Meddig jók a szekszárdi vörösök?

2013. augusztus 24. 10:25

Németh János szekszárdi pincészetében jártunk, és egyúttal arra kerestük a választ, meddig tarthatóak el a régebbi évjáratok hazai vörösborai. 2008-as és 2009-es cabernet-ket kóstoltunk, ezeknek még bőven van idejük.

2013. augusztus 24. 10:25
Kuti Vilmos

Németh János, a szekszárdi borvidék fiatal és elismert borásztehetsége. Hosszú évek óta bizonyítja, hogy rendre egyedi karakterrel bíró, nagyon gyümölcsös és fajtajelleges borokat tud komponálni. Elmondása szerint rengeteget számít, hogy neki kizárólag arra kell koncentrálnia, hogy jó borokat készítsen, és már a beszélgetésünk elején leszögezi, hogy felesége, Korda Gabriella nélkül nem tartanának ott, ahol. Ugyanis Gabriella foglalkozik minden mással a pincészet életében, a borok dizájnjától kezdve a marketingen át a kóstolók szervezéséig. Arról nem is beszélve, hogy Gabriella a szekszárdi kadarkatúra kitalálója-megvalósítója, amiért a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter őket jutalmazta a Régió Innovatív Borturisztikai Szolgáltatója Díjjal.

Pincészetük az Iván-völgyben fekszik, területeik a legkiválóbb szekszárdi dűlőkben helyezkednek el, a Porkolábban, a Decsi-hegyen, a Görögszóban, az Iván-völgyben, és a Cinkában. A tőketerhelés elég visszafogott, tőkénkénti egy kilós átlag a jellemző, 10 hektárjukról körülbelül 30 000 palack jön le. Teszteltünk néhányat a most piacra kerülő 2011-es és 2012-es boraik közül, de a cabernet sauvignon, valamint a cabernet franc esetében vertikális kitérőt is tettünk a 2008-as és 2009-es évjárat erejéig.

Ennek kapcsán érintettük beszélgetésünk során a honi vörösborok potenciálját. Németh János meglátása szerint ez aktuális téma, mert egyre több szakértő beszél erről hazánk nagy vöröseit illetően, és az is egyre sűrűbben fordul elő, hogy a pincészetükbe látogató borkedvelők is érdeklődnek, hogy melyik bor meddig eltartható, mikor lesz a csúcsán, meddig iható. Németh János tapasztalatai szerint a túl lágyan szüretelt alapanyagból készült borok gyönyörűek, és nagyon élvezetesek mondjuk egy évesen, de a kellő savszerkezet nélkül gyorsan kiürülnek, ellaposodnak.

A hosszú eltarthatóságot a sav-alkohol-extrakt hármas aránya határozza meg. Ezért lényeges, hogy kellő savtartalom is legyen a nagy vörösborokban, és rendkívül fontos része a tanulási folyamatnak, hogy mindegyik évjáratból legyenek tételek eltéve arra célra, hogy évente 1-2 alkalommal kóstolják azokat, hogy mikor, milyen fázisban vannak. Így lehet folyamatosan tanulni, és okulni a szüreti időpontokat illetően, és idővel egyre nagyobb potenciálú nagyformátumú vörösbort készíteni Németh János szerint.

*

Kékfrankos rozé 2012

Színében félbevágott eper. Friss illatok jönnek a pohárból a szamóca, málna, citrus. A szájban rendkívül élénk, ropogós, cseresznyés ízvilág, egy kis lime-ossággal. Kellőképpen tartalmas, de nagyon feszes szerkezetű, élvezetes, légies üdítő.

Porkoláb 2011

Nagyon gazdag illatok, szilva, kökény, menta, hordófűszerek. Szájban tartalmas, csupa kékbogyós gyümölcs egy kis csokoládéssággal, édes fűszerekkel. Még roppant fiatal, nagyon élénk, de az idő neki dolgozik, hosszú életű bor.

