LMBTQ-propaganda miatt vizsgálódnak a Duolingónál az orosz hatóságok

2024. február 15. 16:22

„Felháborodott szülők” hívták fel a bejelentést tevő Radetel figyelmét a nyelvtanuló applikáció tevékenységére.

2024. február 15. 16:22

Az orosz médiahatóság egy bejelentés kapcsán vizsgálatot indított a Duolingo nyelvtanuló applikáció ellen LMBTQ propaganda terjesztése miatt – számolt be Novaya Gazeta.

Lapértesülések szerint a vizsgálatot a novoszibirszki székhelyű Radetel emberi jogi csoport kérésére indították el, amely kifogásolta, hogy a Duolingót angol nyelvtanulásra használó gyerekeknek olyan mondatokat kell hangosan felolvasniuk, mint például „Ben és Peter szeretik egymást” vagy „Clara egy leszbikus bárban ismerkedett meg a feleségével, Mariával”.

A Radetel, amely a médiahatósághoz benyújtott panaszában az LMBT közösség tagjait „szodomitáknak” nevezte, beadványában úgy fogalmazott,

 „felháborodott szülők” hívták fel a figyelmét a Duolingo propaganda tevékenységére.

Idézték a szülők panaszait is, akik elmondták, nem tudják, hogyan magyarázzák el a mondatokat általános iskoláskorú gyermekeiknek „anélkül, hogy traumatizálnák őket”.

A Radetel hivatalos Telegram-oldalán úgy írta le mostani küldetését, mint 

a közerkölcs, a kultúra és a hagyományos családi értékek védelmét”

A szervezet az elmúlt hónapokban olyan művészek koncertjeit is igyekezett meghiúsítani, akikről úgy vélte, hogy nem támogtták kellő mértékben Oroszország ukrajnai „hadműveletét”.

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton84
2024. február 28. 10:35
Szájer likes this
smarton84
2024. február 28. 10:32
Az az Oroszország, amelyik óvodákat, szülészeteket bombáz?
marcon-2
2024. február 16. 09:49
Teljesen jogos az orosz felháborodás: 1 hete kezdtem használni, és nem tagadom, jónak tűnik, érzem a fejlődést, de az már idáig is feltűnt, hogy jobb, ha nem gondolok mélyebben bele a mondatok jelentésébe. Erősen az arcunkba nyomják a genderpropagandát, ami engem azért nem érdekel, mert nem vagyok mai csirke, már stabil értékrendszerem van, de a gyerekeimnek vagy meghagyom a korábban nálam is bevált klasszikus módszert, vagy másik online nyelvoktató portált keresek nekik. Franc se tudja, miért gondolják, hogy 'ez' hozzátartozik a nyelvoktatáshoz...
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. február 16. 01:39
Használom. Ingyenes. Sokat segít a nyelvtanulásban. És tényleg nagyon ritkán előfordul benne, hogy egy mondatban két azonos nemű név szerepel olyan kontextusban, amiben általában különböző neműek szoktak. Csakúgy, mint a való életben is, csak sokkal ritkábban. Egy év alatt talán 2-3 ilyen szöveg volt. A kérdés inkább az, hogy más alkalmazások, könyvek, műsorok miért ignorálják szándékosan ezt a kisebbséget? Egy kb. 5% körüli szegmens miért van ennyire alulreprezentálva a médiában és mindenütt? A putyini “demokráciát” meg inkább ne állítsuk be etalonnak, ha nem muszáj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!