Tokaji élesztőgombákat vizsgálhatnak a debreceni egyetemisták

2012. szeptember 13. 16:27

A jövőben együttműködik a tarcali szőlészeti és borászati kutatóintézet és a Debreceni Egyetem. A felsőoktatási intézmény kihelyezett borászati-mikrobiológiai tanszéket alapított, mely a tokaj-hegyaljai szőlők és borok élesztőgombáit vizsgálja majd.

2012. szeptember 13. 16:27

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá Gaál István, a DETEK elnöke és Bihari Zoltán, a kutatóintézet igazgatója Debrecenben.

„Kutatásaink egyik célja az erjedésben központi szerepet játszó élesztőgombák sokféleségének megismerése és az ismeretek felhasználása a borászati technológiák fejlesztése érdekében. Munkánkat megelőzően viszonylag kevés ismeret állt rendelkezésre a tokaji borokban tevékenykedő mikroorganizmusokról, de sejteni lehetett, hogy a más borvidékektől eltérő alapanyagból, az aszúsodó szőlőből készülő must és a nagyon sajátos borászati eljárások egyedülálló erjesztő élőlényeket igényelnek” – ismertette a szakmai munka részleteit Sipiczki Mátyás, az együttműködés szakmai vezetője.

Gaál István rektorhelyettes, a DETEK elnöke hozzátette: a borászati alapkutatások gyakorlati hasznosulása mellett az együttműködés, a kihelyezett tanszék lehetőséget biztosít a természettudományi és technológiai kar hallgatóinak, hogy nyári szakmai gyakorlataikat Tarcalon tölthessék, de készülhetnek tudományos diákköri- és diplomamunkák, valamint PhD disszertációk is a közös kutatási témákban. A kutatóintézet munkatársai a biológusképzés résztvevőinek előadásokat, gyakorlatokat tartanak a jövőben – fűzte hozzá Bihari Zoltán.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!