Szent György-hegyi nagyágyúk

2012. április 29. 15:37

A 2Ha szőlőbirtok és pincészet borásza és tulajdonosa, Török Csaba jogosan nevezhető reformernek. A balaton-felvidéki terület karakteres, egyedi ásványos jellegét olyan fajtákon keresztül mutatja be, mely egyáltalán nem volt eddig megszokott a borvidéken.

2012. április 29. 15:37
Admin

A szakmabeliek közül eleinte sokan értelmetlennek találták Török Csaba ideológiáját és hozzáállását a borkészítéshez, de borai beszélnek helyette: szépen visszatükrözik a termőtájat, emellett, fajtajelleges, tömör és vastag szerkezetű, mégis elegáns élményborok.

2001-ben, az akkor még csak borkedvelő Török Csaba Veronában járt, és egy Brunello di Montalcino bor kóstolása olyan élményt nyújtott neki, mely szinte megihlette. A különleges fajtát, az ásványos karakteres olaszrizling fellegváraként ismert Szent György-hegyre álmodta. Mondhatni ez a momentum adta az első löketet és, hogy belevágjon a rengeteg lemondással és még több munkával járó pincészet megvalósításába. Hamarosan, néhány év múlva, akkor még hobbiborászként belevágott a borkészítésbe.

Homeopátiás mennyiségben

Első bora, egy kékfrankos a kiemelkedően jó 2003-as évjáratból annyira jóra sikeredett, hogy további, és egyre komolyabb célokat tűzött ki a borkészítéssel kapcsolatban. Még ebben az évben telepített 300 tőke sangiovesét a Szent György-hegyen, ezzel legfőbb álmához az első lépéssel közelebb került. 2005-ben derült fény arra, hogy mit alkotott. A bor olyannyira szépnek és egyedinek bizonyult, hogy mai napig ebből a fajtából préseli a pincészet csúcsborát.

Borait 2007-ben engedte ki keze alól a piac viharába, eddig minden évben homeopátiás mennyiségben. A szőlőtőkéknél használt hozamkorlátozás már szinte beteges, de ezek a szuper-érett alapanyagok, és a termőtáj egyedisége tökéletesen kiegészítik egymást, és egy teljesen más dimenzióban mutatják be a borvidéket, mint amit eddig megszokhattunk. Török Csaba ezzel a hozzáállással gyengébb években – mint amilyen például a 2010-es volt – is karakteres borokat alkot. Jelenleg a pincészet felhozatala a következő: olaszrizling, pinot gris, cabernet franc, merlot, syrah, valamint a Tabunello, a csúcsbor.

Hamarosan újra ellátogatunk a pincészethez, hogy a kiemelkedőnek tartott 2011-es év hordómintáiról beszámoljunk. Addig is tapasztalataink a most forgalomban lévő borairól:

Olaszrizling 2009

Mély, aranysárga színvilág, hömpölygő sűrűség, szépen tapad a pohár falára, vastag alapanyag. Illata sokrétű, leginkább mediterrán aromavilág, citrusos, banános illatok, a hordóból érkező vaníliás füstösséggel. Ízében rendkívül sok energia, egész szájat betöltő nagy test, sok-sok szépen megaszalódott gyümölccsel, és feszes szerkezettel.

Cabernet franc 2009

Mély rubin színvilág, mely a lila különböző árnyalataiban játszik. Illata komplex, málnalekvár, kakaó, ribizli, valamint a hordó fűszeressége. Zamatában megtaláljuk a gazdag, érett gyümölcsöket, méghozzá nagy koncentrációban. Vastag anyag, de rendkívül egyensúlyos, vibráló, élénk savakkal. Szép, mély, telt, összetett és hosszú bor.

Tabunello 2009

A pincészet zászlósbora. Mediterrán hangulatú, meleg tónusú illatokkal nyit: aszalt gyümölcsök, banán, évjáratos nemes kávé. Ennek a tételnek is szép a komplexitása, jó az egyensúlya, szájbetöltő, tömény és vastag alapanyag, ugyanakkor elegáns és sokrétű. Kellemes, a borvidékre jellemző ásványosság teszi feszessé az érett gyümölcsöket. Hosszú utóízében az érett málna és a tejcsokoládé aromái.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vaskos111
2012. április 30. 12:11
Két hektár? Na ja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!