Cabernet franc 2008

Feketébe hajló mély színvilág. Illata nagyon lassan nyílik, de a pohárban forgatva, szellőztetve komoly mélységeket mutat: likőrösség, rumos-csokis jegyek, és sok érett gyümölcs. A korty nagyon erőteljes, de már szépen lekerekedett minden részletét illetően. Érezhetően magas az alkohol, de eltűnik a komoly szerkezetben. Nagyformátumú, összeérett bor.

Cabernet franc 2009

Mély lilás-feketés színvilág. Illatában és ízében is áradó aszalt gyümölcsösség, hordófűszeresség. Ízében nagyon erőteljes, erős, de szép tanninokkal, a komoly tartalom elbírja, ám még idő még lecsiszolódik, egységesebb lesz. A kortyban az erőteljes gyümölcsösség, és a hordós-csokis jegyek mögött, egy érdekes gesztenyés ízvilág is megmutatkozik. Fiatal, hosszan érlelhető tétel.

Cabernet sauvignon 2008

Mély szín, nehezen nyíló, de tartalmas illatok: szilvalekvár, mák, konyakos meggy. Kóstolva robosztus szerkezetű, erőteljes, egészen extraktédes korty érett szedrességgel, csokoládéssággal. Dús és erőteljes ízek, és még mindig van elég ideje, hogy tökéletesen összeálljon.

