A mi tölgyünk

2022. december 01. 18:57

Valaki elfűrészelte a csopaki Balaton-part nyolcvanéves, tökéletes tölgyfájának kérgét és háncsrétegét. Az eset megmozdította Csopak közösségét.

2022. december 01. 18:57
null
Jásdi István
Jásdi István
Vendégszerző

Jásdi István üzletember, csopaki borász írása

 

November 23-án láttuk a családdal „A tölgy” című francia filmet. A másfél órás lenyűgözően szépen fotózott, narráció nélküli film egy vízparti tölgy és az általa fenntartott életközösség egy esztendejét meséli el tavasztól tavaszig.

Történetesen éppen ennek a napnak az éjszakáján valaki elfűrészelte a csopaki Balaton-part nyolcvanéves, tökéletes tölgyfájának kérgét és háncsrétegét.

A reggeli sétálók megállapíthatták, hogy szakértő munkát végzett.

Esélyt sem adott a fának, hogy jövő tavasszal kihajtson.

Az önkormányzat munkatársai haladéktalanul ellátták a sérülést, a polgármester feljelentést tett és nyomra vezetői díjat tűzött ki. Az emberek a köztéri kamera közzétett felvételeit tanulmányozhatták, és találgatások indultak arról kinek állhatott érdekében a galád tett. Arról beszéltek, kinek lehetett útjában a fa, mennyivel növeli az ingatlan piacon egy ház vagy lakás értékét a tóra néző zavartalan kilátás.

Csopakon élő rendőrök, személyes ügyüknek érezve a barbár merényletet, kettőzött erővel dolgoznak az elkövető és a vélhető felbujtó előkerítésén. Helyi vállalkozók, vitorlázók, lakosok és nyaralók gyűjtést indítottak, hogy támogassák az önkormányzatot a fa megmentésében vagy – ha minden erőfeszítés hiába való - előnevelt fával való pótlásában.

A nyolcvanéves tölgy esete megmozdította a helyi társadalmat,

amelyik eddig magadással szemlélte a minket körülvevő természet és kultúrtáj rontását.

Sokan most értették meg, hogy a tájrombolás közös értékeinket veszélyezteti, és ebben a folyamatban végső soron (csaknem) valamennyien vesztesek vagyunk.

 

Fotó: Jásdi István

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Draco Paladin
2022. december 05. 16:41
A csopaki fidesznyikek majd lepisálják, attól majd kinő megint.
írmag
2022. december 02. 11:38
Szerencsétlen, megvalósította élete értelmét.
benedek77
2022. december 02. 07:34
Csak össze kell terelni a településen a fideszeseket, mert biztos, hogy a nercsicskák közül volt valamelyik. Azok ekkora prolik. Utána módszeresen indulhat a vesszőzés amíg be nem vallja valamelyik. Annak kaloda.
kunzoo
2022. december 02. 06:52
Csopaknak van már körforgalma, ami azért jó hír mert majd be lehet ültetni szőlővel. Ez jelzi a népnek hogy itt valaha szép szőlős vidék volt, nem betondzsungel. Balatonfüreden már szőlő van a körforgalomban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!