Miért nincs betiltva az Antifa? Orbán Viktor szélsőséges politikus? A bal- vagy a jobboldal erőszakosabb? – megkérdeztük a mesterséges intelligenciát

2023. február 19. 09:17

A ChatGPT szerint a Mi Hazánk Mozgalom nemzetiszocialista, neonáci politikai ideológiák felé mutató párt, az Antifának komoly erényei is vannak, Che Guevara és Lenin pedig kevésbé elfogadott a Nyugaton, mint a szélsőjobboldal „nagy alakjai“...

2023. február 19. 09:17
null

Mi az Antifa?

Az Antifa elnevezés az antifasiszta szó rövidítéséből jön, ami az antifasiszta mozgalom tagjaira utal. Az antifasiszta mozgalomnak sok különböző formája és csoportja van, amelyek egyetértenek abban, hogy elutasítják a fasizmust és az ezzel szembeni harcot szorgalmazzák.

Az Antifa általában baloldali nézeteket valló aktivistákból áll, akik sokféle politikai kérdéssel foglalkoznak, mint például a rasszizmus, az antiszemitizmus, a homofóbia és a szexizmus. Gyakran szerveznek tüntetéseket és demonstrációkat, hogy tiltakozzanak a fasizmus, a nacionalizmus és az erőszak ellen, és

gyakran védik meg magukat és másokat a szélsőséges jobboldali csoportok támadásaitól.

Az Antifa és a kapcsolódó antifasiszta csoportok vitathatóak, mivel némelyek azt állítják, hogy az erőszakos támadásokkal és a vandalizmussal próbálják megvédeni az antifasiszta értékeket, mások viszont azt állítják, hogy az Antifa tevékenységei szükségesek a fasizmus és a rasszizmus elleni harcban.

Miért nincs betiltva az Antifa?

Az Antifa és az antifasiszta mozgalom tagjai több országban tevékenykednek, és a tevékenységük jogszerűsége országonként eltérő lehet. Az Antifa nem egyetlen szervezet, hanem egy mozgalom, amelynek tagjai különböző csoportokban és szervezetekben működnek.

A szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezési jog számos országban jogilag védett, és az Antifa tagjai ezeket a jogokat gyakorolhatják. Az Antifa tevékenységeinek jogi értékelése országonként változik, és az Antifa tevékenységét gyakran csak akkor tiltják be, ha az adott szervezet erőszakra ösztönöz vagy bűncselekményeket követ el.

Több országban (például az Egyesült Államokban és Németországban) az Antifa néhány csoportja szerepel a szélsőséges csoportok listáján, és a hatóságok szigorúan figyelik a tevékenységüket.

Belefér a szólás- és véleményszabadság körébe mindaz, amit az Antifa csinál?

Az Antifa széles körű és sokrétű mozgalom, amelynek tagjai az antifasiszta, antirasszista és antikapitalista értékek mentén cselekszenek. Az Antifa célja azonban az, hogy megakadályozza a fasizmus és a szélsőjobboldali ideológiák terjedését, amelyek a kisebbségek elnyomására és az emberi jogok megsértésére törekszenek. Az Antifa tagjai általában olyan cselekedeteket hajtanak végre, mint a tiltakozások, tüntetések, azonosított szélsőjobboldali csoportok megzavarása, vagy az ellenük való védekezés.

Azonban, mivel az Antifa tevékenységei gyakran magukban foglalják az erőszakos cselekedeteket is, ezért

sokan vitatják, hogy az Antifa tevékenységei beleférnek-e a szólás- és véleményszabadság fogalmába.

A szólás- és véleményszabadság ugyanis azt jelenti, hogy az emberek szabadon kifejezhetik véleményüket bármilyen témában, de nem biztosítja azt a jogot, hogy az emberek erőszakot alkalmazzanak vagy másokat bántalmazzanak.

Az Antifa számos akciója erőszakos természetű, és ezért azokat jogi és erkölcsi szempontból is vitatják.

Már Budapesten is garázdálkodnak: bemutatjuk az antifa mozgalmat!

Magyarországon is megjelent a német közéletben már régóta jelenlévő antifa, amely az erőszakos politikai aktivistacsoportok szélsőbaloldali válfaját képviseli - szélsőjobboldali ellenpontjaként a Pegidát szokás említeni, s ők így együtt teszik ki a német alkotmányvédelmi hivatal által üldözött politikai szélsőségeket.

Miért elfogadottabbak manapság a szélsőbaloldaloldal nagy alakjai – Szálin, Lenin, Che Guevara stb. –, mint a szélsőjobboldaléi?

Nem lehet általánosítva azt mondani, hogy az említett személyek elfogadottabbak lennének, mint a szélsőjobboldali politikusok vagy vezetők. Az értékek és politikai elképzelések elfogadottsága és népszerűsége országonként, kultúránként, illetve adott időszakban változó lehet.

