Csalódott 2013-ban a soproni borvidék

2013. október 18. 12:19

Mennyiségre jó, minőségében a korábbi évekétől elmarad az idei termés a soproni borvidéken. A szőlő felvásárlási ára emelkedett a magas keresletnek köszönhetően, mondta el az MTI-nek Taschner István hegyközségi elnök.

2013. október 18. 12:19

Taschner István szerint a termés 95 százalékát takarították már be a soproni borvidéken, ez összesen 70-80 ezer mázsa lehet; ennek közel tizede került Ausztriába, 500 mázsa szőlőből hőkezelt, egész évben fogyasztható mustot készítettek a határ túloldalán. A hegyközség elnöke elégedett volt a megtermelt szőlő mennyiségével, viszont úgy gondolja, hogy az idén nem lett olyan jó minőségű termés, mint a korábbi években.

A kékfrankost a borvidék zászlós fajtáját, valamivel 17-es mustfok fölött szüretelték, csakhogy a szeptemberi esők annyira megduzzasztották a szemeket, hogy a betakarítást jó két héttel a szokásosnál később kezdhették csak meg. A kékfrankos szürete így a napokban zárult. A fajtát a borvidéken megművelt 1200 hektárból 700-800 hektáron termesztik.

A hegyközség elnöke elmondta, hogy a tavalyinál húsz százalékkal kevesebb szőlő termett a soproni borvidéken az idén; már a virágkötődésnek sem kedvezett a tavaszi időjárás, majd jégverés és szárazság sújtotta a területet. Mindezek mellett a tavalyi 100 forintról 110-re nőtt az idén az egységes felvásárlási ár a soproni borvidéken.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!