Borvidék London mellett

2013. október 09. 18:49

Már nem Bécs az egyetlen főváros, aminek saját borvidéke van. Londonban a középkor óta nem készítettek bort, most többen is megpróbálkoznak vele.

2013. október 09. 18:49

Ötven önkéntes dolgozott azon a hét hektáros területen, Enfieldben, ahol London első kereskedelmi forgalomban is kapható borát kívánják elkészíteni. A Forty Hall szövetkezeti pincészet 2009-ben telepítette első szőlőjét, amely akkor kifagyott. De nem adták fel: 2011-ben újra betelepítették a területet, és úgy tűnik, sikerrel is jártak, ráadásul szeretnék a termőterületet még két hektárral növelni.

A pincészet öt szőlőfajtával foglalkozik, ezek a bacchus, a chardonnay, a pinot noir, a pinot meunier és az ortega. A szőlőt Sussexben fogják feldolgozni a Davenport Pincészetnél. Az idei volt az első szüret Enfieldben, amelynek különlegessége, hogy rá lehet látni a városra a területről, akárcsak Bécsben.

A jelenlegi célkitűzés az, hogy az organikus művelésmódot felváltsa a biodinamikus művelés. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy lóval fognak szántani és a traktor is bioüzemanyaggal fog menni. A pincészet 13 ezer palackot szeretne készíteni, amiket Londonban, a csúcsgasztronómiát képviselő éttermekben szeretnének árusítani. Lesz közöttük csendes bor illetve pezsgő is. Az első palackok 2015-ben várhatóak. 

London területén belül található még több szőlőtelepítés is. Ezek érdekessége, hogy nyilvános parkokba telepítették a szőlőt, és a talajra egy palaréteget helyeztek, amitől azt várják, hogy több hőt lesz képes megtartani, és visszasugározni a növényre. Ráadásul csökkenti a gyomok elszaporodását is. A The Drinks Business szerzője meg is jegyzi kissé csipkelődve, hogy sajnos egyelőre még meg kell várjuk, hogy ez a szőlészeti megoldás milyen minerális karaktert képes a borban kialakítani.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hober Marlow
2013. december 06. 21:03
Bár egy hülye balfasz vagy, ezért eszembe sem jutna tetszést nyilvánítani, de most önkéntelenül is röhögnöm kellett és ez így a reggeli kávéhoz jól jött! :-)))
Potymog
2013. október 10. 20:53
Magyarországon miért nem engednek új szőlőt telepíteni? Itt miért fizetnek azért két milliót, hogy kivágjanak egy hektárt?
files32
2013. október 10. 16:16
A borhoz miért kell szőlő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!