Szent György-hegyi vörösök - mi van a 2HA hordóiban?

2012. augusztus 18. 08:45

Újra és újra előjön a téma, vajon való-e vörösbor a Badacsonyba, vagy elégedjen meg a vidék az olaszrizling-szürkebarát-kéknyelű hármassal. Török Csaba 2HA pincészetének vörösborai a kezdetek óta tabut döntögetnek – nézzük, hogyan alakulnak a 2011-esek.

2012. augusztus 18. 08:45
Admin

Amikor megkóstoltuk Török Csaba 2010-es merlot-ját, elhatároztuk, hogy ellátogatunk a pincészethez a Szent György-hegyre, hogy leteszteljük a 2011-es év hordómintáit. 2010 általános tapasztalat szerint vörösborok tekintetében nagyon gyenge év volt, a 2HA pincészet tulajdonosa-borásza mégis komplex, áradó és elegáns bort készített a Tarányi-dűlő terméséből. A 2011-es év pedig rendkívülinek bizonyul, nagyon szépen beértek a szőlők, így kíváncsiak voltunk, hogy mit rejtenek a barrique hordók, melyben a 2011-es év nedűi pihennek. 

Syrah, harmadtöltésű hordó

Feketés-lilás árnyalatok. Érett illatok, szilva, édes fűszerek felett a borsosság dominál. Ízében hűvös karakterű, Rhône-iakra jellemző elegancia, jó koncentrációval, szép egyensúllyal, hosszú, ásványos, borsos lecsengéssel. Nagyon fajtajelleges, tanítani lehetne vele a syrah jellemzőit.

Syrah, elsőtöltésű heavy égetésű hordó

Komoly, tartalmas alapanyag, elbírja az első töltésű hordót, sőt, nagyon jól áll neki. Sokkal nagyobb gazdagságot mutat, mint a harmadtöltésű hordóban érett anyag. Füstös, sós, ásványos jegyekkel verseng a bors. Érett kékbogyós gyümölcsök. Szájban a közepesnél nagyobb test, finom részletek és tanninszerkezet.

Cabernet franc, elsőtöltésű heavy égetésű hordó

Intenzív, igazi franc illat, benne direkt meggy, ebben a fázisában még határozott, de nagyon jó hordóhatás, szájban nagy test, erőteljes, még fiatal tanninok, feszes struktúrával. Hosszú lecsengésében piros húsú gyümölcsök, és a termőtájra jellemző koncentrált ásványosság. Gyönyörű lesz.

Merlot, elsőtöltésű heavy égetésű hordó

Illatbomba, ízbomba, gyümölcsbomba. Színe mélyrubin, lilás, fiatalos széli elszíneződéssel. A pincészetre jellemző hordóhasználat jól felismerhető, szinte egyedi, intenzíven kávés, kakaós, a háttérben rengeteg gyümölccsel, legfőképpen érett kökénnyel és málnával. Harsányan fajtajelleges, nagyon vastag, kerek, és emellett egyensúlya igen jó. Szájban a test komoly, mégis vibrálónak, játékosnak tűnik, melyet végig kísér a Tarányi-dűlőre jellemző karakteres ásványosság. A hordóminták kóstolásának végén az az érzésünk támad, hogy a merlot lesz a pincészet zászlósbora. Nagy jövő vár rá, az biztos.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!