Nem kell teljesíteniük a megemelt jövedéki biztosítékot az alkoholforgalmazóknak

2015. január 06. 16:09

Hiba csúszott a jövedéki biztosítékot szabályozó törvénybe, ami azzal járna, hogy csak 2016. január elsején lépne hatályba a jövedéki biztosíték sávossága – közölte Gulyás Gergely. Hozzátette: módosítják a szabályt, hogy az már március elsejétől hatályos legyen, és addig sem szükséges a megemelt jövedéki biztosíték az érintetteknek.

2015. január 06. 16:09

A február 16-i héten módosítja az Országgyűlés az alkoholok jövedéki biztosítékát szabályozó törvényt, hogy a sávos rendszer már március elsejétől hatályos legyen. Az érintett alkoholforgalmazóknak azonban addig sem kell rendelkezésre bocsátaniuk a megemelt jövedéki biztosítékot – jelentette ki Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 
A képviselő kifejtette: hiba csúszott a jövedéki biztosítékot szabályozó törvénybe, ami azzal járna, hogy csak 2016. január elsején lépne hatályba a jövedéki biztosíték sávossága. Így idén ehelyett egy emelt jövedéki biztosíték terhelné a kereskedőket.
 
A hibát azonban az Országgyűlés a lehető leggyorsabban, kivételes eljárásban már a február 16-i héten orvosolja, megtárgyalja és elfogadja a törvénymódosítást, amely alapján március elsejétől hatályos lesz a sávos rendszer – közölte Gulyás Gergely.
 
Elmondta azt is, hogy a cégeknek csak adminisztrációs kötelezettségük van február elsejéig, de egyiküknek sem kell rendelkezésre bocsátaniuk az emelt jövedéki biztosítékot, mert azt a jelenlegi szabályok szerint csak április 30-ig kellene megtenniük, ám március elsejétől már hatályos lesz a sávos szisztéma.
 
A politikus ismét elnézést kért az érintettektől a hiba miatt, hozzátette, a felelősség a jogszabályra igennel szavazó képviselőket és az összegző módosító indítványt előterjesztő, általa vezetett törvényalkotási bizottságot terheli.
 
A sajtótájékoztatón részt vevő Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti frakció nem tartotta helyesnek azt az elképzelést, amely alapján 22 millió forintról 150 millióra emelték volna a jövedéki biztosítékot, ezért javasolták a sávos rendszert, amely igen kedvező a kisebb forgalmazóknak.
 
Azt – folytatta –, hogy hiba csúszott a hatálybaléptetési szabályok közé, csak a törvény elfogadása után észlelték, de az év első munkanapján már be is terjesztették a 2016 helyett idén márciusi hatálybaléptetésre vonatkozó indítványukat. Font Sándor egyúttal igaztalannak nevezte azokat a vádakat, hogy mindezek valakiknek az érdekében történtek volna.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2015. január 07. 09:12
Hiba csúszott, hát persze! Megfogalmaznak, beterjesztenek és megszavaznak egy törvényjavaslatot és csak a szavazás után veszik észre, hogy "hiba" csúszott bele? Lószart! Úgy volt szándékos, ahogy kell. Megint valamelyik gazdasági érdekkör próbált egy lex-et csináltatni magának a Lázár-féle Miniszterelnökségen keresztül, ahogy az már annyiszor történt. Csak ezúttal az orrukra koppintottak, mert a Fidesz jelenlegi mélyrepülésébe már nem férnek bele az ilyen húzások.
Türelem
2015. január 06. 18:47
Nem kellene már végre eldönteni, hogy ki kormányoz? Szerintem senki sem, akkora a kupleráj, hogy lassan a szoci kormányzás profivá nemesül. Gulyás Gergely, A Miniszterelnökség, vagy a Nemzetgazdasági Minisztérium? Mindhárman másként beszélnek. ötödik évüket nyomják, s még mindig nem tanulták meg tisztességesen elvégezni a munkájukat. S erre Orbán kijelenti, hogy minden rendben van, nem tervez kormányátalakítást. Ennyire sikerül elrejteni előle a mai magyar valóságot, saját kormánya alkalmatlanságát? Elképesztő amit csinálnak, ahogyan hazárdíroznak. Már megszedték magukat, innentől kezdve utánuk a vízözön, a nép tátsa a száját, s várja, hogy berepüljön rajta ismét a ballib légy. Alkalmazzanak külső szakembereket, ha másképp nem megy.
lantose70
2015. január 06. 17:33
Ez történik, ha inkompetens nyaloncokkal bástyázza körül magát a Nagy Vezír. Semmiben sem képesek dönteni maguktól, és az egész a központ nyakába szakad. Szórakoztató évek elébe nézünk, ahogyan ezt ez a bohózat és az útdíj-betli is mutatja.
Szent Viktor, a korruptak védőszentje
2015. január 06. 17:23
"A Miniszterelnökség nem ért egyet sem a fideszes Gulyás Gergelynek, sem pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival, ezért törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!