Az USA egy rendkívül kritikus területen Oroszországtól függ a Financial Times szerint

2023. november 07. 19:59

Ez a függőség „kritikus” nemzetbiztonsági kockázatot jelent a lap beszámolója szerint.

2023. november 07. 19:59
null

Az orosz beszállítókkal kötött szerződések biztosítják az Egyesült Államok által felhasznált nukleáris fűtőanyag mintegy 20 százalékát, ami „súlyosan aggasztó” – fogalmazott a Financial Times beszámolója szerint Kathryn Huff atomenergiáért felelős helyettes államtitkár egy interjúban. 

Huff szerint rendkívül fontos, hogy megszabaduljanak függőségüktől, különösen Oroszországtól. Kérdés persze, hogy Washington mit akar tenni, hiszen Oroszország ellenőrzi a globális dúsítási kapacitás közel 50 százalékát.

Cselekvés nélkül Oroszország fogja továbbra is markában tartani ezt a piacot. Ez rendkívül fontos körülmény a nemzetbiztonságunk, a klíma, valamint az energiafüggetlenségünk tekintetében is”

– fogalmazott Huff.

Mint a lap is írja: az Egyesült Államok és EU-tagállamok az ukrajnai háború miatt szankciókat vezettek be az orosz olaj- és gázkitermelésre, a nukleáris üzemanyag értékesítése azonban továbbra is legális, a szankciók nem érintik. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2023. november 08. 19:13
Nem függ, ha kiszolgálják!!!:)
irmag2
2023. november 08. 09:00
Az USA azt szorgalmazza, hogy légi úton kapjon egy fuvart?
pipa89
2023. november 08. 07:47
Remélem mi maradunk az orosz fűtőszálaknál és nem keverjük be a problematikus jenki Westinghouse cuccait Paksnál.
pipa89
2023. november 08. 07:45
Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!