Orbán: A háború és a szankciók nem tűnnek el az életünkből

2023. július 14. 07:25

A miniszterelnök a leghűségesebb városból adott rádióinterjút, szó volt Ukrajna szuverenitásáról, a migrációról és az inflációról is. Összefoglalónk!

2023. július 14. 07:25

Külpolitikában gazdag egy hét áll a magyar belpolitika mögött, legfőképpen a vilniusi NATO-csúcs miatt. Ezen a csúcson derült ki, hogy Erdoganék végül csak engedélyezik Svédországnak a NATO-csatlakozást – egészen pontosan a török elnök Vilniusban aláírta a svéd NATO-tagság jóváhagyásáról szóló jegyzőkönyvet.

Ezt is ajánljuk a témában

Csütörtökön reggel pedig összeült a kormány a sopronbánfalvi kolostorban, egy maratoni, háromnapos kormányülésre. A sajtóhírek szerint tárgyalhatnak az ukrajnai háború fejleményeiről és Svédország NATO-ügyéről is.

Ilyen előzmények után jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán, hogy pénteken reggel a leghűségesebb városból élőben jelentkezik a Kossuth rádióban!

Kövesse velünk!

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy szerda este kezdték meg a kormányülést, s péntek délelőtt zárják majd. Elmondta, hogy vannak a napi, aktuális ügyek (migráció, háború), s vannak a nagy ügyek, mint például 

 

az ország 10-20 éves energiaellátása,

 

kedvező földrajzi helyzetének kihasználása, a hadsereg, a családtámogatási rendszer 20-25 éves távlatban.

A miniszterelnök nyilatkozott a háború állásáról is. Leszögezte, hogy az el fog húzódni, s másfajta jövő vár a magyarokra, ha van háború, és ha nincs. A Nyugatiak szerinte a háború folytatását akarják, a béke hangján alig páran beszélnek.

A háború és a szankciók nem tűnnek el az életünkből, így az inflációt magunknak kell „lebírkózni” – jelentette ki. Beszámolt arról, hogy a kabinet folyamatosan dolgozik a migráció ellen, így minden hónapban csökkeni fog a drágulás mértéke.

A magyar borászatokról

A miniszterelnök elmondta, hogy ha engednének Brüsszelnek, akkor migránsgettókat kellene építeni. Ennek kapcsán leszögezte azt, hogy pénteken megoldást kell találni az új hulladékgazdálkodásra, amit Brüsszel vezetett be, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba a magyar borászok.

Ukrajnáról

Az ukránok csakis a saját szemükön keresztül tudják nézni a konfliktust – szögezte le, s megjegyezte, így nekünk kell racionálisan gondolkodni.

Ha Ukrajnát felvették volna a NATO-ba, az azonali világháborút jelentene

– szögezte le. A kormányfő szerint az ukránok kommunikációs és érintkezési stílusa szokatlan, mert ha bajban vagy, akkor viselkedj rendesen, viszont ez nem érvényes az ukránokra, mivel onnan nézve a világ másképp fest, mint tőlünk.

A békéről

Orbán Viktor szerint egy méterrel sem kerültünk közelebb a békéhez, mert egyre több fegyvert kapnak az ukránok, s megemlítette itt a kazettás bombákat is.

Leszögezte, ne feledkezzünk el a háború emberi dimenziójáról, mert ezrek halnak meg haponta. Ezért szükséges a tűzszünet és a békeszerződés.

Senki sem tudja, hogy az amerikaiak miért nem akarnak békét

– jegyezte meg a miniszterelnök, s kifejtette, hogy Ukrajna már elvesztette a szuverenitását, mert mindent a Nyugattól kap. Ha az USA békét akarna, akkor holnap megkezdődnének a tárgyalások – tette hozzá.

Az egyszámjegyű inflációról

A kormányfő beszámolt arról, hogy jó pályán van az infláció csökkenése, és itt nem a jelenlegi érték, hanem a tendencia a fontos. Közölte a miniszterelnök, hogy lehetséges, hogy egy-másfél hónappal hamarabb sikerül elérni az egyszámjegyű inflációt.

A rezsicsökkentés révén pedig minden család 181 ezer forintot kap havonta, így ez nem energetikai kérdés, hanem a középosztály és a szegényebbek jelenlegi életszínvonalának fenntartását szolgálja.

A határvédelemről

Orbán Viktor a közelező kvótáról elmondta, hogy az elmúlt egy évben 330 ezer illegális migránst tartóztattak fel az unió határain, ebből 270 ezret a magyar határon.

Leszögezte, a migráció ügyében csak is a saját tapasztalatainkra kell támaszkodni, éppen ezért 

emlékezni kell a saját élményanyagunkra, a 2015-ös eseményekre.

No migration, szögezte le, majd kifejtette, hogy a migránsválság megoldása, hogy senki ne lépjen az Unió területére, csak azok, akik menekültstátuszt kaptak. 

Megjegyezte, hogy irigykedve nézik a magyarokat, mivel nálunk nincsenek migránsok. Nem engedjük Brüsszelnek, hogy lerombolják a sikeres magyar határvédelmi rendszert – kötötte az ebet a karóhoz.

A hazai ellenzékről

Orbán Viktor szerint itthon három perc alatt megbukna egy olyan kormány, amilyenek a Nyugaton vannak. Az, hogy Brüsszelből eldöntik, hogy legyenek migránsgettók, az elfogadhatatlan.

 

Leszögezte, vért izzadt, hogy a hazai menekülttáborokat bezárjuk, és ki is fogunk emellett tartani.

 

Beszélt a miniszterelnök arról is, hogy kiderült, a magyar ellenzéket valutában fizetik, azt pedig mindenki tudja, hogy aki adja a pénzt, az rendeli a nótát.

A magyar baloldalt pedig Brüsszel bármikor fel tudja használni, hogy ránk kényszerítsék a migránskvótát és a migránsgettót.

Ennek kapcsán leszögezte, 

migrációellenes szövetséget kell építeni Európában.

Bűncselekmény a külföldi finanszírozás?

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy szuverenitási kérdés a baloldal külföldi finanszírozása. Elmondta, hogy ha a főpolgármestert meg lehet vásárolni, akkor nem a magyar emberek érdekei alapján dönt. A miniszterelnök elmondta, hogy a magyar szabályozásnak vannak hiányos részei, viszont világossá kell tenni, hogy a külföldiek nem vásárolhatnak belföldi befolyást.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. október 02. 23:14
A svédek azt beszélték be maguknak, hogy Magyarország automatikusan követi a törököket. ÚGY tesznek, mintha nem fognák fel, hogy az ő Magyarországgal szembeni disznóságaikról van szó...
dryanwolf
2023. július 14. 16:25
No migration... ------- Csak "...ilyen turizmus promósön.")
dryanwolf
2023. július 14. 16:10
Megjegyezte, hogy irigykedve nézik a magyarokat... ------- Úri putri Hatvanpusztán.)
destsai
2023. július 14. 14:01
ehetős ondó! az amúgy kreatív nickeden kívül az állagod is bizonyítja...tetű, nyúlós, ragadós, papírtörlőbe való végtermék vagy. szopjad a pohost tovább...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!