Érthető a dezinformálás az oroszok és ukránok részéről is – podcast Horváth József biztonságpolitikai szakértővel

2022. november 10. 17:01

Akkor járunk el körültekintően, ha abból indulunk ki, hogy mindenki hazudik – foglalta össze a biztonságpolitikai szakértő azt az információs zűrzavart, amely a háborús híreket kíséri. Horváth József szerint mindenki dezinformál.

2022. november 10. 17:01
null
Pócza István
Pócza István

Alább ajánlóképpen egy összefoglalót is olvashatnak, de a részletekért érdemes a teljes videót megnézni:

A teljes beszélgetés podcast formában is meghallgatható az alábbi linkre kattintva: 


A két hadviselő fél részéről a dezinformálás érthető – kezdte Horváth József a beszélgetést, aki szerint az igazán szomorú az, hogy a nagymúltú hírszerző- és elhárító szolgálatokkal rendelkező Egyesült Királyság olyan mértékben ment a dezinformálás irányába, hogy az már a titkosszolgálatainak alapvető hitelességét kérdőjelezi meg.

„A brit hírszerzés szerint” kezdetű mondatok lassan „Az angolok tudósok szerint” kezdetű gondolatokhoz hasonló komolyságúvá kezdenek válni.

Ugyanakkor szerinte az előző brit miniszterelnök, Liz Truss oroszok általi lehallgatása nem a szolgálatok, hanem a politikus és munkatársainak hibája volt.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az orosz hírszerzés is komoly hibákat követett el, ugyanis nem megfelelően mérték fel az ukrán katonai vezetés válaszát a háború kitörésére. Véleménye szerint

az oroszok azzal számoltak, hogy több ukrán tábornak majd egy hatalomváltást sürget, de ezzel súlyosan mellélőttek.

Mindkét oldalon, de főleg az oroszoknál tapasztalt gyakori tábornok-váltással kapcsolatban elmondta: az, hogy valaki tábornok lesz, nem feltétlenül jelenti azt, hogy háborúban is képes megfelelően vezetni.

Az Alapjogokért Központ szakértője szerint a háború hamarosan fordulóponthoz érkezhet, a frontvonal eseményei legalábbis erre utalnak – mindkét oldalon. Ennek következményeit igazán a következő hetekben láthatjuk majd.

Ukrajna nyugati országok általi felfegyverzésével kapcsolatban a szakértő elmondta:

azok a fegyverek, amelyeket Ukrajnába küldtek, már rendszeresen felbukkannak az északi országok szervezett bűnözőinek kezében,

ezekről már világos bizonyítékok vannak. Szerinte egy ilyen helyzetben amit el lehet adni, azt eladják, így sem a katonai szállítmányok, sem az egészségügyi szállítmányok nem teljesen érik el a céljukat.

Az amerikaiak Ukrajnában vívott proxy háborúja egy üzenet Kínának is, hogy ez a forgatókönyv Kínával szemben is alkalmazható, akár Tajvannal összefüggésben. 

Beszélgetésünkben számos más témát is érintettünk, így szívesen ajánljuk a teljes beszélgetés megtekintését.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoFace
2022. november 10. 21:26
Sokat hallom, hogy Amerika tűzzel vassal azért harcol, miszerint meg akarja akadályozni az orosz óriási energia-nyersanyag meg a munkaerő és élettér egyesülését a német ipar és technológiákkal. De mi van ha az oroszokat most átlendítették a ló túloldalára és az európai németek helyett most a kínaiakkal működnek majd együtt? Akkor a németeknek, Európának és Amerikának is lőttek?! Kína bebizonyította, hogy nagyon fejlődőképes tud lenni minden szempontból, megvan a munkaereje, és a nyitottsága az új (akár koppintott) technológiák bevezetésére, használatára és ha még nyersanyag és energia doppingot is kap hozzá akkor szinte megállíthatatlan lehet!
stug
2022. november 10. 21:06
"Orosznak akkor higgy, ha ló legel a sírján!" /Ady Endre/
stug
2022. november 10. 20:57
"Az Alapjogokért Központ szakértője" ;)))
Barnabás.N
2022. november 10. 19:54
"abból indulunk ki, hogy mindenki hazudik" Eddig is így gondoltam...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!