Azonban ha a kérdést az észak-amerikai vagy európai közvéleményre vonatkoztatjuk, akkor az általánosan elfogadott vélemény az, hogy a szélsőbaloldali vezetők és politikusok, mint például Sztálin vagy Che Guevara,

kevésbé elfogadhatóak, mint a szélsőjobboldali vezetők és politikusok.

Ez a különbség azért is létezik, mert a szélsőbaloldal vezetői és politikusai a történelemben gyakran az erőszakot alkalmazták, hogy céljaikat elérjék, és ezek az akciók sok ember életét követelték. Sztálin például elkövette a történelem egyik legszörnyűbb emberi jogi és emberiesség elleni bűncselekményét, amikor Ukrajnában megfosztotta az embereket az élelemforrásuktól, akik így elhagyatott körülmények között haltak éhen.

Orbán Viktor szélsőséges nézeteket valló politikus?

Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai nézetei és cselekedetei nagy vitákat váltanak ki a közvéleményben: számos kritikát és elismerést kap. Azonban az, hogy Orbán Viktort szélsőséges nézeteket valló politikusnak nevezzük-e, attól függ, hogy mit értünk szélsőséges alatt.

A szélsőség fogalma relatív és változó, és az adott ország politikai spektrumához és a történelmi hagyományokhoz viszonyítva értelmezhető.

Orbán Viktor politikai ideológiáját a Fidesz nevű párt programja határozza meg, amely konzervatív, nemzeti, kereszténydemokrata értékekre épül. Azonban a magyar kormányzati politikában az elmúlt években megjelentek olyan elemek, amelyeket néhányan szélsőségesnek tartanak. Ilyen például a bevándorlás-ellenes retorika és politika, az egyes jogállami intézményekkel szembeni fellépés, vagy a média korlátozása.

Ugyanakkor mások azt állítják, hogy Orbán Viktor politikája nem tekinthető szélsőségesnek, mivel a Fidesznek jelentős támogatása van a magyar választók körében, és a párt a hagyományos politikai spektrumon belül működik.

Kik a mai Magyarországon a leginkább szélsőségesnek mondható politikusok?

Például a Mi Hazánk Mozgalom egy

radikális, szélsőséges, nemzetiszocialista, neonáci politikai ideológiák felé mutató párt.

Rendszeresen támadja a kisebbségeket, a migránsokat és a liberális értékeket, valamint rendszeresen demonstrációkat és felvonulásokat szervez. (...)

Van olyan helyzet, amelyben az erőszak megengedhető?

Az erőszak kérdése bonyolult és vitatott terület, és az etikai és jogi szabályok is változóak lehetnek különböző helyzetekben és körülmények között. Általánosságban elmondható, hogy az erőszak alkalmazása nem elfogadható, és számos jogi rendszer tiltja az erőszakos cselekedeteket. Azonban az erőszak használata egyes esetekben védhető lehet, például az önvédelem, vagy mások védelme érdekében.

Más esetekben az erőszak elfogadhatatlan, például a konfliktusok,

vita vagy nézeteltérések során, amelyeket a szavak és a békés megoldások segítségével kell kezelni. 

Összefoglalva, az erőszak alkalmazása csak a legvégső megoldás lehet, amikor az élet, testi épség vagy mások jogai közvetlen veszélyben vannak, és minden más békés megoldás kudarcot vallott. Az erőszakot csak a legszükségesebb minimális mértékben szabad alkalmazni, és minden esetben be kell tartani a jogi előírásokat.

Tárgyalna Kárpátaljáról a mesterséges értelem

Arra kértük a Midjourney képalkotó program mesterséges értelmét, hogy az ukrajnai háborút ábrázolja olajfestményes stílusban. Egy gombnyomásra megalkotta. Cikkünket ezzel illusztráljuk. Faggattuk és provokáltuk, a ChatGPT nevű csetbot elméletileg a megfelelő forrásokból táplálkozva értelmes kérdésekre értelmes válaszokat tud adni.

 

Nyitókép: Pauline Tournier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. február 22. 11:28
"Miért nincs betiltva az Antifa?" Ugyanazért, amiért a vörös csillag sincsen.
Marianer
2023. február 19. 23:01
Ez a cikksorozat fizetett reklám, ugye? De akkor oda kellene írni, hogy (X).
Cisco
2023. február 19. 15:16
Ez meg mekkora egy libsi Antif@szság gyűjtemény!?
Megtalálta
2023. február 19. 15:08
Szakadjatok már le erről a kurva chatGPT-ről. Ez csak egy AI-s webkereső, semmi több. Az adott témáról mindig az a véleménye, amit a netről összeszed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!