Cabernet sauvignon 2009

Már megjelenésében is határozott, mély színvilág fekete maggal. Sokrétű illatában csokoládés, kávés jegyek, és krémes gyümölcsösség. A szájban csiszolt, és rendkívül telt ízek jellemzik. Itt is krémesség, leginkább málnás, csokoládés jegyekkel, telt, egész szájat betöltő ízekkel, kivételesen hosszú lecsengéssel. Ebben a fázisában még rendkívül fiatal, nagy tartalékokkal rendelkező bor. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2013. szeptember 05. 12:45
Ízlésbeli dolgokban nem akasztunk tengelyt, Tokaj és Somló eleve sui generis borvidékek, nem is tekintem őket "sima" fehérboros műfajnak. Villányban szerintem sokáig az volt a gáz hogy Bordeaux-abb akart lenni Berdeaux-nál, ami ugyan tiszteletreméltó törekvés, csak a kutyát nem érdekli a vlágon. Más téma hogy eleve hogy akarjuk feltenni a kérdést: kinek készül a magyar bor? - Ha a hazai fogyasztónak, akkor végül is van létjogosultsága a házi Bordeaux-nak, de akkor meg már ott az eredeti, nem igaz? - Ha külföld felé szeretnénk megmutatni hogy van magyar borkultúra vagy ilyesmi, akkor pedig inkább a terroir meg a Kárpát-medencei fajtákban domborítsunk. És ebben van szerintem igazán Szekszárd ereje, a kékfrankosban, a kadarkában, a bikavérben. És itt nem feltétlenül a külföldre eladható mennyiség a nagy szó, hanem az, hogy az országról alkotott gasztronómiai és komplex turisztikai imidzshez mit tud hozzáadni a hungarikum. Én is sokáig Egri fan voltam, Sopronnak pedig minden elismerésem, Ráspi és a többiek nagy utat tettek meg az igényes, európai színvonalú borkészítés úttörőiként, de nem kell okvetlen szembe állítani borvidékeket, pláne nem en bloc lekutyapicsázni, mint Rambó szaktárs tette vitriolos kommnetjénben, amiben persze volt igazságtartalom is, de ez pont nem a szekszárdiságra igaz, hanem minden szépreményű termelőre, akik az elfuserált, eleve nyomorult évjárataikba próbálnak életet szuggerálni a hordó mellett gubbasztva.
Szegediszomelijé
2013. szeptember 04. 23:43
Sztem eleve vicces a címhez képest a tételek kora. Amellet, tényleg tele van a poszt -ne kerteljünk-hülyeséggel (és erről nem Németh János tehet) Ha egy bor 2008 óta nem ért össze, sosem fog. Ha érezhetően magas az alkohol, akkor az nem tűnt el a szerkezetben -ellentét pl Orsolya Abrakadabra 2009, v Tamás olaszrzling 2008 -fehér borok, ahol a 15 tényleg belesimul a szerkezetbe (csak nem nagyobb anyagok egy szekszárdi vörösnél?) Ma pl egy 2006-os Pinot-ot bontotunk egerből (Orsolya). Ha lement volna a sor 2000-ig, v. inkább95-ig, jogos lenne a cím. Vörösben Szekszárd a király? Sztem a zöme tök egyforma, közel jellegtelen, bár úl cseresnek nem mondanám, n általában kellemes és jól ihatóakkal találkoztam. Sztem Veninger Sopronból azért tud mutatni a Szekszárnak komplexitást, részletességet -ez alatt nem a lehengerlő méretű testet értem. A jó egrieknél nincs sav gond, van viszont természetes íz -Bukolyi, Orsi, Tóth István, Bolyki Jani CF vagy Kadarka, Kaló bizony!!! (persze ellenpéldák is vannak) Villány- abszolút nem vagyok rajongó, de egyszer alkalmam volt Attila cuvée-t tüzetesebben kóstolni egy bordeaux-i sorban-nagy élmény, ritka kvalitásokkal rendelkező magyar vörös mondhatni: hol is van Szekszárd? Fehérben pedig bocs, de Tokaj, Tokaj, Tokaj, Somló, utána, de csak utána jön a Balaton felvidék -számomra Tamás Pince elsősorban.
RAMBO
2013. augusztus 25. 13:57
Hogy meddig jók a szexárdi vörösök? Amíg csak beszélnek róluk. Ha meg is kell kóstolni őket, akkor már gáz van. Réges-régen elérkezett az ideje annak, amikor - belátva az itt készített borok jellegét - bele kellene csapni a bőrcserzésbe, így nem kellene több tonna ipari lúggal közömbösíteni majd kiönteni a helyi bortermést. A fenti cikket szívesen segítek értelmezni: Kékfrankos rozé 2012 "A szájban rendkívül élénk, ropogós, cseresznyés ízvilág, egy kis lime-ossággal." ... " nagyon feszes szerkezetű" - iszonyat savas. Porkoláb 2011 "Még roppant fiatal, nagyon élénk, de az idő neki dolgozik, hosszú életű bor." - bár már két évet vártunk, még mindig ihatatlanul savas. Cabernet franc 2008 "A korty nagyon erőteljes, de már szépen lekerekedett minden részletét illetően." - öt év alatt végre kicsapódott belőle a csersav. "Érezhetően magas az alkohol, de eltűnik a komoly szerkezetben." - vagy csak nem érzem a perzselő alkohol miatt??? Cabernet franc 2009 "szép tanninokkal, a komoly tartalom elbírja, ám még idő még lecsiszolódik, egységesebb lesz." - egyszer talán lehet innni belőle anélkül, hogy megmarná a fogzománcot. "Fiatal, hosszan érlelhető tétel." - úgy értem: egyszer nagyon sokára. Cabernet sauvignon 2008 "Kóstolva robosztus szerkezetű, erőteljes, egészen extraktédes korty érett szedrességgel, csokoládéssággal. Dús és erőteljes ízek, és még mindig van elég ideje, hogy tökéletesen összeálljon." - Az édesség elnyomja a savasságát ... talán majd később, de egyelőre még kilóg a lóláb. Hordónk az van bőven, de hiába próbáljuk mikrooxidálni, ennyi kurva sav még a levegő beoldódását is megakadályozza. Cabernet sauvignon 2009 "Ebben a fázisában még rendkívül fiatal, nagy tartalékokkal rendelkező bor." - Ha Isten is megsegít, és nem marja át a hordó falát addig, egyszer talán iható bor lesz belőle. Hiszen még csak négy éve várunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!