A magyar gazdák még nem kaptak kártérítést az orosz embargó végett

2014. szeptember 21. 10:02

Elfogyott az a 125 millió euró, amit az Európai Unió a felesleg kivonására szánt a zöldség-gyümölcs piacról, ezért a magyar termelők eddig nem kaptak kártérítést az orosz embargó okozta bevételkiesés enyhítésére.

2014. szeptember 21. 10:02

Nem kaphatnak a zöldség-gyümölcs felesleg piacról történő kivonásához biztosított uniós támogatásból a magyar pályázók, miután a termelők megsegítésére szánt 125 millió eurós keretösszeg elfogyott, így a pályázatot Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette – válaszolta az MTI érdeklődésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségeket a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen. A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat és felhívta a figyelmet arra, hogy minél előbb célszerű pályázni, mert az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

Az MVH szeptember 12-én tájékoztatott, hogy Magyarország haladéktalanul az Európai Unió Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyílt 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását. Az MVH akkori kimutatása szerint 226 jelentkező adott be előzetes igénylést. 

Az Európai Unió a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását – melynek keretében a karitatív szervezetek, az iskolák, óvodák, kórházak és büntetés végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szervezetek lehettek a kedvezményezettek – támogatta ebből a keretből. Most Brüsszel egy újabb, célzottabb intézkedés bevezetését tervezi az orosz embargó okozta válság megelőzésére.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. szeptember 22. 06:34
BRÜSSZEL SEGÍTSÉGE SEMMIT NEM ÉR, A MAGYAR GAZDÁK A SZANKCIÓK ÁLDOZATAI LESZNEK Tíz nap alatt elfogyott a Brüsszel által elkülönített keretösszeg, amivel az Európai Unió az oroszellenes szankciók miatt eladhatatlanná vált zöldség- és gyümölcsfelesleg piacról kivonását támogatta volna. A Földművelésügyi Minisztérium ugyan megalkotta a pénzek leosztásához szükséges hazai szabályozást, de a többség számára már a pályázatot is értelmetlen volt beadni, mivel az Európai Unió az igények beérkezésének sorrendjében ítélte oda a forrásokat, az erre elkülönített összeg pedig már elfogyott, mire a nem pártelkötelezett gazdák értesülhettek róla. A magyar gazdák megkárosításában azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is érintett lehet, ugyanis Brüsszel szeptember elsején, a magyar hivatal viszont csak szeptember 5-én adta ki a közleményt az elérhető forrásokról. Feltehetőleg ennyi idő volt szükséges a párt holdudvarához tartozó gazdák kimentéséhez, a káderrendszerben nem érintett gazdák pedig abszolút másodlagosnak lettek minősítve. Miután a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kiadta a közleményt, Brüsszelben 5 napon belül elfogyott a gazdák megsegítésére elkülönített pénz. A magyar gazdák nem csak az időszűke miatt váltak áldozattá, a hivatal ugyanis a támogatás igényléséhez bekérte volna a vevővel kötött szerződést - csakhogy idén éppen amiatt nincs vevő, mert az Európai Unió szankcionálta a potenciális vevők egy részét. Így az 5 nap alatt, ameddig elfogyott a pénz, leginkább csak a "milyen vevőkkel?" kérdéssel lehetett bombázni a hivatalt. Valós segítség pedig azóta sincs. Az Európai Unió oroszellenes szankciói tömegesen csődbe viszik a gazdákat, mivel Moszkva válaszlépései miatt sokszor annyi termény marad benn az európai piacon, mint amennyire szükség van. Az eladhatatlan terményekért pedig senki