Megszűnnek az olcsó aszúk, nem lesz többé máslás: íme Tokaj új játékszabályai

2013. november 07. 16:13

Megszereztük a tokaji borvidék új rendtartását, amiben az áll: a tokaji aszúnak legalább 120 gramm cukortartalommal kell rendelkeznie. Ez azt jelenti: megszűnhet a jelenlegi három- és négyputtonyos aszúk kategóriája. De sok mást is újraszabályozott a borvidéki tanács. Érvényes mindez akkor lesz, ha megjelenik a tokaji borok termékleírásában.

2013. november 07. 16:13
Bukovics Martin

Új rendtartást fogadott el a tokaji borvidék hegyközségi tanácsa. Az új rendtartás (itt olvashatja el PDF-ben) számos dolognak radikálisan nekimegy.

  • Az új tokaji aszústílus kedvelőinek és művelőinek bizonyára jó hír: 1 kg aszúszemből maximálisan 2,2 liter aszúbor készíthető, fordítással együtt.
  • Azzal, hogy leszögezték: az aszúborok minimálisan 120 g/liter maradékcukor-tartalommal rendelkeznek, gyakorlatilag megszüntették a piacot olcsó áraik miatt uraló, eddigi három és négyputtonyos aszúk kategóriáját, lévén a 120 g/l cukortartalom az ötputtonyos aszúk alsó határát jelenti. Ezzel a háromputtonyos aszúk cukor- és árszintjén lévő szamorodni számára is kitisztult a terep.
  • 2014. július 31. után tokaji bort csak Tokaj-Hegyalján szabad palackozni.
  • A Tokaj-OEM borok előállítása során 2015. augusztus 1-jétől mindennemű édesítés tilos, az alsóbb kategóriákban pedig be kell jelenteni az édesítést a hegyközségnek, az édesítőszerekről pedig nyilvántartást kell vezetniük az érintett pincészeteknek.
  • A máslást, mint kategóriát nem említi a rendtartás, így valószínűleg az aszúseprő felöntéséből származó bornak is búcsút int a borvidék. 


Érdekesség, hogy a hegyközség korábbi rendtartásában (itt van PDF-ben ez is) még az áll: tokaji borként csak fehérbort lehet forgalomba hozni. A mostaniban nem szerepel erre vonatkozó kitétel. Ide kapcsolódik az is, hogy gyakorlatilag kicserélődött azon szőlőfajták köre is, amiket kis mennyiségben szabad telepíteni a tokaji borvidék területén. Itt korábban olyan fajták voltak felsorolva, mint a cserszegi fűszeres, az olaszrizling, a királyleányka, a rizlingszilváni és a tramini. Az új rendtartásban régi magyar szőlőfajtákra cserélték ezeket: barátcsuha, szerémi zöld, piros bakator, csókaszőlő, fekete járdovány, purcsin, villáskacsú, rakszőlő szerepel a listán többek között.

A cserét valószínűleg az indokolja, hogy egyre nagyobb hangsúlyt, szerepet és érdeklődést kapnak a Kárpát-medencei fajták, Tokaj-Hegyalján a filoxéravész előtt pedig igencsak gazdag volt az élet ilyen téren. Az, hogy az új rendtartás nem szögezi le, hogy a tokaji bor színe fehér, arra utalhat, hogy elhárítják az akadályokat a tokaji vörösbor lehetősége előtt, ami egyrészt új, szinte teljesen ismeretlen oldaláról mutatja be a fogyasztóknak a borvidéket, másrészt a borászokat is új kihívások elé állíthatja. Csak jót jelent.

Az új rendtartással egyértelműen azok a pincészetek járnak jól, akik magas minőségű tokaji borokat készítenek – a mustsűrítménnyel édesített olcsóbb tokaji italok piacát, valamint a tokaji borokat borvidéken kívül palackozó nagy borászati cégek hegyaljai jelenlétét az új rendelkezés érezhetően szűkíteni, korlátozni kívánja.

Érvényes azonban mindez akkor lesz, ha a rendtartás tartalma a tokaji borok termékleírásában is megjelenik, ahogyan erre a Vidékfejlesztési Minisztérium szakértői is felhívták a figyelmet. A jelenleg érvényes termékleírásban ugyanis szó sincs vörös tokaji borról, és az aszúk puttonyszáma is szerepel benne.

A fényképen a tállyai Bártfai-dűlő látható. A Homoky Pincészet fotója.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2013. november 23. 22:11
Örülök neki. Tokaj a magyar Wachau (vagy Wachau az osztrák Tokaj, ahogy vesszük) El kellene jutni oda, hogy egy ilyen emblematikus és a hazai jelentőségén bőven túlmutató borvidékhez kötődően gyenge bort egyáltalán ne lehessen forgalomba hozni. Ha mondjuk a Tokaj Kereskedőház borai ott lesznek mint az osztrák megfelelője, a Domaine Wachau borai, vagyis a minőségi tömegtermelő kategória, akkor nem hiábavalók ezek az erőfeszítések. Ami az aszút illeti, abszolút támogatom a léc emelését, tudomásul kell venni hogy az aszú nem lehet alsó polcos tétel, hanem "vinum regum, rex vinorum" Hamis illúzió ha valaki a tesco akciós 1000 forintos háromputtonyos aszútól akar királyi minőséget várni.
Akitlosz
2013. november 12. 18:04
A tokaji aszú sohasem volt olcsó, még a legolcsóbb sem. Ha 5 puttonyos lesz a minimum, akkor nagyon kevesen fognak olyat inni valaha is. Azt sem értem, hogy minek minden bor vidéken fehér- és vörös bort is termelni. Vannak ilyen jellegű borvidékek és olyanok is. Okkal. Egerben pedig csináljanak inkább aszút?
Ultima Ratio
2013. november 12. 18:04
A tokaji bor nem egyenlő az aszúval, szakértő úr.
bukovics
2013. november 11. 13:00
Ha a többi nem is, a purcsin biztosan volt a filoxéravész előtt Hegyalján. Már arról is hallottam, hogy az első aszúborok ebből az egyébként vörösbort adó fajtából készülhettek. A Tokaj Patricius birtokközpontjánál egyébként számos, olyan kb. tíz filoxéra előtti tokaji szőlőfajtát elültettek mutatóba, érdemes megnézni őket szüret idején, hogyan néznek ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!