Pszichológus: A román felnőtt lakosság több mint 80 százaléka függő, vagy nagyon gyorsan halad a függőség irányába

2023. május 08. 16:20

Az is kiderült, hogy Románia az első helyen áll az Európai Unióban az alkoholfogyasztás tekintetében.

2023. május 08. 16:20
null

Románia az első helyen áll az Európai Unióban az alkoholfogyasztás tekintetében. Sajnos a romániai lakosság a magas só- és cukortartalmú ételeknek is a nagy kedvelői közé tartozik, ezért a felnőttek kétharmada túlsúlyos. A szakértők azon az állásponton vannak, hogy az aggasztó adatok fő oka a megelőző egészségpolitika hiánya – írta a Transtelex.

A lap tájékoztatott róla, hogy Politikai és Közigazgatási Tudományok Nemzeti Főiskolájának (SNSPA) jelentése szerint egy átlagember évente 11 liter alkoholt fogyaszt. Szintén ebből a jelentésből kiderül az is, hogy

a romániai felnőttek mintegy 58%-ának súlyproblémái vannak.

„Ennek egyik oka a társadalmi-gazdasági helyzet is, ami növeli ezt az alkoholfogyasztási arányt és az egészségtelen termékeket” – indokolta meg a jelenséget az egyik interjúalany a Digi24 tévécsatornán.

„A lakosság több mint 80 százaléka, aki elmúlt 14 éves, ha felülvizsgálná életvitelét, azt találná, hogy

A sóvárgás mögött depresszió, szorongás, családi és szociális problémák állnak. Amikor az ember egyre mélyebbre kerül egy függőségben, valójában egy olyan életprobléma elől bújik el, amit valahogyan megpróbál elkerülni” – magyarázta Constantin Cornea pszichológus a Digi24-nek.

***

***

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Soeren Stache / dpa-Zentralbild / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. május 10. 17:37
"...vagy már függő, vagy nagyon gyorsan halad a függőség irányába." Ha ehhez hozzádobjuk Gyurcsányné, és Gyurcsány függőségét, 2xhattal szorozva (hatökör)és a bezzeg román szamarakat........... nincs mit mondani.
kisgul
2023. május 08. 19:10
Ha romániába a kocskmában kérsz egy vodkát, alapból 1 decit mérnek ki! olyan, hogy 3 cent, fél deci, hírből sem ismerik! A Bodegában meg simán kimérnek 2 decit a cujkából!
Zsolakomarom
2023. május 08. 19:02
Sajnalom a roman embereket, de a magyarokat jobban Minden ilyen statisztikaban (alkohol, cigi, dagadtsag, depisseg) hatulrol elozzuk az olahokat (is) Szomoru ez, pedig Orban csipszadot is lop mar, megis rosszabb lett a helyzet, nem jobb
Bitrex®
2023. május 08. 18:59
„Ennek egyik oka a társadalmi-gazdasági helyzet is, ami növeli ezt az alkoholfogyasztási arányt és az egészségtelen termékeket” – indokolta meg a jelenséget az egyik interjúalany. „A lakosság több mint 80 százaléka, aki elmúlt 14 éves, ha felülvizsgálná életvitelét, azt találná, hogy vagy már függő, vagy nagyon gyorsan halad a függőség irányába. A sóvárgás mögött depresszió, szorongás, családi és szociális problémák állnak. Amikor az ember egyre mélyebbre kerül egy függőségben, valójában egy olyan életprobléma elől bújik el, amit valahogyan megpróbál elkerülni” Ezt ugyanúgy írhatták volna az amerikaiakról is. Túlsúlyosak, drogosok, pszichopaták, szinte minden felnőtt vagy csoportos terápiára jár, vagy - ha tehetősebb - magánpszichiáterhez. A drogelvonók, AA (Alcoholics Anonymous) tele vannak páciensekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!