MSZP: Ígéretek helyett valós bérfedezetet az egészségügyi dolgozóknak!

2012. február 06. 11:53

Mondvacsinált ürüggyel halogatja a egészségügyi dolgozók részére meghirdetett bértárgyalásokat a kormány, a bérígéretnek pedig nincs valós fedezete – állítja Mesterházy Attila. Az MSZP emellett a Darányi-tervet is támadta hétfőn.

2012. február 06. 11:53

Az MSZP szerint figyelemelterelés a Darányi-terv a mezőgazdasági ágazat legsúlyosabb problémáiról ugyanis nem tesz említést. Gőgös Zoltán, a szocialisták szakpolitikusa hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a mezőgazdaság rossz kilátásokkal indul az idei évnek, az aszály után fagykár fenyeget, miközben az élelmiszeripar súlyos gondokkal küzd, a tavalyi veszteség után pedig tovább rontották helyzetét a kormányzati intézkedések.

Gőgös Zoltán arról is beszélt: ahhoz, hogy minél többen a kiskertekben termelt zöldségeket fogyasszanak – mint azt Orbán Viktor miniszterelnök a Darányi-terv bemutatóján célul tűzte – ugyancsak megfelelő hatósági felügyelet és szervezett felvásárlói rendszer szükséges, az előbbit azonban szétveri a kormány, az utóbbira pedig nincs elképzelése. A politikus kifogásolta, hogy a kabinet szembeállítja a társas vállalkozásokat és a családi gazdaságokat, ugyanakkor nem alakítja ki viszonyát az Európai Unió közös agrárpolitikájával.

Az MSZP szerint a kormánynak figyelemelterelés, a földkérdés kiélezése helyett a mezőgazdaság valódi problémáival kellene foglalkoznia.

Mesterházy Attila, az ellenzéki párt elnöke hétfőn az MTI-vel azt közölte, pártja azt követeli a kormánytól, hogy törvénymódosítással teremtse meg az egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztatási programjának fedezetét. A pártvezető közleményében arról írt, hogy ezekben a napokban egészségügyi dolgozók tízezrei, az átlag alatt kereső ápolók, fiatal orvosok szembesülnek azzal, hogy a kisjövedelműek számára hátrányos adóváltozások miatt akár 10 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint egy hónappal korábban. Mesterházy Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházaknak és a szakrendelőknek jelenleg nincs forrásuk a bérkompenzációra, ráadásul a nem közalkalmazott háziorvosok és a mellettük dolgozók még erre sem számíthatnak.

A politikus szerint a kormányzat a meghirdetett bértárgyalásokat mondvacsinált ürüggyel halogatja és a bérígéretnek nincs valós fedezete. A politikus úgy véli, hogy a kilátásba helyezett 15 milliárdos chipsadóbevétel erősen túlbecsült és a folyó kiadásokra csak átmenetileg használható uniós forrás nem jelenthet garanciát az egészségügyi dolgozóknak, hiszen az idei költségvetés semmilyen előirányzatot nem tartalmaz a bérek emelésére.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zázrivecz
2012. február 06. 12:55
Aztán ezzel az ígéretetekkel mi van Atikám? "50 százalékkal emeljük az egészségügyi dolgozók bérét. Az ápolók négyévente egy egész évi fizetést kapnak hűségjutalomként. " Volt rá 8 évetek Atikám! Na? Erről nyilatkozzál Bikicsunáj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!