Amerikai lap: Orbán Viktor súlyos akadályokat gördít a nyugati egység útjába

2023. február 24. 05:19

Úgy tűnik, a kínai külügyminiszter magyarországi látogatása tartósan kiverte a biztosítékot a tengerentúlon.

2023. február 24. 05:19
null

Biden elnök szerdán találkozott Európa keleti szárnyának vezetőivel, demonstrálva, hogy kormánya ismét azokra a szövetségesekre összpontosít, akik Washington Oroszországgal és Kínával folytatott nagyhatalmi versenyének frontvonalában állnak – írja a The Wall Street Journal.

A lap szerint a Bukaresti Kilencekkel való találkozó hangsúlyozza, hogy a korábban több szempontból is periférikusnak számító kelet- és közép-európai országok

az orosz-ukrán háború által kiváltott új helyzetben immár központi szerepet játszanak.

Joe Biden a nyugati védelem első vonalaként méltatta ezeket az országokat, mondván, tisztában vannak azzal, hogy „mi forog kockán ebben a konfliktusban  nemcsak Ukrajna, hanem a demokráciák szabadsága szempontjából  szerte Európában és az egész világon”.

Az amerikai elnök látogatása nagyjából egybeesett Pekingnek az európai kapcsolatok helyreállítását célzó legújabb európai körútjával, amelynek során Kína vezető diplomatája, Wang Yi az elmúlt héten Franciaország, Olaszország, Magyarország és Oroszország vezetőivel találkozott.

The Wall Street Journal: Biden átformálná Európa hozzáállását Kínához, de Orbán akadályozza a terveit

Kína vezető diplomatája, Wang Yi Peking egyik legmeghatározóbb európai partneréhez látogatott. Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy Budapest eltökélt szándéka a Pekinggel való kapcsolatok megerősítése, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok aggódik az országba irányuló, egyre növekvő kínai befektetések miatt - olvasható a Wall Street Journal cikkében.

A The Wall Street Journal szerint a kínai diplomata hét eleji magyarországi találkozói

újfent aláhúzzák, hogy Orbán Viktor miniszterelnök milyen akadályokat gördített a nyugati egység útjába,

mind a Kínával, mind az Oroszországgal kapcsolatos politikát illetően. Moszkva továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Budapesttel, amely – vélekedik az amerikai lap – többször is azon dolgozott, hogy enyhítse vagy meggátolja az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat.

 

(Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szilágyi Miklós
2023. február 24. 22:25
Az olaszokkal és franciákkal való találkozása a kínai külügyesnek azonban már más elbírálás alá esik, gondolom...
masikhozzaszolo
2023. február 24. 20:33
A Nyugat mindig útját állta egységesen Magyarországnak. Lásd a kohéziós alapok, hogy felhozták a gazdasági, fejlettségi, fizetéskülönbségeket. Itt is száguld a TGV, északról Délre, Keletről Nyugatra, a cukrászdáinkban sorok állnak Bécsben, a magyar tulajdonú osztrák földön a burgenlandi paraszt kaszál, stb.
Zizike
2023. február 24. 19:49
Hülye egy világban élünk! Az amcsikat és a nyugatot zavarja kína akkor vezessenek be ellenük teljes kereskedelmi blokádot. Más esetben kuss. Kb 1 hét és gyakorlatilag visszalökné a középkorba a nyugati világot. Se telefon ,számítógép, autó stb... A most pofázó fejlettnek magát kikiáltó arrogáns nyugat ugrál. Mindent kiszerveztek már . Borzasztó. Ráadásul pofáznak hogy nem segítünk ukrajnának. Mi hozzuk a legnagyobb áldozatot. Magyar katonák ezrei halhattak meg értük. Mind Kárpátaljai. Róluk senki nem beszél.
trifon
2023. február 24. 17:28
Wang Yi honnan is érkezett Budapestre ?! Mert hogy nálunk verte ki a biztosítékot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!