Infláció, defláció, válság és fellendülés

2023. augusztus 28. 10:34

Ha nemzeti tőkésosztályra szükség van, az leginkább a verseny körülményei között születhet meg.

2023. augusztus 28. 10:34
null
Jásdi István
Jásdi István
Vendégszerző

Írta: Jásdi István üzletember, csopaki borász

 

A háborús pszichózis által gerjesztett inflációhoz viszonylag gyorsan alkalmazkodik a gazdaság. Az energiahordozók és alapanyagok emelkedő árai előbb beépülnek a fogyasztói árakba, mint ahogyan ezek ténylegesen belekerülnének a termelési folyamatba. A fogyasztók kénytelen-kelletlen tudomásul veszik a drágulást. Ők az igazi vesztesek, hiszen a béreik emelkedése mindig csak késleltetve követi az árak növekedését. Hónapok sem kellenek, hogy teljesen átrendeződjenek az árviszonyok és az árfolyamok. A nemzeti valuták romló árfolyama végső soron ösztönzi az exportot és a gazdaság nem lassul le. 

A fogyasztók elszegényedése általában csak átmeneti – igaz, a zsebükből kivett pénz nem kerül oda vissza.

Más a helyzet a deflációval. A túltermelés vagy állami intézkedések által kikényszerített árcsökkentési hullám a piac legkisebb és ezért leggyengébb pozícióban lévő szereplőit sújtja. Termékeikbe, amelyek ára csökken, már korábban beépültek a magasabb alapanyag- és bérköltségek, és a csökkenő árakat nem tudják senkire tovább hárítani. A kereslet csökkenése és a defláció közöttük csődhullámot indíthat el. A fogyasztók számára kezdetben kedvező folyamat munkahelyek megszűnéséhez és a gazdaság lassulásához vezet. Növekedés csak ezt követően jöhet.

A nemzeti össztermék csökkenésének időszakában a költségvetés elvben az EU-s és nemzeti támogatásokkal megvalósult sok ezer milliárdos fejlesztések újonnan piacra lépő termékeinek, szolgáltatásainak forgalmiadó-többletére és a támogatásból felépített vállalkozások társasági adójára építhet. Persze csak akkor, ha ezek a fejlesztések tényleges kereslet kielégítésére épültek. Abban az esetben, ha a májusfa felállításával befejeződött a nemzeti össztermék növekedésére kifejtett hatásuk, és a csőd elkerüléséhez újabb és újabb támogatásokra lesz szükségük a kedvezményezetteknek, 

akkor beruházásaik költségvetésre gyakorolt hatása romboló lehet. 

Támogatott piaci jelenlétük szétveri a szervesen, saját forrásokból építkezők pozícióit. Kellemetlen meglepetés érheti azokat a konjunktúrában meggazdagodott vállalkozókat is, akik megtakarításaikat a legbiztosabbnak látszó ingatlanpiacba, lakóparki lakásokba fektették. Ezek ahelyett, hogy bevételt termelnének, folyamatos költségeket generálnak és értékük is csökken. Falnak ütköznek azok a vállalkozások is, amelyek a pályázati feltételek előírásai miatt nem létező piaci keresletre termeltek és súlyos készletekkel terhelik raktáraikat. 

Az állami segítséggel felépített bankok átmenetileg kisegíthetik az azonos tulajdonosi körbe tartozó döcögő vállalkozásokat, de ez a megoldás a bankok és a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyezteti; és csak olyan katasztrofális következményekkel és terhekkel járó állami beavatkozásokkal kerülhető el, mint a kilencvenes évek több bankkonszolidációs csomagja. 

Ha nemzeti tőkésosztályra szükség van, 

az leginkább a verseny körülményei között születhet meg. 

Azok a vállalkozók, akik önálló ideákkal nem rendelkeznek, és megalapozott üzleti tervek helyett csak pályázati nyomtatványok kitöltésére alkalmasak, hozzá nem értésük árát az adófizetők millióival fizettetik meg. Mindannyiunk érdeke, hogy most azt bizonyítsák, lehet rájuk jövőt építeni.

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hivataltaszilo
2023. augusztus 28. 15:57
Közreadja ezt a közhelygyűjteményt egy olyan fasz, aki szintén budapestiként pofátlankodott a borvidékre korábbi zsíros állami állásból kinyert, kiprivatizált vagyonával s beleült az egykori, híres-neves veszprémi püspök vincellérházába. Az volt a szerencséje, hogy a veszprémi érsekség nem rúgta valagba. Hogy miért nem, az számomra rejtély.
Pelso j.
2023. augusztus 28. 15:03
kailniris: Mit értünk segítségen, netán jellegét vesztett közpénzt? Egyébként, a fidesz is jelentős pénzekkel támogatja a multikat, adókedvezmény, munkahelyteremtő, stb. Milyen érdekes, ugyebár.
kailniris
2023. augusztus 28. 13:39
Ja a verseny helyzet, a szerző szerint ez úgy néz ki, hogy frissen induló vállakozásnak kellene mindenféle segítség nélkül az évtizedek óta, a külföldi kormányok által dotált tőkeerős vállakozásokkal versenyezni. Ha meg mégis túlél valahogy, vagy azért mert pont akkor nincs az egyik külföldi multi útjában, vagy valami csoda folytán nem kerül a látóterébe és megerősödik egy kicsit, valamelyik multi úgyis kiszúrja, felvásárolja és beszántja. Na ez a versen itt a mi kis hazánkban az állami támogatás nélkül.
Pelso j.
2023. augusztus 28. 13:30
verseny körülmény? A pályázati pénzek, állami támogatások oda-vissza osztogatása, mutyija ugyan miféle verseny körülményt teremt? Az meg nem nemzeti tőkésosztály, hanem haveri. Nagy különbség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!