Újra elővette Lázár a Lex Heinekent

2017. június 20. 18:07

Lázár János szerint már szeptemberben tárgyalhatja a parlament a lex Heinekenként is emlegetett törvénytervezetet. Az Országgyűléshez márciusban benyújtott törvényjavaslat megtiltaná bármilyen önkényuralmi jelkép – köztük a vörös csillag – kereskedelmi célú hasznosítását.

2017. június 20. 18:07

Akár már szeptemberben tárgyalhatja a parlament a lex Heinekenként is emlegetett törvénytervezet – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány üdvözli az Európai Bizottság hétfőn közzétett döntését, miszerint a brüsszeli testület nem gördít akadályt az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását megtiltó törvénytervezettel szemben. A miniszter azt írta, a törvénytervezet benyújtásakor itthon és külföldön egyaránt sokan készpénznek vették, hogy az Európai Unió elutasítja majd a javaslatot.

„Ehhez képest még a Bizottság is elismerte, hogy lehet létjogosultsága a törvénynek egy olyan történelmi hátterű országban, mint Magyarország, ahol 40 év kommunizmus súlyos társadalmi károkat okozott. A kétkedőknek csattanós választ adott tehát a Bizottság, amikor jelezte: önmagában a szabályozás nem sérti az uniós jogot” – hangsúlyozta Lázár János. Hozzátette, a kormány tudomásul veszi a Bizottság azon megjegyzését, hogy a törvényt nem lehet majd diszkriminatívan alkalmazni, hiszen ilyen szándék nincs és nem is volt, és bármely gazdasági szereplő, amelyik megsérti a jogszabályokat, ugyanolyan szankcióval számolhat majd.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János által az Országgyűléshez márciusban benyújtott törvényjavaslat megtiltaná bármilyen önkényuralmi jelkép – köztük a vörös csillag – kereskedelmi célú hasznosítását. A törvényjavaslat általános vitájában szóba került, hogy a szabályozás leginkább a Heineken sörgyártót érintené hátrányosan a közismert jelképe miatt. A kormány ugyanakkor rámutatott arra, hogy a múlt század ötvenes éveitől egészen a kommunizmus összeomlásáig a Heineken maga sem használta a vörös csillagot a védjegyén, méghozzá éppen azért, hogy a kommunista rendszerektől elhatárolja magát, illetve a termékét – áll a közleményben.

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2017. június 21. 19:22
Nagyon beteges ez az állandó agresszív hőbörgés.
1114
2017. június 21. 08:38
uborkaszezon közeledik narancséknál!
dream killer
2017. június 21. 08:12
MI a fasz van fideszesek? Se migráns, se soros, se gyurcsány nem elég uszító szó? Próbálkoztok megint a Heinekennel? finkelstein bácsi haldoklik, hogy nincs új ötlet?
Bihari Hunor
2017. június 21. 08:08
A Véres Csillag égisze alatt több mint egymillió magyart gyilkoltak meg a Kárpát-medencében és a muszka koncentrációs táborokban, illetve hurcoltak lágerekbe, százezreket üldöztek el a szülőföldjükről. Milyen ésszel rendelkezik az, aki képes kiállni a gyilkosságok és üldözések e jelképe mellett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!