Hörcsögügyben sürgölődött a Bizottság

2011. június 09. 16:40

Franciaország elmulasztotta a szükséges intézkedéseket Elzászban a mezei hörcsög védelme érdekében - mondta ki ítéletében az Európai Bíróság.

2011. június 09. 16:40

Az Európai Bizottság azért fordult a luxembourgi székhelyű taláros testülethez, mert úgy ítélte meg, hogy Franciaország nem dolgozott ki olyan intézkedésprogramot, amely biztosítaná a mezei hörcsög létfeltételeinek megőrzését. Márpedig ez kötelessége lett volna az állatok élőhelyéről szóló uniós irányelv alapján.

A bírósági iratok szerint ez a hörcsögfaj kizárólag Elzászban fordul elő. Az emberi történelem viharai nem érintették, a hörcsög észre sem vette, hogy hol német, hol francia földben túrt magának üreget, miközben ki sem mozdult az otthonát jelentő mezőről. Az ezredforduló óta azonban drámaian csökken a mezei hörcsögök száma: 2001-ben még 1160, 2007-ben már csak 180 üreget számláltak össze a fő élőhelyén.

A rövid időn belüli teljes kihalás veszélyét két fő tényező, a földművelés és a városfejlesztés idézte elő. Azt maga Franciaország is elismerte, hogy a kukoricatermesztés növelése káros volt a mezei hörcsögre nézve.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfelejtette
2011. június 10. 15:26
Sóhivatal bzmg, sóhivatal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!