Málenkij roboton a dudari leventék

2014. november 25. 16:32

A dudari leventéket annak ellenére hurcolták el a szovjet Gulág táboraiba, hogy semmi bűnük nem volt.

2014. november 25. 16:32

A dudari leventéket, jóllehet semmi bűnük nem volt, elvitték a Szovjetunióba, ahol különböző táborokban sínylődtek. Voltak, akik soha nem tértek haza, voltak, akiknek sikerült hazatérni, de a kínokat elfeledni soha nem tudták. A film egyik szereplője, Gulácsy Lajos, munkácsi lelkész, aki velük együtt volt a szibériai lágerekben, nagyon fontos üzenetet mond valamennyiünknek a film szomorú történetei kapcsán: „Igen... Hát most tulajdonképpen fennáll ez a kérdés: toroljuk meg a múltat, vagy bocsássuk meg? Nem könnyű ez a kérdés. Na most én, mint egyházi ember amondó vagyok, hogy bennünket a megbocsátás vezessen.” Gulyás Gyula és Gulyás János 1987-ben készítette a fekete-fehér dokumentumfilmet.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2014. november 25. 19:52
Az a híres 58.§. "A nyolcadik pont: terror (nem az a terror, amelyet a szovjet Büntetőtörvénykönyv volt hivatva „megalapozni és legalizálni”33 hanem az alulról gyakorolt terror.) A terror fogalmát igen-igen tágan értelmezték. Nem az számított terrornak, ha valaki bombát rakott a kormányzó hintója alá, hanem pl. ha valaki felpofozta személyes ellenségét, aki történetesen párttag, komszomoltag vagy milicista volt, az már kimerítette a terror fogalmát. A kilencedik pont: rombolás és kártevés... robbantással vagy gyújtogatással (persze kizárólag ellenforradalmi szándékkal), amit röviden diverziónak neveztek. A tágítás abban állt, hogy az ellenforradalmi célt minden további nélkül feltételezték (a nyomozó tudta ugyanis a legjobban, mi ment végbe a bűnös tudatában!), és minden emberi botlás, tévedés, balsiker a munkában, a termelésben megbocsáthatatlan volt és diverziónak minősült. 10. „Propaganda vagy agitáció, mely felhívást tartalmaz a Szovjethatalom megdöntésére, aláaknázására vagy gyengítésére... hasonlóképpen ilyen tartalmú irodalom terjesztése, termelése vagy rejtegetése”. S ez a pont csak a büntetés alsó határát szabta meg BÉKE idejére (nem lehet kisebb! nem lehet túlságosan enyhe!), a felső határt pedig NEM KORLÁTOZTA! A tizenegyedik pont különleges természetű volt annyiban, hogy nem tartalmazott semmi újat, csupán súlyosbító függelékül szolgált az előző pontok bármelyikéhez az esetben, ha a tettre szervezetten készültek fel, vagy ha a tettesek valamilyen szervezethez tartoztak."
dávid
2014. november 25. 18:53
durva
Laibach
2014. november 25. 17:50
Megboldogul nagyapámat is elvitték az utcáról az elvtársak, ő sem csinált semmit. Csoda, hogy túlélte.
3M..
2014. november 25. 17:21
A Horthy-korszakban felnőtt, szolgált, szocializálódott emberek voltak a legértékesebb Magyarjai a huszadik századnak. A ma élőket pedig végképp nem lehet velük egy lapon említeni velük. Még a hatalmas szenvedések és borzalmak átélése ellenére is győz bennük a megbocsájtás, az meberség. Igazi keresztény jellemvonás. A Szovjetúnióra pedig lesújtott az Úr haragja! Megszüntek létezni, eltüntek a történelem süllyesztőjében. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!