Fazekas Sándor az EU szerepét méltatta

2013. augusztus 31. 15:44

Magyarországnak olyan vidékpolitikára van szüksége, amely biztosítja, hogy a kisvárosokban, a falvakban, a fővárostól távoli településeken is boldogulhassanak az ott élők, és kiváló minőségű mezőgazdasági javakat termelhessenek – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Kisújszálláson.

2013. augusztus 31. 15:44

Ennek megvalósításához rendkívüli lehetőség, hogy Európai Unió tagállamaként Magyarország agrártámogatásokban részesülhet – mondta a tárcavezető a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sikereit bemutató rendezvénysorozat újabb állomásán. Hozzátette: Magyarország 2007 és 2013 között 3 ezer milliárd forint értékű európai uniós támogatáshoz jutott, ebből 1400 milliárd forintot pályázati úton lehetett elnyerni.

Fazekas Sándor szerint Magyarország önerőből aligha lett volna képes ennyit fordítani a mezőgazdaságra, a vidékfejlesztésre. Ezért, amikor az unióval kapcsolatos véleményünket kialakítjuk, fontos, hogy valamennyi ténnyel és körülménnyel tisztában legyünk –jegyezte meg. Hangsúlyozta, meggyőződése, ha Magyarország nem lenne az EU-tagja, a magyar mezőgazdaság nem tudná a mostani színvonalát elérni. A miniszter a fejlesztési eredményeket sorolva elmondta: három év alatt 30 ezer munkahely létesült az agráriumban, miközben a termelés mellett fokozatosan nőtt a gépesítettség foka is. 

Ezért fontos, hogy elkövetkező hétéves uniós ciklus forrásait is odafigyeléssel, ügyesen használja fel az ország, hiszen már gyakorlottabb a pályázatírásban, és a gazdák is megismerték az agrártámogatási rendszert – jelezte a miniszter. Fazekas Sándor kiemelte: a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt időszakban több mint 56 milliárd forint összegű támogatás talált gazdára Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az elnyert összegeket a 11 ezer nyertes pályázó több példaértékű projekt megvalósítására fordította.

Az egész napos családi programok és a közös kikapcsolódás mellett a roadshow-ra érkezők hasznos információkat is szerezhettek a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársai válaszoltak a kérdésekre. Rajtuk kívül jelen voltak olyan gazdák is, akik az elmúlt időszakban sikeresen pályáztak, és az elnyert összeg segítségével fejlesztéseket valósítottak meg Kisújszállás térségében.

A kisújszállási rendezvényt követően a Darányi Ignác Terv országjáró roadshow-ja még további három helyszínre látogat el, az érdeklődők Hatvanban, Sárbogárdon és Hódmezővásárhelyen találkozhatnak a vidékfejlesztés sikereit bemutató eseménysorozattal.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. augusztus 31. 17:16
http://mno.hu/gazdasag/az-orszag-3-ezer-milliard-forint-erteku-tamogatashoz-jutott-1181542 Az ország 3 ezer milliárd forint értékű támogatáshoz jutott.
almafa
2013. augusztus 31. 16:18
"a falvakban, a fővárostól távoli településeken is boldogulhassanak az ott élők, és kiváló minőségű mezőgazdasági javakat termelhessenek" Ezért nincs posta, ezért nincs iskola vagy trafik, ezért adjuk a földet is inkább másnak, mert így még annyi munkahely sem lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!