Erdélyi pártot alapítana az Erdélyi Demokrata Liga

2015. május 14. 13:18

Transzszilvanista pártot alapítana az Erdélyi Demokrata Liga, amely a hétvégén tartott közgyűlést Kolozsváron. A pártalapítást azért is sürgetőnek tartja a szervezet, mert a nagy román pártok sorra hozzák létre erdélyi szatellitpártjaikat.

2015. május 14. 13:18

Alig néhány nappal azt követően, hogy a román parlamentben elfogadták az új párttörvényt, az Erdélyi Demokrata Ligában felmerült egy transzszilvanista párt bejegyzésének lehetősége – írja a Főtér. A Liga rendkívüli közgyűlést tartott a hétvégén Kolozsváron, ahol a pártalakítás felvetése mellett tisztújítást tartott, döntött a transzszilvanista szervezetek hálózatának bővítéséről és egy konferencia megszervezéséről, amit Gyulafehérváron tartanának.

A tisztújítás eredményeként Constantin Lucian váltotta Duică Tudort a szervezet elnöki székében. Az új elnökség tagja lett Bakk Miklós, Lucaci Cristian, Tókos Levente és Vincze Zoltán. A Liga közleménye szerint egy transzszilvanista párt létrehozása egyre sürgetőbb, mivel„a nagy román pártok máris tervezik erdélyi szatellitpártjaik bejegyzését, kihasználva a transzszilvanista mozgalmak által felépített ideológiai keretet”.

A múlt héten elfogadott törvénymódosítások szerint politikai pártot legkevesebb három alapító tag hozhat létre Romániában, ehhez már nem szükséges legkevesebb 25 ezer támogató aláírás a 41 megye közül legalább 18-ból és Bukarestből. Ugyanakkor csökken a pártok választásokon való részvételéhez szükséges támogató aláírások száma is. A törvény azt is kimondja, hogy a pártok országos, vagy helyi szinten, illetve mindkét szinten megalakulhatnak és működhetnek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. május 14. 13:38
Ezt a Transzbarackisták nem fogják válasz nélkül hagyni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!