Így újulna meg a volt Moszkva tér

2011. augusztus 11. 13:01

Megszerezte a Széll Kálmán tér rendezési koncepcióját a Heti Válasz: a tér 2,3 milliárd forintból újulhat meg. A felújítás első üteme még 2012-ben megvalósulna, míg a második ütem 2014 és 2018 között készülhet el.

2011. augusztus 11. 13:01

Egy változat szerint 2,3 milliárd forintból, míg egy kompromisszumok nélküli változat szerint 3,7 milliárdból újulna meg a volt Moszkva tér. A Széll Kálmán térre keresztelt közterület rendezési koncepcióját a Heti Válasz ismertette. A rendelkezésre álló költségvetési összegből még 2012-ben megvalósulna a felújítás első üteme. A második ütem uniós források és magántőke részleges bevonásával a következő önkormányzati ciklusban, 2014-2018 között készülhetne el.

A szűkre szabott verzió szerint új vágányok épülnének 800 millió forintért a budai fonódóvillamos-projekt keretében. Az első ütemben megmaradna a legyező formájú metrókijárat, de a földszintes nyúlványokat elbontanák. A tér közepén kővel burkolt, fasorokkal szegélyezett központi helyet alakítanának ki a használaton kívüli vágányok elbontásával.

Gyalogossétánnyá alakítanák a Várfok utca Postapalota előtti szakaszát, és a Csaba utca Krisztina körút és a Várfok utca közötti szakaszát is elzárnák a forgalom elől. Mentesítenék a forgalomtól a Várhegy meredek rézsűkben végződő oldalát is, itt zöldfelületeket, kilátópontokat, vendéglátóhelyeket alakítanának ki.

A Retek utca felőli oldalon a szegély mentén helyeznék el az összes buszjárat megállóját, aminek előfeltétele több buszjárat összevonása, a végállomások számának csökkentése, járatok összekötése lenne. Összekötnék a Margit körúti villamosvágányt a Krisztina körútival, és megépülne a Varsányi Irén utcai és a vérmezői bicikliutakat összekötő szakasz is. A koncepció rövid távon a mostani 4-6-os villamos végállomásának megtartásával számol.

A második ütemben a felső és az alsó teret összekötnék egy terasz- és előtetőrendszerrel, amely lefedné a vil lamosvágányokat, és egyik nyúlványa magában foglalná az új metrókijáratot. Ez lenne az új Széll Kálmán tér leglátványosabb, de finanszírozási szempontból leginkább bizonytalan eleme.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
*ufó*
2011. augusztus 11. 19:36
javaslom: a hamburgeres bódét hagyják meg, az ugyanis nagyban hozzájárult a szocializmus bedőléséhez, sőt, továbbmegyek, még több csalamádét a hambikba !! :)
=nessuno=
2011. augusztus 11. 15:03
Van itt pénz...
El Topo
2011. augusztus 11. 13:55
Egyébként mi az hogy volt Moszkva tér? Nem most kaptatok támogatást az új szerverre, fiúk?
blás
2011. augusztus 11. 13:36
Nem túlzás ez egy kicsit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!