Feltételezett terroristákat fogtak el Németországban

2016. június 02. 16:56

Csütörtökön őrizetbe vettek Németországban három férfit, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam nevében követtek volna el terrortámadást Düsseldorfban. A három iszlamistát negyedik társuk dobhatta fel a hatóságoknak. A gyanúsítottak közül ketten a balkáni útvonalon keresztül érkeztek vissza Európába Szíriából.

2016. június 02. 16:56

Őrizetbe vettek csütörtökön Németországban három feltételezett iszlamista terroristát. A szövetségi legfőbb ügyészség a Der Spiegel című hírmagazin értesülését megerősítve közölte, hogy őrizetbe vettek egy 25, egy 27 és egy 31 éves szír állampolgárt Baden-Württemberg, Brandenburg, illetve Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, házkutatást tartottak otthonukban és kezdeményezték a francia hatóságoknál egy negyedik, 25 éves szír állampolgár kiadatását.

A nyomozás eddigi megállapításai szerint a négy férfi az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nevében terrortámadást akart elkövetni Németországban. Ezért bűncselekmény közös elkövetésében való megállapodással gyanúsítják őket. A közleményben kiemelték, hogy nincsenek arra utaló adatok, hogy a gyanúsítottak hozzákezdtek volna tervük megvalósításához. A terv alapján Düsseldorf belvárosában a csoport két tagja robbanóövvel öngyilkos merényletet hajtott volna végre, majd további merénylők minél több járókelőt próbáltak volna megölni lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel. A tervek megvalósításához azért nem fogtak hozzá, mert egyikük február 1-jén Párizsban vallomást tett a francia hatóságoknak.

A négy férfi közül kettő 2014 elején Szíriában csatlakozott az IÁ-hoz, és a szervezet vezetésétől azt a megbízást kapták, hogy hajtsák végre a düsseldorfi merényletet. Ezzel a szándékkal 2014 májusában együtt Törökországba távoztak, majd 2015 júliusában szétválva továbbutaztak Görögországon keresztül Németországba. A csoport harmadik tagját legkésőbb az idén januárban rávették arra, hogy csatlakozzon hozzájuk, és ugyancsak januárban felvették a kapcsolatot a negyedik taggal, aki az IÁ vezetésének utasítására már 2014 októberében Németországba érkezett, hogy részt vegyen a merényletben. Az ő feladata a robbanóövek elkészítése lett volna. Az illető 2013-ban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának, az an-Nuszra Frontnak készített robbanóöveket és gránátokat.

A csoport három tagját külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal, a negyediket terrorista szervezet támogatásával is gyanúsítják.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robag
2016. június 02. 23:40
Örülök, hogy elkapták őket. Mindemellett úgy vélem mikor az első nagyobb merénylet megtörténik a németeknél, nos akkor nyílik ki a német nép szeme végre.
Redrum
2016. június 02. 19:36
Idő kérdése, hogy összejöjjön egy ilyen merénylet valamelyik német nagyvárosban. Merkelék mondjuk abból is kihozzák majd, hogy ez az élet rendje, az integrációs sikerfolyamat elkerülhetetlen velejárója, bele kell nyugodni.
matykox
2016. június 02. 18:18
Á, akkor már csak az azonnali kiutasítás előtti, 4x26.500 kemény tökönrúgást kell végrehajtani, aztán ledobni a "szegény menekülteket".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!