Húsz évvel ezelőtt szenvedett balesetet a Concorde

2020. július 25. 15:23

Két évtizeddel ezelőtt vette kezdetét a polgári szuperszonikus repülés alkonya – egy szörnyű balesettel.

2020. július 25. 15:23
null

Húsz évvel ezelőtt, 2000 július 25-én gyulladt ki és zuhant le az Air France francia légitársaság Concorde szuperszonikus utasszállító repülőgépe. A repülőgép a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről történő felszállás közben kapott lángra, nem sokkal később pedig egy közeli szállodára zuhant és felrobbant. 

A Concorde egy különjáratot teljesített, német turistákat repített New Yorkba. A gép fedélzetén 100 utas tartózkodott. 

A baleset oka egy, a Concorde előtt felszálló repülőgépről leesett fémdarabka volt. A szuperszonikus utasszállító gép egyik gumiabroncsaja felrobbant, amikor keresztülment a futópályára esett fémdarabkán. A szétrepülő gumidarabkák átütötték a Concorde üzemanyagtartályát, a kiszabaduló üzemanyag pedig lángra kapott. 

Az Air France még aznap este leállította az összes Concorde repülőgépét, nemsokára pedig a típus másik üzemeltetője, a British Airways is hasonlóan tett. A Concorde-korszak 2003-ban zárult le végérvényesen – elsősorban gazdasági okokból. Az elegáns repülőgép ugyanis túl drága, hangos és környezetszennyező volt. Ezzel együtt a Concorde még mindig az egyik legismertebb repülőgép-típus a világon, megbízható, költséghatékony utódját pedig a mai napig sem sikerült kifejleszteni.

A nyitóképen: egy Concorde felszállás közben. Fotó: MTI/EPA/Matt Campbell

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2020. július 25. 23:08
Sajnálom az elhunytakat.
3M..
2020. július 25. 17:37
Ikonikus gép volt. Bár a Tu-144 után, csak az örök második. https://www.youtube.com/watch?v=PKThDnSStL0 Szebb Jövőt!
Akitlosz
2020. július 25. 17:22
Van olyan fém ami nagyon könnyű és nem okozhat tüzet, mert nem tud szikrát csinálni. Berillium. Szóval sokkal jobb az alumíniumnál is. Igaz, hogy nyalogatni viszont nem ajánlott, mert mérgező. Csak hát ugye azok a fránya anyagiak. 1 kilogramm 99,9%-os tisztaságú berillium 2 243 958,3 forint ma éppen, ha jól számoltam ki. https://chemcraft.su/sites/chemcraft.su/files/field/image/be_5x7x72_-3a.jpg Igen nagyon kevés területen használják az életben elvileg elérhető legjobb anyagot, ha van olcsóbb is, ami még azért szintén jó valamennyire. Az áramot és a hőt például az ezüst vezeti a legjobban. Na erre nem használják az ezüstöt anyagi okokból.
Akitlosz
2020. július 25. 17:01
"elsősorban gazdasági okokból. Az elegáns repülőgép ugyanis túl drága, hangos és környezetszennyező volt." Tehát nem azért, mert az egyiknek önhibáján kívüli okból kidurrant a kereke, és emiatt lezuhant. Úgyhogy nem megalapozott erre a balesetre fogni, nem a Concorde volt a felelős.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!