Oroszlányban a szétzilálódott balliberális erők jelöltjét egy független győzheti le az időközi választáson

2023. június 15. 21:27

A Fidesz nem állított senkit csatasorba, úgy látják, még ha győzne is a jelöltjük, az sem változtatna érdemben a helyzeten, de azért segítenek abban, hogy a lakók megtudják, kire érdemes voksolniuk.

2023. június 15. 21:27
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Ebben az évben július 9-én már másodszor tartanak időközi önkormányzati választást Oroszlányban, a meglehetősen siralmas helyzetben lévő településen. Áprilisban Szabó Mihály alpolgármester – ő a várost irányító balliberális beállítottságú Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre (OLPK) jobbikos képviselője volt – lemondása mellett miatt kellett a bányászváros 4. számú egyéni választókerületében (evk.) lakóknak voksolniuk, a jövő hónapban viszont azért, mert meghalt a 3. evk. képviselője, Herrmann Istvánné, aki szintén lokálpatriótás volt.

Megorrolt egykori társaira

Négy jelölt van. Az OLPK színeiben Baráth Domonkos Dezső indul, ő a városi szociális intézmények igazgatója. Eddig egyáltalán nem voltak politikai ambíciói, így meglepő, hogy megméreti magát, de az különösen, hogy a balliberálisok színeiben, hiszen a parlamenti választások előtt mindig az elsők között írta alá a Fidesz képviselőjelöltjének az ajánlóívét. A városban az a hír járja, hogy a szintén OLPK-s polgármester, Lazók Zoltán erőteljes „kérésének” tesz eleget, biztossá téve a jelenlegi állását.

A helyi bányász szakszervezet elnöke, a nyugdíjas Torma Lajos függetlenként vesz részt a megméretésben. Ő a riválisától eltérően aktív tagja a helyi közéletnek – annyira, hogy elindult az áprilisi időközi választáson, amelyen 21,43 százalékkal második lett –, sőt, már MSZP-s logóval a neve mögött több ízben már győzött ebben, illetve egy másik választókerületben. Az előző ciklusban az OLPK-frakcióban ült, de onnan eltávolították, ezért megorrolt egykori társaira,

az utóbbi időben inkább a jobboldallal szimpatizál.

A Megoldás Mozgalom – úgy tűnik – családi politikai vállalkozást működtet Oroszlányban. Áprilisban ugyanis Kaszab Noémi indult a voksoláson – s viszonylag sikeresen, mert több mint hat százalékot ért el, persze azt is figyelembe kell venni, hogy mindössze 15 százalékos részvétel mellett –, most viszont a férje, Arany Botond Balázs próbálkozik, legfeljebb ugyanekkora eséllyel. Annak ellenére, hogy komoly feladatra vállalkoztak, eddig nem nagyon mutatták meg magukat a helyi közéletben, alig ismerik őket Oroszlányban.

A Fidesz nem indítjelöltet

A Mi Hazánk helyi szervezete – amely főleg a Jobbik egykori tagjaiból verbuválódott – nemrég alakult meg Oroszlányban, és a lakossági adók újbóli bevezetése elleni tiltakozással mutatkoztak be a városban. Aktivitásukat mutatja, hogy az áprilisi időközi választás után szintén újra próbálkoznak. Három hónapja ők is elég jól szerepeltek, csaknem 13 százalékot értek el, most hasonló eredményben reménykednek.

Érdekes, hogy a Fidesznek hivatalosan nincs jelöltje. Ennek több oka van. A 2019-es választáson a balliberálisok a nyolc választókerületből hetet simán megnyertek – a nyolcadikban pedig mindössze egyetlen szavazattal győzött a kormánypárti jelölt –, a győztesek pedig durván visszaéltek a 8:4-es fölényükkel, több évtizedes hagyományt felrúgva sem bizottsági elnöki helyet, sem külsős tagságot nem adtak a Fidesz-KDNP frakció tagjainak.

Azóta azonban az OLPK frakciójában is komoly személyi ellentétek alakultak ki, otthagyták őket a jobbikosok – Szanyi Gábor azért, mert nem lehetett belőle alpolgármester –, így egyes javaslatok megszavazása érdekében pozíciók belengetésével akarták a kormánypártiak voksait megvásárolni, azonban ők nemet mondtak. Így nagyon nehezen születnek döntések Oroszlányban, a polgármesternek és maradék csapatának minden határozat elfogadásánál meg kell küzdenie, hogy meglegyen a kellő számú voks.

Lakosságot sújtó adókat vezettek be

Emellett a város nagyon nehéz helyzetbe került a város, a Fidesz szerint azért, mert a jelenlegi többség hibát-hibára halmoz. A kormánypártiak 2014-ben úgy adták át a városvezetést, hogy Oroszlánynak nem volt adóssága, jelenleg azonban 2,5 milliárd forintos banki tartozása van. Ezért a kormányhoz újabb hitelfelvételre kértek engedélyt, annak ellenére, hogy időközben több mint egymilliárd forintért eladták a város környezetgazdálkodási és távhőcégét. A fideszes irányítás alatt 200 millió forintért felújított strand évek óta zárva tart, az uszoda sem működik egy éve, a közvilágítás több mint fele le volt kapcsolva a városban, a polgármesteri hivatal két szintjét takarékossági intézkedések miatt több hónapig nem használták, a városi sportlétesítményekben - leszámítva a kosárlabdázókét, náluk az egyesület állta a számlát – nem volt fűtés a télen. S ami a leginkább felháborodást váltott ki, idén januártól a képviselő-testület többségének szavazatával újra bevezették azokat a lakosságot sújtó adókat, amelyeket 2012-ben a Fidesz-vezetés megszüntetett.

A Fidesz pedig úgy látja, még ha győzne is a jelöltjük,

az nem változtatna érdemben a helyzeten,

ezért most már inkább a jövő évi rendes önkormányzati választásra készülnek. Persze azért abban segíteni fognak a jobboldali szavazóknak, hogy megtalálják azt a szavazócédulán azt a politikust, akit a legalkalmasabbnak tartanak arra, hogy még egy éven keresztül képviselőként dolgozzon. Ez pedig kizárásos alapon – gondoljuk – csak Torma Lajos lehet, így hiába tűnik első megközelítésre esélyesnek az OLPK jelöltje – az elhunyt Hermann Istvánné itt 2019-ben csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a fideszes ellenfele, Veilandics Béla József – könnyen elképzelhető, hogy az immár jobboldallal szimpatizáló veterán politikus örülhet júliusban, így Tatabánya után Komárom-Esztergom vármegye másik városában is veszíthet a balliberális oldal.

Nyitókép: Oroszlány város Facebook-oldala

 

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2023. június 15. 21:41
Az ún. "független" politikus mindig trójai faló. Amikor szavazni ment a jelölt, akkor a Magyarországi Független Pártra adta le a voksát - vagy pedig Orbánra/Makira??? A független politikus az egy ideológiai hermafrodita?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!