Vitézy Dávid kiszámolta: ennyi pénztől esett el a főváros Karácsony Gergely miatt

2024. március 27. 22:38

Minden újabb hónapban pedig további 142 millió forinttal nő az okozott kár – mutatott rá a főpolgármester-jelölt.

2024. március 27. 22:38
Vitézy Dávid

Nyitókép: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Az Instagramon esett egymásnak Karácsony Gergely és Vitézy Dávid. A jelenlegi főpolgármester arról posztolt a közösségi oldalán, hogy „Budapest történetének egyik legnagyobb károkozásáért, az e-jegyrendszer kudarcáért az előző időszak BKK vezetése felelős, ők elherdálták a közpénzt, mi visszaszereztünk belőle, ebből pedig megújítjuk a Flórián téri felüljárót” – utalt ezzel az E-jegyrendszerrel kapcsolatos botrányra. A poszthoz pedig egy Vitézy Dávidot és Tarlós Istvánt ábrázoló képet osztott meg. 

A főpolgármester bejegyzésére reagált Vitézy Dávid is. A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony Gergely „trükközik” a bejegyzésével, hiszen: „a képen látható aláírás semmilyen kárt nem okozott,

az elektronikus jegyrendszer projekt régesrég kész lenne, ha én maradok a BKK vezérigazgatója 2014 után.

Az ugyanilyen összetett másik fejlesztést, a Futárt is sikeresen megcsináltuk, ez is kész lett volna, ha Tarlós István nem lehetetleníti el a munka folytatását.” 

Vitézy kiemelt, hogy „a vállalkozó más városokban, például egész Hollandiában ugyanekkor ugyanezt a munkát elvégezte, itthon is képes lett volna rá, ha a BKK későbbi vezetői nem rontják el teljesen.”

Ezzel kapcsolatban pedig Karácsony sem állít mást Vitézy Dávid szerint, hiszen az

»előző BKK-vezetés« Dabóczi Kálmáné volt, akik valóban kisiklatták és elrontották a projektet.

Ez engem is dühít, hangot is adtam ennek számtalanszor – még akkoriban is, amikor ugyanezen információk birtokában Ön még a BKK leendő vezetőjeként kampányolt a nevemmel öt évvel ezelőtt – tette hozzá. 

Karácsony Gergely szerint viszont Vitézy „nem velük vitatkozik, hanem a nemzetközi választott bírósággal, amely kimondta: a korábbi BKK szinte kizárólag magának köszönheti, ami történt.” 

Karácsony szerint a „tényeken nem változtat az sem”, hogy a Vitézy Dávidot követő BKK vezetés „sem állt a helyzet magaslatán”. A főpolgármester szerint a jelenlegi városvezetésnek sikerült a 10 milliárdos kárból „hosszú pereskedés nyomán” 2,5 milliárd forintot visszaszerezni – tehát a kár 7,5 milliárd forint. 

Ha az én vezetésem alatt érte volna ennyi kár a várost, én és a kollégáim már előzetesben lennénk, okkal”

– fogalmazott Karácsony.

Ezt is ajánljuk a témában

A főpolgármester utolsó megjegyzése igazán érdekes, hiszen a mostani városvezetés szinte pontosan akkora kárt okozott Budapestnek, amikor Karácsony Gergely 2019-ben megtiltotta a fővárosi cégeknek az egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására vonatkozó megállapodások aláírását – írta a Világgazdaság. 

Ezzel ellehetetlenítette, hogy a BKK aláírja a francia hátterű JCDecaux Hungary Zrt.-vel, a vállalat havi 142 millió forintot, vagyis évente több mint 1,7 milliárd forintot ajánlott a BKV-nak a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért.

Ha ezt az összeget vesszük alapul, akkor az állapítható meg, hogy a 2019 novembere és a 2024 márciusa között eltelt

53 hónap alatt a fővároshoz összesen 7,526 milliárd forint folyt volna be. 

Karácsony Gergely vétója miatt tehát ennyi bevételtől esett el csak eddig Budapest. Minden újabb hónapban pedig további 142 millió forinttal nő az okozott kár.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2024. március 28. 08:30
Ez is csak egy klántag nyüzsgönc, cseberből vederbe. Azért az nem egészséges, hogy abból lesz a jelölt, akit a valamelyik oldali média felépít, nyilvánvalóan sanda szándékkal. Több ezer olyan ember lehet, aki fényévekkel alkalmasabb bármelyik, eddig megismert kiskondásnál Budapest vezetésére. Úgy értem, szakmailag. Csak annyi a pechjük, hogy nem -származásúak. Aki nem tud felmutatni egy partizánt, kollaboránst, nácit, nyilast, főkommunistát a családjában, az esélytelen. Ebből tudható, kik szőtték a hálózatot, ami túszul ejtette az országot. Szégyenteljes történelem.
Gullwing
2024. március 28. 07:23
Két kretén, egyik ostobább mint a másik.
I_Isti
2024. március 28. 06:18
A karigei féle városvezetés egyetlen egy jó húzását a tömegközlekedésben, a vármegye-jegy és bérletet is nem karigeriék csinálták meg, hanem a Lázár János. Milyen városvezetés az ilyen?
I_Isti
2024. március 28. 06:15
A fejletlen, elmaradott, gazdaságilag nulla diktatúrában, Oroszországban, Moszkvában nem hogy elektronikus jegyrendszer van, hanem a metrót face-id-val (biometrikus, arcfelismerő rendszer) is igénybe lehet venni. Amit az elektronikus jegyrendszerrel kapcsolatban a magyar székesfőváros bénázott, az nem hogy bicskanyitogató, de az elkészült rendszer még mindig fostaliga a köbön. Arról, hogy Kínában hogy működik, ne is beszéljünk, mert ott kb minden ezerszer korszerűbb, modernebb, mint Európában. Még a koldusnak is weechat-en keresztül lehet pénzt adni, annyira nincs KP.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!