Kijöttek az adatok, nem is állunk olyan rosszul a bérversenyben, mint sokan hitték

2024. március 01. 14:55

Kiderült, hogy a visegrádi országok között a magyarok után a lengyelek vészelték át a legjobban az elmúlt két évet.

2024. március 01. 14:55

Közzétették a régiós országok statisztikai hivatalai a tavalyi béradatokat, amelyek alapján beigazolódott az a feltételezés, miszerint a magyar fizetések vészelték át a legjobban a megélhetési válságként aposztrofált két évet – írja a Világgazdaság.

Magyarországon 2023-ban 2,9 százalékkal csökkentek a reálbérek, amely egyáltalán nem néz ki jól, viszont erősen árnyalja a képet, ha az előző évi 2,6 százalékos reálbér-emelkedést is hozzáadjuk.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha az elmúlt két év inflációs sokkját együtt nézzük, akkor nagy átlagában stagnált a fizetések vásárlóereje idehaza.

A lap arról is beszámolt, hogy a visegrádi országok között a magyarok után a lengyelek vészelték át a legjobban az elmúlt két évet. Lengyelországban a 2022-es 2,1 százalékos csökkenés után tavaly már 1,1 százalékkal növekedtek a reálbérek.

Csehországban sokkal rosszabb a helyzet

Csehországban a 2022-es 8,1 százalék után tavaly 2,8 százalékkal esett az országban a fizetések értéke, miután a 7,6 százalékos bérdinamika nem tudta követni a 10,7 százalékos inflációt.

Ez azt jelenti, hogy két év alatt majd 11 százalékkal értéktelenedtek el a fizetések, ami az egyik legdrámaibb visszaesés a modern kori Csehország történetében.

A Világgazdaság azt is kiemelte, hogy míg nálunk a reálbérek a 2021-es, a cseheknél jelenleg a 2017-es szinten vannak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2024. március 01. 19:46
"A Világgazdaság azt is kiemelte, hogy míg nálunk a reálbérek a 2021-es, a cseheknél jelenleg a 2017-es szinten vannak' Ez persze nem azt jelenti, amit a cim sugall, nagyon is rosszul allnak a magyarok a berversenyben a lengyelekkel, csehekkel, romanokkal szemben + nem elhanyagolhato, hogy ezek az osszehasonlitasok a brutto alapjan keszulnek, abbol pedig Magyarorszagon vonjak le a legtobbet (legalabbis akkor ha nem vagy csaladi adokedvezmenyre jogosult) Lenyeg a lenyeg, mar 2017ben jobban kerestem Pragaban, mint most Pesten, 7 evvel kesobb, nominalisan szimplan felszorozva a cseh nettot, hasonlo pozicioban ez a kemeny, nem a kad szele
Akitlosz
2024. március 01. 17:23
A képen is látható, hogy a munkahelyek általában mennyire pocsékok. Nem érdekeli a munkáltatókat a munkavállalók egészsége. Álló munkát végezni kemény felületen igen megterhelő és tönkreteszi az egészséget. Kevés munkahely költ arra, hogy az ilyen munkahelyeken a talajt amúgy jó olcsó légbuborékos gumiszőnyeggel borítsa be, ami igen megkönnyíti a járást és az állást. A szőnyegben lévő légbuborékok jelentősen tehermentesítik a lábat. Ez napi nyolc órában éveken át rengeteget számít.
Akitlosz
2024. március 01. 17:16
"Kijöttek az adatok, nem is állunk olyan rosszul a bérversenyben, mint sokan hitték" De. A reálbéreket tudománytalan, hamis módszerrel számolják, önkényesen. Konyhamérlegen tessék lemérni a reálbéreket aranyban és rögtön minden kiderül! Mégpedig valósan. Reálérték az, ami 100 éve is, ma is, 100 év múlva is ugyanannyit ért, ér és érend. Na a KSH nem így gondolkodik.
szilvarozsa
2024. március 01. 16:06
Hol vagytok balfaszok? Dehát az Orbán, meg a Lölö, bezzeg Románia és már Bulgária is! Hm? RosszPucu, kicsi tót, Tommaso!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!