Hét országgyűlési választókerület határán változtatna a Fidesz

2013. június 26. 10:17

Hét országgyűlési választókerület határát változtatná meg a fideszes Vas Imre a parlamentnek szerdán benyújtott törvénymódosító javaslatában. Azt is kezdeményezi, hogy a jelenleg hatályos június 30-i határidő helyett július 15-ig lehessen átalakítani a körzetek beosztását. Az indítványról már szerdán tárgyalhat és a jövő héten szavazhat a Ház.

2013. június 26. 10:17

Az ügy előzménye, hogy kedd délelőtt a Fidesz kezdeményezésére négypárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok képviselői a választójogi törvény módosításának szükségessége miatt. Ezt azzal indokolta Rogán Antal, hogy technikai okokból, a települési jegyzőkkel folytatott konzultáció után szükséges néhány, elsősorban budai választókörzet határának megváltoztatása.

A Fidesz frakcióvezetője aznap délutáni sajtótájékoztatóján még azt közölte, hogy az erről szóló törvénymódosítást – miután az ellenzék nem támogatta a házszabálytól eltérést – csak szeptemberben fogadja majd el az Országgyűlés. A Hír Tv kedd esti műsorában viszont Rogán Antal azt mondta: az a véleménye, hogy ezt a döntést nem lehet őszre halasztani, ezért a Fidesz azt javasolja, hogy a parlament még a nyári szünet előtt fogadja el a körzethatárok módosítását. Ezért kezdeményezték a parlament összehívását a jövő hétre is.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény jelenleg úgy szól, hogy 2013. június 30-a és a 2014-es általános parlamenti választás napja között már nem lehet megváltoztatni a választókörzetek határait. A változtatási tilalom kezdődátumát – mint azt Rogán Antal kedden elmondta – szeptember 30-ra módosította volna a Fidesz, Vas Imre javaslatában azonban már július 15-e szerepel, mivel mégsem az őszi ülésszak elején, hanem várhatóan még a nyári rendkívüli ülésszakban dönt a Ház az átalakításról.

Vas Imre indítványa hét fővárosi választókerület határát módosítaná, többségük Budán van. A politikus indoklása szerint a módosítás elfogadására azért van szükség, hogy az országgyűlési egyéni választókerületek területe egyértelműen meghatározható legyen, továbbá hogy megfeleljen annak a rendelkezésnek, amely szerint az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője kedden az MTI-nek azt mondta, a technikai jellegű változtatások nagyon fontosak, hogy „a választást meg tudjuk tartani”, és ne kérdőjelezhessék meg a választások legitimitását. Jegyzők jelezték a problémákat, például hogy választókerületi határoknál felcserélték az utca két oldalát – fejtette ki.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. június 26. 13:20
Tudtommal senki sem tiltakozott emiatt - valószínűleg csak a mostani rohamtempóból következően kisebb-nagyobb hibákkal terhes szabályozás apróbb javításáról van szó.
mefisto
2013. június 26. 11:11
Reding már tiltakozott?
pedroamigo
2013. június 26. 10:32
Ergo ezt is elkúrtátok Blikk Toncsi. Nincs új a nap alatt...
cutcopy
2013. június 26. 10:32
Ez nem is kéne hogy hír legyen, ha elkészült a körzetmódosítás küldjék ki az érintetteknek az új szavazókörüket oszt jónapot.. Senki nem gondolhatja hogy ezzel bármelyik párt is előnyt vagy hátrányt szerezhet, arról nem is beszélve hogy Budán mindig is tarolt a Fidesz..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!