A nem Marquesas-sziget

2022. június 16. 00:06

2022. június 16. 00:06
Rajcsányi Gellért

„Kívánom, hogy bárcsak egy Marquesas szigetről néznők az európai színjátékot s ne huzatos helyünkről” – írta Cs. Szabó László esszéista 1938 táján, amikor a világ nagyhatalmai köröztek és alkudoztak Európa kis nemzetei fölött, erőt gyűjtve, sorakozva, fegyverkezve; s amikor a háború árnyéka ereszkedett néhány évnyi boldog, napsütéses, gyarapodó békeidő emlékei fölé.

Ismerősnek tűnik a helyzet? Ebben élünk mi is újra? Kockáztassuk meg az igent. Nem azért, hogy féljünk és reszkessünk. Épp ellenkezőleg: hogy annak örüljünk, ami van. Ami még megvan. Ami körbevesz minket, itt és most, 2022 nyarán a Kárpát-medence mélyén. Ami kicsit stresszes, kicsit huzatos – de a miénk.

Mert a Marquesas-szigetek ma sincsenek közelebb hozzánk, mint Cs. Szabó idejében. Persze, nagyon kellemes lehet sétálni a polinéz partok fehér homokjában, hogy aztán megmerüljünk a lehetetlenül kék óceánban, s nézzük, ahogy a szélben bólogatnak a pálmafák. De valódi közünk nincs hozzá. A globális világturistáknak sincs, akiknek a Radiohead már huszonöt éve üzente a The Tourist dalban, hogy „Hey man, slow down…”, hé, ember, lassulj le!

Ezt szolgálja e magazin is. Útravaló lassú külső – és belső – utazásokhoz. Inkább közeli, mintsem távoli, s inkább ismerős, mintsem idegen tájakhoz és történetekhez. Portrék és beszélgetések következnek nagy formátumú karakterekkel – mint Csernus Imre, Baán László és Kemény Dénes. Találkozhatunk törékeny közösségeinket, leg­elesettebb embertársainkat gyámolító őrzőkkel – mint a menekülteket és árvákat segítő Gui Angéla vagy a borsodi roma falvak lelkipásztorai. Vagy művészi igazságot kereső, ihletett költőkkel, festőkkel, zenészekkel, mint Szálinger Balázs, Nádas Alexandra, Roby Lakatos és a Platon Karataev zenekar. Jövőnk nagy kérdéseiről újra esszéket olvashatnak 2030 rovatunkban. Kalandozhatunk hét határt bejárt személyiségekkel – például Marco Rossival vagy Mányoki Attila extrémúszóval –, és belekóstolhatunk Balla Géza borász és Sütis Móni munkásságába. Elmerülhetünk a magyar félmúlt vagy épp régmúlt egy-egy korszakában, s végül kishaza­-vallomásokat olvashatnak szerzőinktől, lapunkat Jásdi István soraival zárva.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!