégtől megvegyünk még egy holmit, mert épp kevésbé van túlárazva? (És ne legyen illúziónk, a mesterségesen gerjesztett vásárlási igényekkel nem marad több pénz senkinek a zsebében.)

Miközben a zöld vallás kapcsán másról nincs szó, mint az ökológiai lábnyomunk okozta károkról, a világ úgy készül a Black Friday-re, mint a Messiás eljövetelére. A fekete péntek sötétségében jó, hogy ma is ott világlik a betlehemi csillag soha ki nem hunyó fénye. Közeledik advent első vasárnapja, tekintsünk már ma is ebbe az irányba.”

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tájfel
2021. november 26. 16:42
Én vettem öt dollárért egy eredeti Cartier órát.(Remélem nem b.szt.k át.)
annamanna
2021. november 26. 15:36
"A világ úgy készül a Black Friday-re, mint a Messiás eljövetelére" "- Albét! Te hallottál-e arról, hogy 2012-ben jő a világvége? - Höhő! Ne törődj, Gergé! Há' mi úgy le vagyunk maradva, hogy itt még ötven év múlva se lesz világvége!" https://www.youtube.com/watch?v=g3R6350C6jY
istvanpeter
2021. november 26. 15:17
Egyáltalán, szinte egész évben megy az őrjöngés, kiárusítás, nyári vásár, fehér hetek, stb. És a primitív bárgyú reklámok tömege mindenhol, Alza és társai, stb.
nempolitizálok
2021. november 26. 15:03
Tapasztalatom szerint ez errefelé jobbára kamu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!