nem ad kárpótlást. Mint a fenti eset is mutatja, a brüsszeli forrásokat is leginkább csak a párt holdudvarához tartozó gazdák kimentésére fordítják. Franciaországban már tömegesen vonultak fel a gazdák Brüsszel oroszellenes szankciói miatt. Mivel a kormány nem hajlandó tárgyalni a gazdákkal, mostanra a helyi kormányhivatalt és az adóhivatal épületét isfelgyújtották, valamint több száz tonna zöldséget borítottak a közutakra tiltakozásként. http://www.hidfo.net/2014/09/21/brusszel-segitsege-semmit-nem-er-magyar-gazdak-szankciok-aldozatai-lesznek
csuka
2014. szeptember 21. 17:38
"A magyar gazdák még nem kaptak kártérítést az orosz embargó végett" A franciák sem, de ott már ég az adóhivatal: A GAZDÁK MEGELÉGELTÉK A BRÜSSZELI BÜROKRÁCIÁT, FELGYÚJTOTTÁK AZ ADÓHIVATALT http://www.hidfo.net/2014/09/21/gazdak-megelegeltek-brusszeli-burokraciat-felgyujtottak-az-adohivatalt ---- Hamarosan a hajógyártók is gyújtogathatnak: http://www.hidfo.net/2014/09/20/oroszorszag-elokesziti-mistral-pert
Berecskereki
2014. szeptember 21. 16:26
Ebben a közleményben valami nem stimmel. Már a dátumok is ellentmondóak. Az MVH honlapján a következő olvasható; Tájékoztatás - zöldség-gyümölcs rendkívüli intézkedések Tájékoztatás - zöldség-gyümölcs rendkívüli intézkedésekAz Európai Bizottság augusztus 30-án (szombaton) megjelent rendeletével az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó rendkívüli és ideiglenes támogatási intézkedéseket nyitott meg - 125 millió Eurós keretösszeggel - az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítése érdekében. Magyarország már az intézkedési javaslat tárgyalása során jelezte, hogy magasabb keretösszeg lenne indokolt. Szeptember 5-én a Bizottság tájékoztatta a tagállamokat, hogy számtalan helytelen előzetes igénylés érkezett be, amelyek a kiadott jogszabály nem megfelelő értelmezéséből fakadó hibákat tartalmaztak, egyben kérte a tagállamokat, hogy korrigálják azokat. Szeptember 10-én Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos sajtóközleményben jelentette be, hogy a rendkívüli intézkedés végrehajtását felfüggesztették a tagállamok által leadott aránytalanul magas előzetes igények miatt. Az előzetes igények összessége többszörösen meghaladta az EU átlagos éves orosz exportját. Az eredeti célkitűzéseinek elérése érdekében a Bizottság rövidesen javaslatokat terjeszt elő a rendkívüli intézkedések folytatására. A bizottsági közleményeket követően Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte az ügy tárgyalását annak érdekében, hogy a szükséges nagyságú források átlátható és felelős felhasználása ténylegesen megvalósuljon, és a kitűzött célok elérésére valóban alkalmas eszköz kerüljön bevezetésre. Az európai jogszabály végrehajtásához szükséges magyar rendelet soron kívül megjelent, azonban az intézkedésre igen alacsony részvételi szándék mutatkozott, mindössze 226 jelentkező adott be előzetes igénylést. FM Sajtóiroda
blaupanter
2014. szeptember 21. 15:46
Juttassa el az arujat Maga a magyar piacokra es Ne Adja El adocsalo piaci kofaknak.Kerjen tisztesseges arat es Ne sirankozzon allandoan.Ne keruljon egy csupa maggal teli,egyebkent igy is jo saszla szolo 350>400 ft,egy kg alma 260>36o ft. aron.Tobbe kerul,mint az olasz szolo,vagy az oceanon tulrol ideszallitott banan ect.ect.Nyirbatorban egy kg alma 5o ft.,ha magad szeded 30 ft.Ugyanez mar a piacon annyi,amennyi fentebb irva.Tessenek mar Onmagukert tenni es Nem mindig a tamogatasokra varni.Gyanithatoan van ebben a sirankozasban Nem is keves sunyisag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!