Ritka, tiszta kék hold ragyogta be Halloween éjszakáját

2020. október 31. 22:46

Nagyon ritkán látható kék holdnak hívott jelenség volt megfigyelhető szombat éjjel.

2020. október 31. 22:46
null

Ugyan kék holdnak hívják, valójában nem jelenik meg kéknek – hívja fel rá a figyelmet Zoe Moore, a Good Morning America (GMA) újságírója. A kifejezés arra az időre utal, amikor egy hónap alatt már a második telihold jelentkezik. A NASA adatai szerint kék hold körülbelül 19 évente fordul elő. Idén októberben 1-jén és 31-én is telihold volt, ezzel a szombatit kék holddá téve. Az utolsó kék hold 2018. március 31-én jelent meg az Earth Sky szerint, a kelta hagyománynak számító, az egész angolszász világban ünnepelt Halloween estéjén viszont legutóbb 1944-ben volt csak megfigyelhető ehhez hasonló.

Fotó: MTI/ EPA/ Georgi Licovszki

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibesz26
2020. november 02. 03:18
a kék hold csodálatos látvány
mokány
2020. november 01. 21:11
Mi a manó !
21 gramm
2020. november 01. 07:39
Engem is nagyon irritál. Időben egybeesik a mi keresztény halottak napja ünnepünkkel, és a fiatal családoknál a hagyományok közül kiszorítja azt. Másodsorban egy okkult dolog keveredik az amerikaiak történelmének egy véres, gyászos eseményével, amiből számomra felfoghatatlan pszichológiai csavarral vált ott egy vidám ünnep. Harmadrészt mivel, ez egy amerikai hagyomány, nálunk semmi gyökere nincs, tehát megjelenése abszolút erőltetett. A legdurvább, amivel most szembesültem, hogy azt a bizonyos nagy sárga tököt, ami egyébként ehetetlen, max feldolgozással disznóhizlalásra hasznosítható - az meg kevéssé jellemző a kertvárosiasodó magyar vidéken, ahol a kertben is már csak gyep van, de sárgarépa már nincs, - azt itthon termelik, drága értékes aranykoronákat fecsérelve erre a szarra, ahelyett hogy valami honos magyar zöldséget vagy gyümölcsöt termelnének ugyanott. Ez a szar meg ömlesztve várja a rohadást a zöldségesek feleslegessé vált állványain mázsaszám.
luzitanxaver
2020. november 01. 07:33
Halloween éjszakája, az...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!