Fazekas: A magyarság fennmaradásához erős vidék kell

2012. április 12. 21:24

Erős vidékre van szükség, hogy fennmaradjon a magyarság – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön a budapesti Corvinus Egyetemen, ahol a vidékfejlesztési miniszter Gőgös Zoltánnal, az MSZP szakpolitikusával vitatkozott.

2012. április 12. 21:24

Erős vidékre van szükség, hogy fennmaradjon a magyarság – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön a budapesti Corvinus Egyetemen. A Tárcatükör a Közgázon című rendezvényen – amelyet az egyetem Politikatudományi Intézete szervezett – a vidékfejlesztési miniszter és Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa, volt államtitkár, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke mondta el véleményét a magyar agrárium és a vidék helyzetéről.

Fazekas Sándor úgy fogalmazott: a mostani agrárkormányzat elhanyagolt állapotban találta a magyar mezőgazdaságot és a vidéket, amikor átvette a minisztérium irányítását. Ezért volt szükség a programalkotásra, a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) megalkotására, és a hozzákapcsolódó – a végrehajtást biztosító – Darányi Ignác Terv kidolgozására. Gőgös Zoltán (MSZP) ezzel szemben azt mondta: a korábbi szocialista irányítású agrártárcának volt stratégiai elképzelése az ágazattal kapcsolatban, ez pedig az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) tükröződött.

A vidékfejlesztési miniszter ismertette, hogy a jelenlegi agrárvezetés milyen, az ágazat előrelépését szolgáló intézkedéseket tett. Ezek között említette a belső piac védelmét, a helyi gazdák közvetlen áruértékesítési lehetőségének megteremtését; a falusi vendéglátás egyszerűsítését; a legális foglalkoztatás erősítését; a családi és kis gazdaságok helyzetbe hozását.

Gőgös Zoltán szerint nem lehet kizárólagosan a kis gazdaságokra építeni az agrárstratégiát. Felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy például a magyar sertések 80 százalékát 260 szakosított sertéstelepen tartják. A tárcavezető közölte: az állattenyésztés fejlesztését szolgáló program véglegesítése most folyik. A magyar mezőgazdaságnak pedig – eredményessége érdekében – sokszínűnek kell lennie, ahol helye van a kis, a közepes és a nagy gazdaságoknak is.

A két politikus abban egyetértett, hogy az őstermelői viszonyokat átláthatóvá kell tenni, ahogyan a birtokviszonyokat is. Utóbbival kapcsolatban Fazekas Sándor kifejtette: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) mindent megtesz annak érdekében, hogy a most folyó földhaszonbérleti folyamat lehetőleg minden érintett megelégedésére záruljon le. Hozzátette azonban, hogy ez nem mindig könnyű feladat.

Gőgös Zoltán nem vitatta a folyamat jogszerűségét, az egyes szerződések etikus voltát azonban igen. Példaként hozta fel, hogy Felcsúton egyes e területen érintett körök „igen gyorsan gyarapodtak”. A miniszter azt mondta, erről nem tud, de megígérte, hogy tájékozódik az ügyben.

Fazekas Sándornak a zsebszerződésekkel kapcsolatban az volt a határozott álláspontja, hogy az állam ezek létezését soha nem ismerheti el, e kontraktusok ellen mindig fel kell lépnie. A kétes tulajdonú földeket pedig vissza kell vásárolnia az államnak. Erre a célra most mintegy 480 millió forint áll rendelkezésre. Gőgös Zoltán hozzátette: tudomása szerint mintegy 260 ezer hektár van Magyarországon külföldiek kezében, ennyire igényeltek ugyanis a külföldi tulajdonosok támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

Közös nevezőn volt a két fél abban, hogy az osztatlan közös tulajdont – azaz azt az 1,5 millió hektárt, amely ilyen tulajdonban van – mielőbb rendezni kell. Fontosnak tartották továbbá azt is, hogy az öntözés lehetősége továbbra is megmaradjon a gazdálkodók számára. A két politikus a fórumot végül úgy értékelte: hasznos volt a véleménycsere hasznos az ágazat ügyeiről.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Táskás Tóni
2012. április 14. 00:47
Fazekas: A magyarság fennmaradásához erős vidék kell Ezért happolhatott el minden földet az igénylő gazdáktól a felcsúti akadémia igazgatója és a Nyerges család.
liberálzöld.
2012. április 13. 13:55
http://www.origo.hu/itthon/20120411-meglepte-a-polgarmestereket-hogy-onkormanyzati-tulajdonban-maradnak-az-iskolaepuletek-jovore.html Így lesz erős a vidék. Az állam dirigál az oktatásban, az önkormányzat meg fizesse ki.
liberálzöld.
2012. április 13. 10:05
Az erős vidék mindjárt készen lesz. Felcsúton pl. egy pasi a kft-jével, meg a családjával és rokonságával együtt közel 1000 hektárt kapott az államtól használatra. Mivel - gondolom - nem mutyiról és/vagy egyedi esetről van szó, mindeki számíthat hasonló állami segítségre. És már kész is az erős vidék! Köszönjük Viktor, köszönjük Fidesz.
kukagyerek
2012. április 13. 09:09
Mi az hogy VIDÉK fejlesztési m...? Egyátalán mi az hogy vidék? butapest is egy vidéke az országnak, akkor az miért nem vidék? Ha meg a vidék olyan lenézendő, akkor a sok butapesti miért rohan "le" hétvégeken a Balatonhoz, vágy más élhetőbb helyekre. Ha, a vidéket lenézi a butapesti, akkor miért zabálja az ott megtermelt élelmiszereket? Természetesen a fenti kérdéscsokor nem az kevés épeszű budapestihez szól
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!