Szinte minden magyar rendszeresen eszi, mégsem tudjuk, miből készül

2023. július 31. 15:06

A 60 év felettiek a leginkább tudatosak virslivásárláskor.

2023. július 31. 15:06
Hot dogs prepared for participants for Nathan's Famous International Hot Dog Eating Contest in Coney Island of Brooklyn borough, New York City, United States on July 04, 2023.

A magyar lakosság 95 százaléka rendszeresen fogyaszt virslit, negyedük viszont egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy miből készül – ez derült ki a PICK Szeged Zrt. MTI-nek küldött reprezentatív kutatásából.

A felmérés szerint a megkérdezettek 77 százaléka nem nézi meg a termékösszetevőket, miközben 49 százalék megbízható márkát választ, 39 százalék pedig kifejezetten a magas minőségű alapanyagból készült virsliket keresi. A kutatásból az is kiderült, hogy

a 60 év felettiek a leginkább tudatosak, ha virslivásárlásról van szó

– több mint 40 százalékuk olyan megbízható, megszokott márkát vesz le a polcokról, melynek ismeri az összetevőit.

A vásárlók fele tisztában van azzal, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint

a virsli hústartalmának minimum 51 százaléknak kell lennie,

ugyanakkor az a határérték felett is széles spektrumon mozgó hústartalom miatt a megkérdezettek 29 százaléka nem tudja, hogy emiatt melyik termékben bízzon.

A kritériumok

Pedig fontos tudni, hogy nem minden virsli jellegű húskészítmény felel meg az élelmiszerkönyvi minőségi előírásoknak, így nem is minden számít virslinek. Az előírás szerint a hústartalom mellett a csontokról mechanikusan

lefejtett hús mennyisége ezen felül legfeljebb 10 százalék lehet,

a készítmény átmérője pedig nem haladhatja meg a 26 millimétert – ismertette a közleményben Haluska Adrienn operatív minőségirányítási és termékfejlesztési igazgató a PICK képviseletében (Bonafarm Zrt.).

Hozzátette: az előírás még számos minőségi és érzékszervi követelményt határoz meg, így fontos megnézni a termék címkéjét és megnevezését, és mindezek alapján mérlegelve választani virslit.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar lakosság 60 százaléka átlagosan havonta, 35 százalék pedig hetente-kéthetente fogyaszt virslit.

A válaszadók 8 százaléka kinézet alapján választ,

14 százalék pedig arra törekszik, hogy minél pénztárcabarátabb legyen a vásárlás, így nem érdeklik az összetevők". "Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a termékek magasabb ára általában a magasabb minőséget tükrözi” – írták.

(MTI)

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: FATIH AKTAÅŸ / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. augusztus 01. 00:50
Az "agraroldal.hu" szerint: "...a párizsihoz hasonlóan a virslibe is húsipari hulladék kerül, amiben semmi sem egészséges, ráadásul nem is tápláló." Csirke és pulyka virslit pl. azért nem veszek, mert a bőrt is beledarálják, amit utálok. A debrecenit szeretem mert jó az íze, de a COOP-féle hamisított "debrecenit" senkinek sem ajánlom. mert ehetetlen. Sajnos mindkettő horror áron van.
Kanmacska
2023. július 31. 18:14
Én minden évben töltök kolbászt. Én fűszerezem, én füstölöm. Lehet, hogy ártalmas, de nagyon jó!
Ugandai Bubu
2023. július 31. 17:41
A feldolgozott húsok rákkeltőek. Virsli, szalámi, egyebek. Kevés hús, sok zöldség.
Hyazinth
2023. július 31. 17:20
Az átmérőről közölt adat alapján megnyugodhatok, nekem igazi virslim van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!