A hatalomnak kedvez a civilek és a politika közti álságos határvonal

2024. február 19. 17:17

Zene ez a hatalom füleinek.

2024. február 19. 17:17
null
Somogyi Zoltán
Somogyi Zoltán
hvg

„»Igenis politizálunk« – mondta nemrég Törley Katalin, a Tanitanék Mozgalom hőse, az MKKP EP-listájának második helyezettje a 444-nek adott interjújában, amit nagy örömmel kezdtem olvasni, remélve, hogy végre kimondja valaki: vége a jó civilek vs. gonosz politikusok szembeállításának.

Ám sajnos csalódnom kellett.

Mert bár Törley hangsúlyozta, hogy »a politizálás« teljesen természetes egy civil részéről, hiába használja ezt a hatalom szitokszóként velük szemben, az interjú további részeiben már visszaköszönnek a civilekre aggatott téves sztereotípiák, amelyeknek láthatóan Törley is meg akar felelni. Ilyen például az megfogalmazás, miszerint »a pártok tegyék a maguk dolgát a saját terepükön, és a civilek is tegyenek így a sajátjukon. A mostani kampányban viszont olyan együttműködésről van szó, ahol a Tanítanék megőrzi az autonómiáját, megőrzi az arcát, szervezetként vesz részt benne, és a saját ügyét fogja képviselni.« A Kutyapárt mellett pedig az az érve, hogy »jellegénél és a működésénél fogva sokkal inkább mozgalmi, civil jellegű szervezet«.

Helyben vagyunk. Akkor mégiscsak az a helyzet, hogy vannak a jó civilek és vannak a lejáratódott/lejáratott pártok és politikusok, melyektől jobb távolságot tartani. Mindenki tegye a dolgát a maga területén.

Zene ez a hatalom füleinek.

A másik aktuális példa az a sikeres és nagy tömeget megmozgató pénteki tüntetés, amelyet youtuberek szerveztek annak érdekében, hogy a köztársasági elnök és az igazságügyminiszter bukását okozó kegyelmi botrány után felemeljék a szavukat a pedofil bűncselekmények áldozatai, valamint általában a kiszolgáltatott helyzetben lévő, bántalmazott gyermekek érdekében.”

Nyitókép: Ficsor Márton, Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. február 20. 14:53
Nem értem én ezt. Nekünk van egy civil társaságunk. Nem pályázhatunk se a Bocskaira, se semmire, az EPERBE be se léphetünk. Semmi támogatás. Nem jogi személy. De akárkitől, akárhonnan elfogadhatunk dollárt, fontot, eurót, forintot, akármennyit. Nincs bírósági bejegyzés, adószám, nem folytatunk üzleti tevékenységet, nincs KSH számunk. Olyan nyilvántartást vezetünk, amilyet akarunk, ha nem akarunk, nem vezetünk. Tagdíj se kell. És azt támogatunk, akit akarunk. Nem adunk beszámolót a NAV-nak, ÁSZ-nak. Nincs bankszámlánk. Ha akarjuk, ládikában tartjuk a pénzt. Ha már az ellenzéknek megvan a behozott készpénze akkor miért kell azt bevinni a bankba? Miért ne fizethetné a díszletépítőt, hangosítót, nyomdát, reklámot készpénzzel, számla nélkül akár, akármelyik pártnak?
Tara Verde
2024. február 20. 12:49
Hiába erőlködik Somogyi, a jelenlegi ellenzéket még a celebek is szégyellik. Oké, tegyük fel, hogy lemásolják a Taylor Swift - Sleepy Joe megoldást. Azariah ki mellé álljon oda?
llnnhegyi
2024. február 20. 02:39
A moslékkoalíciósok pártjaira összesen 14% alá szavazna a nép.A civil celebek kiúttalansága, átcsapott az ellenzékre!! Végetetek van libbcsikommcsik!
llnnhegyi
2024. február 19. 23:59
A Medián vért izzadva hazudik megint. Hann Bandi bácsi zokogva jelentette 62% elégedetlen. A HVG libbcsikommcsi szerkesztősége beszopta ezt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!