Igyon ön is vörösbort!

2018. május 09. 15:04

A mérsékelt fogyasztással elkerülhető lehet a prosztatarák.

2018. május 09. 15:04

Kismértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása egy tanulmány szerint.

Shahrokh Shariat, a Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) urológiai klinikájának vezetője és munkatársai jutottak erre az eredményre a borfogyasztás kockázati tényezőinek metaelemzésekor. 

A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15-20 százalékát érinti valamikor élete során. A megbetegedettek 2,6 százaléka belehal a betegségbe. 

A genetikai tényezők mellett a környezettől függő, epigenetikus kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához, ilyen például a dohányzás, valamint a cukor és a vörös hús megnövekedett mértékű fogyasztása – közölte a MedUni. 

A 611 ezer páciens részvételével zajlott 17 korábbi tanulmány retrospektív vizsgálatakor a szakértők megállapították, hogy a visszafogott vörösborfogyasztásnak enyhe védő hatása van. Shariat szerint a mérsékelt borfogyasztás napi mintegy egy pohárnyi mennyiséget jelent.

„A prosztatakarcinóma kifejlődésének kockázata 12 százalékkal csökkent általa, miközben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte azt” – mondta Shariat. 

A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek preventív jelleggel használhatók-e terápiaként például magas rizikójú csoportoknál. 

„Más betegségek és ráktípusok esetében már kimutatták, hogy a polifenolok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg, védő szereppel bírhatnak” – fejtette ki az urológus. 

A polifenolok koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja a megfigyelés eredményét.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2018. május 10. 00:22
Angol tudósok bebizonyították, hogy a hideg sör rákkeltő. Laboratóriumi körülmények között hideg sört öntöttek egy alvó rákra, aki ettől felébredt.
kozmosz
2018. május 09. 21:33
"Shahrokh Shariat" Ősi osztrák név.
farkasflori a vizicsoda
2018. május 09. 16:58
mar megint a kibaszott fideszoligarchak hamis es hazug reklamjat lathatjuk... a polifenolok sokkal nagyobb mertekben megtalalhatok peldaul a sotet szolok magjaban es a hejaban es nem fogja a majadat es az agyaadat tonkretenni mint a bor. igaz, ha jozan maradsz akkor legkozelebb mar nem szavazol az alcsuti elmebetegre..
Bell & Sebastian
2018. május 09. 15:28
Ekkora hülyeséget, egy lavór hipermangános víz meg a fertőzés kockázatát mérsékli. Mindkettő piros, az egyiket meginni a másikba beleülni. Vagy fordítva. ____ Erről jut eszembe Sztálin Vére, így hívják az ukránok, mi az Araráton direkt termő szőlőből készült veresbor. Amit abba belemártanak, az acél keményre duzzad fél napra. Nálam kell előre fizetni, majdan várni a FedEx -re. Jó sokáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!